Turcia nu va permite ca problema armelor nucleare ale Israelului să fie eliminată de pe agenda globală, a declarat luni președintele Tayyip Erdogan, atribuind totodată sprijinul european pentru Israel ca o răscumpărare pentru „rușinea Holocaustului”, potrivit Reuters.

Erdogan, la mitingul pro PalestinaFoto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

Vorbind după o reuniune a cabinetului, Erdogan a declarat că Occidentul încearcă să „justifice” ceea ce el a spus că sunt crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Israel în Gaza, adăugând că țările occidentale au o „fraternitate a minciunilor” cu Israelul, pe care a numit-o „rușinoasă”.

„Rușinea Holocaustului i-a luat literalmente ostatici pe liderii europeni”, a spus el. „Noi, ca Turcia, nu vom permite ca problema nucleară a Israelului să fie uitată”, a adăugat Erdogan.

Anterior în cursul săptămânii, Erdogan i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să anunţe dacă are arme nucleare şi a reluat din nou subiectul sâmbătă în discuţia cu jurnaliştii, făcând apel la organizarea de inspecţii nucleare.

„Noi Turcia, facem acest apel. Armele nucleare ale Israelului trebuie inspectate fără nicio îndoială înainte de a fi prea târziu. Vom monitoriza acest lucru”, a spus el.

Liderul turc a declarat sâmbătă că Turcia va face eforturi de a reconstrui infrastructura deteriorată, spitalele şi şcolile din Gaza dacă se ajunge la un armistiţiu.

„Dacă se ajunge la un armistiţiu, vom face orice este necesar pentru a compensa distrugerea provocată de Israel”, le-a spus Erdogan ziariştilor în avionul cu care revenea de la Berlin, unde a avut convorbiri cu liderii germani.

Citește și: