Rudele unora dintre cele 240 de persoane reținute de Hamas în Gaza au îndemnat luni legislatorii israelieni de extremă dreapta să nu dea curs propunerii de pedeapsă capitală pentru militanții palestinieni capturați, afirmând că și numai discuțiile despre acest lucru ar putea pune în pericol ostaticii, potrivit Reuters.

Adunare pentru cei rapiti de HamasFoto: Laetitia Notarianni / AFP / Profimedia

Un număr de presupuși bărbați înarmați au fost reținuți după ce membrii facțiunii islamiste armate au încălcat granița din Fâșia Gaza la 7 octombrie și au făcut ravagii, ucigând peste 1.200 de persoane și răpind altele, a declarat Israelul.

Ministerul israelian al Justiției a declarat la 7 noiembrie că un grup operativ discută despre modul în care vor fi judecați palestinienii care au fost reținuți și va asigura „pedepse corespunzătoare gravității ororilor comise” pentru cei condamnați.

Ministrul de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut pedeapsa cu moartea, care este inactivă în legislația israeliană.

Unele dintre rudele persoanelor ținute prizoniere de Hamas în Gaza se tem că publicitatea în jurul dezbaterii privind pedeapsa capitală ar putea atrage represalii, chiar și în timp ce cresc speranțele unui acord pentru eliberarea unora dintre ele.

Ostaticii au fost deja amenințați cu execuția de către Hamas și riscă să fie răniți sau uciși în timpul ofensivei militare lansate de Israel ca răspuns la atacul din 7 octombrie.

„Nu urmăriți acest lucru decât după ce se vor întoarce aici”, a spus ”, a declarat Yarden Gonen, a cărei soră Romi se află printre ostatici. „Nu puneți sângele surorii mele pe mâinile voastre”.

Radicalii din guvernul Netanyahu cer relaxarea procedurii de condamnare la moarte

Doi bărbați înarmați care au trecut în Israel în timpul atacului Hamas din 7 octombrie au fost prinși de forțele de securitate israeliene aproximativ o lună mai târziu, a anunțat luni poliția israeliană. Cei doi se ascunseseră într-un oraș beduin din sudul Israelului.

Autoritățile israeliene nu au publicat numărul total al palestinienilor reținuți pentru infiltrare. Armata a declarat că a capturat peste 300 de palestinieni din grupurile armate din Gaza, care au fost aduși în Israel pentru interogatoriu.

Singura execuție ordonată de o instanță în Israel a fost cea a criminalului de război nazist condamnat Adolf Eichmann, în 1962.

Instanțele militare israeliene, care se ocupă adesea de cazuri în care sunt implicați palestinieni, au puterea de a pronunța pedeapsa cu moartea printr-o decizie unanimă a trei judecători, deși acest lucru nu a fost niciodată pus în aplicare.

De-a lungul anilor, politicienii șoimiști au propus o relaxare a condițiilor pentru astfel de condamnări, afirmând că execuțiile descurajează terorismul.