După 45 de zile de război, un posibil acord între Israel și Hamas privind o încetare temporară a focului și un schimb de prizonieri pare să se contureze. Armata israeliană a publicat o serie de filmări care arată tuneluri subterane sub spitalul Al-Shifa atribuite Hamas, lucru negat cu vehemență de ministrul Sănătății din enclavă. 31 de bebeluși născuți prematur la spitalul al-Shifa din orașul Gaza au fost transportați în sudul provinciei și urmează să plece spre Egipt, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Medicii spun că „toți bebelușii se luptă cu infecții grave din cauza lipsei de medicamente”.

Bebeluși născuți prematur evacuați de la Spitalul Al-Shifa din GazaFoto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • VIDEO Israelul face publică o înregistrare cu execuția unei femei de către Hamas
  • Biden „crede” că un acord de eliberare a ostaticilor Hamas este aproape. Întrebat de un jurnalist: „Este aproape un acord pentru eliberarea ostaticilor?”, președintele american a răspuns: „Cred că da”.
  • Josep Borrell: Un stat palestinian este o garanție pentru securitatea Israelului
  • Un „protectorat” al ONU în Fâşia Gaza după război nu ar fi o soluţie, a apreciat luni secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pledând pentru o „tranziţie" care să implice mai mulţi actori, în special SUA şi ţările arabe, conform AFP.
  • Erdogan spune că Turcia va menține armele nucleare ale Israelului pe agenda globală
  • „Lupte corp la corp” au loc în inima orașului Gaza. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că sunt angajate în „lupte corp la corp” cu luptătorii Hamas în centrul orașului Gaza, potrivit Sky News.
  • Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că au lovit un centru de comandă al Hezbollah și alte obiective ale grupării teroriste din sudul Libanului

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 45-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:26 Jeff Merkley este primul senator american care face un apel necondiționat la încetarea focului

Democratul Jeff Merkley din Oregon devine primul senator american care face un apel necondiționat pentru încetarea focului în Gaza, potrivit Times of Israel.

„Fac un apel la încetarea focului - încetarea ostilităților de ambele părți. Încetarea focului și negocierile care urmează trebuie să îndeplinească alte obiective esențiale, inclusiv eliberarea tuturor ostaticilor și un aflux masiv de ajutor umanitar”, a scris Merkley pe Twitter.

Aproximativ 40 de membri de stânga din Camera Reprezentanților din SUA au cerut, de asemenea, o încetare a focului în ultimele săptămâni.

01:01 Josep Borrell: Un stat palestinian este o garanție pentru securitatea Israelului

Crearea unui stat palestinian este cea mai bună modalitate de a garanta securitatea Israelului, a declarat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, după o reuniune cu cei 27 de miniștri de externe, potrivit AFP,

„Cea mai bună garanție pentru securitatea Israelului este crearea unui stat palestinian”, a declarat Borrell într-un rezumat scris al videoconferinței cu cei 27 de miniștri, după un turneu în Orientul Mijlociu.

00:41 Președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, s-a întâlnit în cursul zilei de astăzi cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar, informează biroul acesteia într-un comunicat.

„CICR a cerut în mod constant eliberarea imediată a ostaticilor. CICR insistă ca echipelor noastre să li se permită să viziteze ostaticii pentru a verifica starea lor și a le livra medicamente, iar ostaticii să poată comunica cu familiile lor. Trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să își desfășoare această activitate în condiții de siguranță. CICR nu poate intra cu forța acolo unde sunt ținuți ostaticii și nici nu cunoaștem locația acestora", se arată în declarația, citată de Times of Israel.

„CICR nu ia parte la negocieri care să conducă la eliberarea ostaticilor. În calitate de intermediar umanitar neutru, rămânem pregătiți să facilităm orice eliberare viitoare cu care părțile implicate în conflict sunt de acord, așa cum a făcut deja personalul CICR în două ocazii”, adaugă comunicatul.

00:18VIDEO Israelul face publică o înregistrare cu execuția unei femei de către Hamas

Israelul a difuzat luni imagini filmate de camerele de securitate din 7 octombrie, în care se vede cum bărbați înarmați ai Hamas care au intrat în Israel urmăresc oamenii de la un festival de muzică în aer liber, iar unul dintre ei este văzut executând o femeie de la mică distanță, potrivit Reuters.

La finalul videoclipului, în fundal, una dintre femeile urmărite se ghemuiește la pământ, cu un bărbat înarmat lângă ea. Câteva momente mai târziu, pistolarul își ridică pușca și trage de la mică distanță asupra femeii, care cade la pământ.

Erdogan spune că Turcia va menține armele nucleare ale Israelului pe agenda globală

23:52 SUA cere returnarea navei capturată și îi amenință pe rebelii Houthi

Statele Unite au denunțat capturarea unei nave de marfă în Marea Roșie de către gruparea Houthi, ieri, în Marea Roșie.

„Capturarea de către Houthi a navei cu motor Galaxy Leader în Marea Roșie este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a precizat că SUA a cerut „eliberarea imediată” a navei și a echipajului acesteia, înainte de a avertiza că se va consulta cu aliații săi și cu partenerii din cadrul ONU pentru a discuta despre posibilele etape următoare.

23:19 Ministerul Sănătății din Hamas anunță că 100 de pacienți au fost evacuați din spitalul indonezian

Aproximativ o sută de pacienți au fost evacuați luni din spitalul indonezian vizat de o lovitură israeliană mortală în cursul dimineții, în coordonare cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza al Hamas, citat de AFP.

Ashraf al-Qidreh a adăugat: „Mai sunt încă 500 de pacienți în spital și lucrăm cu CICR pentru a-i evacua la spitalul Nasser din Khan Younès”, în sudul Fâșiei Gaza. „Alți 100 de pacienți vor fi evacuați în timpul nopții și vor fi apoi distribuiți în diferite spitale din sud”, a adăugat el.

23:00 „Trebuie să obținem răspunsuri”, spun familiile ostaticilor israelieni înainte de întâlnirea cu Netanyahu

Membrii familiilor unora dintre ostaticii israelieni răpiți de Hamas spun că vor răspunsuri înainte de întâlnirea de luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cabinetul său de război.

„Le cerem angajamentul că toată lumea se întoarce acasă. Toți ostaticii. Trebuie să obținem răspunsuri și un angajament”, a declarat Shai Wenkert, al cărui fiu este ținut ostatic de Hamas. „Aș dori să primesc (angajamentul) în formă scrisă”, a adăugat el.

22:50 Erdogan spune că Turcia va menține armele nucleare ale Israelului pe agenda globală

Turcia nu va permite ca problema armelor nucleare ale Israelului să fie eliminată de pe agenda globală, a declarat luni președintele Tayyip Erdogan, atribuind totodată sprijinul european pentru Israel ca o răscumpărare pentru „rușinea Holocaustului”, potrivit Reuters.

22:30 Parlamentul israelian, Knesset, a modificat legea care acorda sprijin de stat numai văduvelor și văduvelor soldaților căsătoriți şi acordă de-acum aceleaşi drepturi şi concubinilor militarilor homosexuali, după ce Omer Ohana, partenerul unui rezervist dintr-o unitate specială a fost ucis în atacul de la 7 octombrie, cu două săptămâni înainte de ”căsătoria” lor gay, care nu este recunoscută în Israel, relatează AFP.

„Lupte corp la corp” au loc în inima orașului Gaza

22:21 Președintele german va vizita Israelul

Președintele german Frank-Walter Steinmeier va călători în Israel pe 26 și 27 noiembrie pentru a purta „discuții politice” cu omologul său israelian Isaac Herzog, potrivit unei declarații a biroului președintelui, potrivit CNN.

În timpul vizitei sale, Steinmeier intenționează, de asemenea, să organizeze întâlniri în sudul Israelului și în Ierusalimul de Est. Președintele se va deplasa apoi în Oman și Qatar, se arată în comunicat.

22:02 Primul grup de 26 de bosniaci și rudele lor palestiniene blocate în Gaza au sosit luni în capitala Bosniei, Sarajevo, după ce au fost evacuați în Egipt săptămâna trecută, în urma unor săptămâni de așteptare, potrivit Reuters.

După ce au fost supuși unor controale medicale amănunțite pe aeroportul din Sarajevo, cei evacuați s-au reunit cu familiile și prietenii lor, care îi așteptau cu nerăbdare. Cei care nu au rude în Bosnia vor fi cazați într-un centru de refugiați, au declarat oficialii.

21:49 Nava sechestrată de Houthi este reținută în portul yemenit - proprietar

Proprietarul unei nave confiscate de gruparea Houthi a declarat că aceasta este în prezent reținută în portul Hodeidah din Yemen.

„Toate comunicațiile au fost ulterior pierdute cu nava”, a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Isle of Man.

„Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situația politică sau geopolitică.”, se mai arată în comunicat.

21:30 „Lupte corp la corp” au loc în inima orașului Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că sunt angajate în „lupte corp la corp” cu luptătorii Hamas în centrul orașului Gaza, potrivit Sky News.

„Trupele s-au confruntat cu un inamic care este bine poziționat în inima cartierelor rezidențiale, a spitalelor, școlilor și grădinițelor, precum și cu atacuri din interiorul infrastructurii civile”, se arată într-un comunicat al IDF.

„Soldații au angajat zeci de teroriști, purtând lupte corp la corp cu ei, și au eliminat mulți dintre ei”, potrivit armatei israeliene.

Biden „crede” că un acord de eliberare a ostaticilor Hamas este aproape

21:12 Israelul și-a rechemat ambasadorul din Africa de Sud, a anunțat luni ministerul său de externe, după ce Pretoria și-a rechemat toți diplomații detașați în Israel și în ajunul unui summit virtual al BRICS pe tema războiului din Gaza.

„În urma ultimelor declarații sud-africane, ambasadorul israelian la Pretoria a fost rechemat la Ierusalim pentru consultări”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lior Haiat, pe X (fostul Twitter), fără a preciza natura acestor declarații.

20:45Rudele ostaticilor din Gaza spun să nu se mai vorbească de execuția deținuților Hamas

Rudele unora dintre cele 240 de persoane reținute de Hamas în Gaza au îndemnat luni legislatorii israelieni de extremă dreapta să nu dea curs propunerii de pedeapsă capitală pentru militanții palestinieni capturați, afirmând că și numai discuțiile despre acest lucru ar putea pune în pericol ostaticii, potrivit Reuters.

„Nu urmăriți acest lucru decât după ce se vor întoarce aici”, a spus ”, a declarat Yarden Gonen, a cărei soră Romi se află printre ostatici. „Nu puneți sângele surorii mele pe mâinile voastre”.

20:30Acordul privind ostaticii „nu este încheiat până nu vedem rezultatul final”, spune Mark Regev, consilierul premierului israelian la Sky News

El spune că „speră” că o înțelegere privind ostaticii poate fi încheiată, deși nu a oferit detalii. „Vrem ca acest lucru să funcționeze... am dori să vedem ostaticii noștri eliberați, dar nu este nimic sigu”, spune el.

20:15 Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că au lovit un centru de comandă al Hezbollah și alte obiective ale grupării teroriste din sudul Libanului, ca răspuns la tirurile de rachete asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel. IDF spune că a lovit și o celulă care se pregătea să lanseze un atac lângă Metula.

Sirenele au sunat mai devreme în nordul Israelului, după ce o rachetă trasă din Liban a căzut într-o zonă deschisă în apropiere de Misgav Am, spune IDF.

Un „protectorat” al ONU în Fâşia Gaza nu ar fi o soluţie - Antonio Guterres

19:59 Un „protectorat” al ONU în Fâşia Gaza după război nu ar fi o soluţie, a apreciat luni secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pledând pentru o „tranziţie" care să implice mai mulţi actori, în special SUA şi ţările arabe, conform AFP.

„Este important să putem transforma această tragedie într-o oportunitate şi pentru ca aceasta să devină posibil este esenţial ca după război să ne îndreptăm în mod decisiv şi ireversibil către o soluţie cu două state", a declarat Antonio Guterres.

Aceasta necesită o „Autoritate Palestiniană întărită care să-şi asume responsabilitatea pentru Gaza”, dar „Autoritatea Palestiniană nu poate să intre în Gaza pe tancuri israeliene”, iar „comunitatea internaţională trebuie să ia în considerare o perioadă de tranziţie", a subliniat secretarul general al Naţiunilor Unite.

„Nu cred că un protectorat al ONU în Fâşia Gaza este soluţia. Cred că avem nevoie de o abordare cu mai mulţi actori, în care să coopereze diferite ţări, diferite entităţi. Toată lumea trebuie să se unească pentru a crea condiţiile pentru o tranziţie care să permită unei Autorităţi Palestiniene întărite să-şi asume responsabilitatea pentru Gaza”, a spus Guterres.

19:54 Peste 9.000 de femei și copii uciși în Gaza din 7 octombrie - Ministerul Sănătății al Hamas

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că 13.300 de palestinieni au murit din 7 octombrie.

Această cifră include aproximativ 5.600 de copii și 3.550 de femei, a precizat ministerul. De asemenea, ministerul a declarat că cel puțin 6.500 de persoane au fost date dispărute, dintre care 4.400 sunt femei și copii. Cifrele nu au fost verificate în mod independent.

19:44 CEO-ul X susține că se văd rezultatele combaterii antisemitismului, în timp ce agenții de publicitate fug

CEO-ul companiei de social media X, Linda Yaccarino, le-a spus angajaților că „datele vor spune adevărata poveste” despre eforturile sale de a lupta împotriva antisemitismului, potrivit unei note adresate angajaților, pe fondul indignării tot mai mari pe această temă, potrivit AFP.

X, fostul Twitter, a pierdut mai mulți publicitari importanți, inclusiv IBM și Comcast, iar proprietarul Elon Musk a fost atacat de Casa Albă după ce a fost de acord cu o postare antisemită pe platformă miercuri.

28 de bebeluși prematuri au fost salvați de la spitalul Shifa din Gaza și duși în Egipt

19:26 Biden „crede” că un acord de eliberare a ostaticilor Hamas este aproape

Joe Biden a declarat luni că „crede” că este aproape de un acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, în marja unei ceremonii la Casa Albă, potrivit AFP.

Întrebat de un jurnalist: „Este aproape un acord pentru eliberarea ostaticilor?”, președintele american a răspuns: „Cred că da”.

19:17Un total de 28 de bebeluși prematuri au fost salvați de la spitalul Shifa din Gaza și duși în Egipt, a anunțat Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS), precizând că trei bebeluși au rămas în Gaza - doi din motive familiale și unul pentru că familia nu a putut fi identificată.

18:32China „s-a poziționat ferm de partea justiției și echității” și „lucrează pentru a detensiona conflictul” din Gaza, a transmis Beijingul, după ce ministerul chinez de Externei, Wang Yi, a discutat luni cu omologii săi din Arabia Saudită, Egipt, Iordania, Autoritatea Palestiniană și Indonezia, scrie The Guardian.

„O încetare a focului nu ar trebui să fie o retorică diplomatică. Este o chestiune de viață și de moarte pentru oamenii din Gaza. O încetare a focului ar trebui să fie o prioritate. Beijingul „se opune oricărei strămutări forțate și relocări a civililor palestinieni”, a spus ministrul de Externe al Chinei.

El a cerut Israelului „să înceteze pedepsele colective asupra oamenilor din Gaza” și să deschidă coridoarele umanitare „cât mai curând posibil pentru a preveni un dezastru umanitar mai amplu”.

17:58Prințul moștenitor al Iordaniei, Hussein, a ajuns luni în Egipt pentru a supraveghea planificarea unui spital de campanie în Gaza, primul de la începutul războiului, în 7 octombrie, scrie The Guardian.

Directorul general al spitalelor din Gaza a declarat că spitalul de campanie va fi înființat în Khan Yunis, în sud, „pentru a primi răniții și bolnavii”, va avea o capacitate de 41 de paturi și va fi deservit de 170 de angajați.

48 de jurnaliști uciși de la începutul războiului Israel-Hamas

17:0248 de jurnalişti au fost ucişi în războiul Israel-Hamas, a transmis luni Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), conform The Guardian.

Organizația a publicat luni următoarele date: 48 de jurnalişti și angajați din mass-media confirmaţi morţi, între care 43 palestinieni, 4 israelieni şi 1 libanez, 9 jurnalişti răniţi, 3 jurnalişti daţi dispăruţi și 13 jurnalişti arestaţi.

Printre jurnaliștii uciși se numără Bilal Jadallah, directorul Press House-Palestine, o organizație non-profit care sprijină dezvoltarea presei palestiniene independente. El a fost ucis în mașina sa în Gaza într-un atac aerian israelian lansat duminică, potrivit Sindicatului Jurnaliştilor Palestinieni, Al Qahera News și Youm7 din Cairo.

16:15Comitetul de Finanțe al Knesset a aprobat o finanțare echivalentă a 308 milioane de dolari pentru a crea Autoritatea Tekuma, însărcinată cu reconstruirea comunităților israeliene de la granița cu Gaza devastate de atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, scrie The Times of Israel.

Fondurile vor fi redirecționate pentru „asistență de urgență pentru comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza”, mai exact pentru orașele Ofakim și Ashkelon și pentru comunitățile în care a fost strămutată populația evacuată.

15:31La 45 de zile după masacrul din 7 octombrie, cantina comunală din kibuțul Be’eri - cea mai afectată comunitate - s-a redeschis pentru prima dată, scrie The Times of Israel.

Peste o sută de oameni au fost uciși în acest kibuț, iar alte zeci au fost răpiți și duși în Gaza ca ostatici.

În timp ce comunitatea a fost în mare parte evacuată după atac, o parte dintre oameni au rămas acolo.

15:02Armata israeliană (IDF) a publicat o actualizare privind situația tensionată care continuă la granița Israelului cu Libanul, spunând că o celulă teroristă a încercat să lanseze rachete antitanc în zona Marwahin din Liban, iar IDF a răspuns cu bombardamente. În plus, ca răspuns la atacurile către teritoriul israelian, tancurile IDF, un avion de luptă și un elicopter au lovit infrastructura teroristă Hezbollah din Liban.

29 de bebeluși prematuri evacuați din spitalul al-Shifa au ajuns în Egipt

14:43Israelul riscă să se confrunte cu o insurgenţă lungă şi sângeroasă dacă înfrânge mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi ocupă Fâşia Gaza fără a avea un plan postbelic credibil de a-şi retrage trupele şi de a se îndrepta către crearea unui stat palestinian, apreciază oficiali, diplomaţi şi analişti americani şi arabi consultați de Reuters.

14:26Presa egipteană de stat spune că 29 de bebeluși prematuri evacuați duminică din spitalul al-Shifa din orașul Gaza au ajuns în Egipt, urmând să fie transferați la spitale din această țară, conform Al Jazeera.

14:01Premierul Benjamin Netanyahu și ministrul de finanțe Bezalel Smotrich au convenit să îi prelungească pentru încă cinci ani mandatul guvernatorului Băncii Israelului, Amir Yaron, scrie The Times of Israel. Decizia va fi trimisă spre aprobare Guvernului.

12:48Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS) a anunțat luni că 28 din cei 31 de bebeluși născuți prematur au fost scoși din spitalul al-Shifa din Gaza, fiind transportați cu ambulanțele la punctul de trecere Rafah pentru transferul la spitalele egiptene, conform CNN. Momentan nu este clar dacă și ceilalți trei bebeluși vor fi mutați.

12 morți și zeci de răniți în urma unui atac israelian asupra unui spital din Gaza, susține Hamas

12:42Armata Israelului (IDF) a anunțat că încă un soldat israelian a fost ucis în timpul luptelor din nordul Fâșiei Gaza, ridicând bilanțul în ofensiva terestră împotriva Hamas la 66.

Soldatul, Eytan Dishon, avea 21 de ani.

11:50„Zeci de răniţi” se înregistrează, alături de cel puțin 12 morți, în urma bombardamentului israelian asupra spitalului indonezian din nordul oraşului Gaza, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas, Ashraf al-Qidreh, care spune că în unitatea medicală aflată lângă tabăra de refugiați Jabalya se află cel puțin 700 de pacienți și cadre medicale.

„Armata israeliană asediază spitalul indonezian şi ne este teamă că aici se întâmplă acelaşi lucru ca la Al-Shifa”, cel mai mare spital din Fâşia Gaza, evacuat recent şi aflat deja sub controlul armatei israeliene, a susținut Ashraf al-Qidreh.

10:30Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, susține că 12 persoane - pacienți răniți și rude ale acestora - au fost ucise într-un atac israelian asupra spitalului indonezian din nordul Gazei, conform The Times of Israel.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu legat de acest atac, dar imaginile difuzate pe Al Jazeera arată tancuri israeliene în afara spitalului, aparent angajate într-o luptă cu agenți Hamas în zonă.

Israelul a susținut în repetate rânduri că Hamas folosește spitalele din Fâșia Gaza ca baze pentru activitățile sale teroriste.

Netanyahu se întâlnește cu familiile ostaticilor luați de Hamas

09:40Membri ai cabinetului israelian de război, printre care premierul Benjamin Netanyahu, se vor întâlni luni seară cu rudele ostaticilor luaţi de Hamas în 7 octombrie, potrivit The Times of Israel.

În urma atacului comis de Hamas asupra Israelului, peste 1.200 de oameni au fost uciși, iar alți 240 au fost luați ostatici în Fâşia Gaza de către grupareqa teroristă.

Numeroşi membri ai familiilor israelienilor răpiţi de Hamas l-au criticat pe Benjamin Netanyahu pentru faptul că până acum ostaticii nu au fost eliberaţi şi aduşi acasă.

09:33 Armata israeliană (IDF) a anunțat că îşi „extinde” operaţiunea în Fâşia Gaza, scrie The Guardian, citând AFP.

Israelul i-a avertizat să plece pe locuitorii din Jabalia, cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza, şi pe cei dintr-o tabără de coastă din apropiere, IDF anunând că îşi „extinde activităţile operaţionale în alte cartiere” din Gaza.

Duminică, după bombardamente intense, un jurnalist AFP aflat pe teren a văzut coloane de fum ridicându-se din Jabalia, în nordul Gaza. Un oficial medical al Hamas a declarat că peste 80 de persoane au fost ucise în două lovituri asupra Jabalia, sâmbătă, inclusiv asupra unei şcoli ONU care adăpostea persoane strămutate.

09:23 Avioanele israeliene de luptă au lovit și au ucis trei comandanți Hamas, în atacurile aeriene lansate pe timpul nopții, conform Forțelor de Apărare ale Israelului, IDF, citate de The Times of Israel.

IDF susține că trupele Brigăzii Nahal au identificat și un grup de agenți Hamas care se îndreptau către o clădire folosită ca depozit de arme.

Un nou schimb de focuri Liban-Israel

08:48Mai multe atacuri au fost lansate luni dimineață din Liban spre Biranit, în Galileea de Vest. Rachetele au căzut în zone deschise și nu au fost raportate pagube sau victime. IDF a răspuns cu foc de artilerie orientat spre locul lansării bombelor.

08:19Liderul suprem al Iranului spune că Israelul a suferit de fapt o „înfrângere” în războiul său împotriva Hamas susținut de Iran și că acesta este „un fapt”.

Într-un discurs la un centru de forțe aerospațiale a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din capitala Teheran, citat de Agence France-Presse, Khamenei a spus că „înfrângerea regimului sionist [Israelul] în Gaza este un fapt ” .

„A înainta și a intra în spitale sau în casele oamenilor nu este o victorie, pentru că victoria înseamnă înfrângerea celeilalte părți”. Khamenei a spus că Israelul „a eșuat până acum” în atingerea obiectivului declarat de a distruge Hamas „în ciuda bombardamentelor masive” din Gaza.

07:58Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo, la bordul căreia se află și marinari români, deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, relatează Reuters.

07:25Potrivit agenției de presă Wafa, forțele israeliene au luat cu asalt Deir al-Ghusun și orașul vecin Attil, în partea de nord-vest a Cisiordaniei ocupate, arestând cel puțin 30 de muncitori palestinieni care erau originari din Gaza.

Wafa a mai spus că forțele israeliene au arestat-o ​​pe studenta Universității Birzeit, Dania Hanatsheh, în timpul unui raid în casa familiei ei din Ramallah.

Un cetăţean palestinian pe nume Issam Fuqaha din suburbia Shweika de la nord de Tulkarem a fost de asemenea reţinut, a spus Wafa.

07:12 Autoritatea Palestiniană a exprimat „mulțumiri” Malaeziei și Turciei pentru scutirea studenților din Gaza de taxele de școlarizare.

Ministrul Malaezian al Învățământului Superior, Mohamed Khaled Nordin, declarase că taxele a peste 600 de palestinieni care studiază la universitățile publice din țară vor fi eliminate pentru anul universitar 2023-2024.

Mohamed Khaled a spus că guvernul se gândește, de asemenea, să ofere alocații lunare pentru 800 de studenți palestinieni înscriși la universități publice și private în perioada respectivă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat joi că guvernul său va acoperi costurile celui de-al doilea semestru al anului pentru studenții din Gaza care urmează diplome de licență și diplomă în țară.

Armata israeliană spune că a reținut 38 de palestinieni într-un raid în Cisiordania

06:08Armata israeliană afirmă că a reținut 38 de palestinieni într-un raid în Cisiordania. Într-o declarație postată pe site-ul său, armata israeliană a spus că forțele sale au confiscat și arme și au închis mai multe laboratoare unde se produceau explozibili.

06:00Ministrului Sănătăţii din Gaza a respins afirmaţia Israelului că ar fi descoperit un tunel controlat de Hamas la Spitalul al-Shifa, potrivit Al Jazeera. Mounir el-Boursh a descris afirmația ca fiind o „minciună pură”, se arată în raport.