Parlamentul israelian, Knesset, a modificat legea care acorda sprijin de stat numai văduvelor și văduvelor soldaților căsătoriți şi acordă de-acum aceleaşi drepturi şi concubinilor militarilor homosexuali, după ce Omer Ohana, partenerul unui rezervist dintr-o unitate specială a fost ucis în atacul de la 7 octombrie, cu două săptămâni înainte de ”căsătoria” lor gay, care nu sunt oficiate în Israel, relatează AFP.

Omer OhanaFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

De acum înainte, „toți oamenii care trăiesc în concubinaj”, homosexuali și heterosexuali, pot accesa alocația de văduvie, rezumă Yorai Lahav-Hertzanu, un ales din partidul centrist Yesh Atid, care a contribuit la adoptarea amendamentului.

Partenerii ostaticilor sau ai persoanelor dispărute pot beneficia și ei, indiferent de sex, de acest sprijin, potrivit deputatului, care salută „un pas major pe calea egalității”, notează News.ro.

Acesta este rezultatul luptei purtate de câteva săptămâni de către Omer Ohana, în vârstă de 28 de ani, după decesul concubinului său, Sagi Golan.

Cei doi rezervişti trăiau împreună de şase ani şi prevăzuseră să se ”căsătorească” la 20 octombrie, după care să plece în luna de miere în Costa Rica.

„A fost mai degrabă o petrecere cu o ceremonie”, explică Omer pentru AFP, în apartamentul lor din Herzliya (centru), pentru că „partenerii de același sex nu se pot căsători în Israel”, unde sunt recunoscute doar căsătoriile religioase.

O căsătorie între persoane de același sex încheiată în străinătate poate fi însă recunoscută acolo.

Sagi, în vârstă de 30 de ani, a fost ucis în noaptea de 7 spre 8 octombrie în lupte din Kibuțul Beeri.

„Ne-am îmbrăţişat și i-am zis să nu facă pe eroul”

După ce cei doi bărbaţi s-au trezit şi au aflat despre atacul surpriză al mişcării islamiste palestiniene Hamas, în dimineaţa lui 7 octombrie, căpitanul în rezervă din cadrul Lotar - o unitate antiteroristă - ”a sărit din pat şi într-un minut-două era în uniformă”, povesteşte Omer.

Acolo, la 80 de kilometri mai la sud, kibuţurile din jurul Fâşiei Gaza sunt ţinta Hamas.

”I-am pregătit o cafea pentru drum, ne-am îmbrăţişat. I-am zis să nu facă pe eroul”, declară el.

Cei doi îndrăgostiţi au stabilit să-şi trimită ”o inimă pe WhatsApp din oră-n oră, pentru a-şi spune că totul e bine”, declară Omer cu vocea pierdută.

”La miezul nopţii am primit ultima inimă. Duminică nu a răspuns”, spune el.

Mobilizat, la rândul său, însă pe frontul de nord, la frontiera cu Libanul, Omer a petrecut zilele următoare mutând munţii din loc pentru a obţine informaţii, însă în zadar.

În noaptea de 10 spre 11 octombrie, ofiţeri au bătut la uşă. ”Nu era nevoie să vorbească. A fost foarte clar”, spune el.

„Noi nu suntem întotdeauna egali în viaţă”

La Beeri, Sagi a fost ucis după ce a ”extras familii din adăposturile lor” şi a acordat ajutor ”unei unităţi vizate de focuri” de armă, povesteşte Omer plângând.

Lovit în piept, ”era deja mort” când unitatea sa i-a reciuperat corpul, două ore mai târziu.

Devastat, Omer este nevoit să înfrunte probleme ”birocratice”.

Un ofiţer ”nu m-a recunoscut drept partenerul lui Sagi”, povesteşte el. El a cerut explicaţii Tsahalului, iar ofiţerul respectiv a fost sancţionat.

Într-o ţară în care minorităţile sexuale au obţinut o vizibilitate şi drepturi tot mai multe în ultimele decenii, Sagi şi Omar n-au ”cunoscut niciodată discriminarea”.

”Însă noi nu suntem întotdeauna egali în viaţă”, constată el cu amărăciune.

Omer Ohana vrea să îi îndeplinească visul lui Sagi de a deveni tată

La sfârşitul lui octombrie, presa israeliană a scris că în plin doliu, văduvul a fost nevoit să lupte cu administraţia pentru a avea dreptul la susţinere financiară, psihologică şi medicală - prevăzută de lege.

La începutul lui noiembrie, Knessetul i-a dat dreptate.

Însă lupta sa nu se opreşte aici. El vrea să militeze în continuare pentru ”un set de opt legi” care, odată adoptate, ”vor garanta o egalitate absolută în Israel” lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi persoanelor transgender (LGBT).

Omer Ohana a primit ”mii de mesaje” de susţinere şi subliniază că israelienii sunt ”foarte uniţi” de la atacul de la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morţi, în principal civili.

Israelul a declarat un război cu scopul de a ”aneantiza” Hamasul, bombardând neîncetat Fâşia Gaza.

Cel puţin 13.000 de persoane au fost ucise în aceste atacuri, majoritatea civili, potrivit Guvernului Hamas.

Omer Ohana se agaţă în prezent de ”visul” lui Sagi de a ”deveni tată”, prin intermediul unei mame surogat, autorizată în Israel din 2021 în cazul cuplurilor de acelaşi sex.

Sperma lui Sagi a fost congelată. El nu mai este, dar iubitul său va face totul pentru ca el să aibă un copil.