Israelul se confruntă cu o presiune internațională tot mai mare, inclusiv din partea principalului său aliat, Statele Unite, pentru a face mai mult pentru a proteja civilii palestinieni din Gaza, în timp ce numărul morților a crescut și luptele s-au intensificat în apropierea și în jurul spitalelor din enclavă. Numărul palestinienilor uciși în timpul bombardamentelor asupra enclavei de coastă din ultimele cinci săptămâni a depășit 11.000, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, în timp ce forțele israeliene au purtat un război împotriva militanților Hamas care au comis ravagiile mortale din 7 octombrie în sudul Israelului. Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Israelul trebuie să înceteze să bombardeze Gaza și să ucidă civili. Medicii spun că situația a devenit „catastrofală" în cel mai mare spital din Fâșia Gaza, în timp ce atacurile asupra unității medicale „s-au intensificat dramatic".

Clădiri distruse în RafahFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 36-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

00:12Autoritatea de frontieră din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă că punctul de trecere Rafah de la granița cu Egiptul se va redeschide duminică pentru deținătorii străini de pașapoarte, scrie Reuters.

Trecerea dintre Gaza și peninsula Sinai a Egiptului este singura intrare din enclavă care nu este controlată de Israel și a fost crucială pentru camioanele cu ajutoare umanitare și pentru evacuarea a mii de persoane, mare parte cetățeni străini.

Evacuările din Fâșia Gaza în Egipt, inclusiv pentru palestinienii care au nevoie de tratament medical urgent, au fost suspendate vineri.

23:01 Israelul nu se va opri până la finalizarea misiunii de a distruge Hamas și „nu există nicio alternativă la victorie”, a declarat sâmbătă seară premierul Benjamin Netanyahu, care a îndemnat Occidentul să nu cedeze unor presiuni.

Armata israeliană spune că va ajuta la evacuarea copiilor din spitalul Al Shifa din Gaza

22:35Un protest împotriva războiului a avut loc sâmbătă seara în Tel Aviv. Protestatarii au cerut oprirea războiului și eliberarea prizonierilor luați de Hamas. Ei afișează, printre altele, pancarte cu mesaje precum: „Războiul nu are câștigători” și „Numai discuțiile de pace sunt rezolvarea”, conform The Guardian.

În imaginile de la fața locului se observă că participă sute de persoane.

21:57Premierul Benjamin Netanyahu și-a început conferința de presă de sâmbătă seară comemorând soldații uciși în lupta cu teroriștii Hamas în invazia terestră a Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

„Facem totul pentru a fi demni de sacrificiul și eroismul lor. Nu ne vom opri până la finalizarea misiunii. Nu există nicio alternativă la victorie. Vom învinge Hamas și ne vom aduce înapoi captivii”, a spus Netanyahu.

De asemenea, el a avertizat gruparea teroristă libaneză Hezbollah, susținută de Iran, asupra intervenției în războiul dintre Israel și Hamas: „Va fi greșeala vieții voastre”.

21:11 Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, aripa armată a grupării palestiniene Hamas, au transmis sâmbătă că în ultimele 48 de ore au distrus total sau parțial peste 160 de ținte militare israeliene în Gaza, inclusiv peste 25 de vehicule, scrie Reuters.

„Confruntarea este inegală, dar sperie și îngrozește cea mai puternică forță din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Abu Ubaida.

21:09Armata israeliană va ajuta duminică la evacuarea copiilor prinși în spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, scrie Reuters.

„Personalul spitalului Shifa a cerut ca mâine să ajutăm ca bebelușii din secția de pediatrie să ajungă la un spital mai sigur. Vom oferi asistența necesară”, a declarat Hagari într-o conferință de presă.

Oficial ONU: „Nu poate exista nicio justificare pentru actele de război în unitățile de asistență medicală”

20:30Rezoluţia finală emisă de summitul comun arab şi islamic de la Riad cere încetarea a ceea ce descrie ca fiind agresiunea Israelului împotriva Gaza, precum şi a "crimelor de război şi a masacrelor barbare, brutale şi inumane", relatează CNN, potrivit News.ro.

"Condamnăm agresiunea israeliană împotriva Fâşiei Gaza, crimele de război şi masacrele barbare, brutale şi inumane comise de guvernul colonial de ocupaţie împotriva poporului palestinian, inclusiv în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est. Cerem ca aceasta să fie oprită imediat", se arată în rezoluţie.

În declaraţie se precizează că summitul respinge caracterizarea acestui "război de răzbunare ca fiind (unul de) autoapărare" şi cere încetarea asediului din Gaza, precum şi intrarea imediată a convoaielor de ajutor umanitar, inclusiv alimente, medicamente şi combustibil.

De asemenea, liderii cer Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să ia o "decizie decisivă şi obligatorie" care să impună încetarea agresiunii."Cerem Consiliului de Securitate să ia o decizie imediată prin care să condamne distrugerea barbară de către Israel a spitalelor din Fâşia Gaza şi să nu mai împiedice intrarea medicamentelor, alimentelor şi combustibilului", se arată în text.

20:04Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonatorul ajutorului de urgență Martin Griffiths susține, într-un mesaj postat pe X, că „nu poate exista nicio justificare pentru actele de război în unitățile de asistență medicală”: „Acest lucru este inadmisibil, condamnabil și trebuie să înceteze”.

19:52IDF susține că trupele sale au găsit și distrus muniție și dispozitive explozive într-o grădiniță, precum și mai multe tuneluri din interiorul unor clădiri rezidențiale, scrie The Times of Israel.

19:41BBC raportează ciocniri între poliție și contra-protestatari în Piața Parlamentului din Londra, unde a avut loc un marș pro-palestinian

Aproximativ 150 de contra-protestatori se plimbă în jurul pieței Parlamentului și se apropie de oamenii care au fost la marșul pro-palestinian de astăzi.

Au avut loc scandări ofensatoare despre Allah, iar un drapel palestinian a fost smuls din mâinile unui protestatar si rupt de un grup de contra-protestatari.

Mai mulți contra-protestatari au fost reținuți, iar poliția folosește bastoane împotriva grupului.

Poliția spune că ofițerii au arestat astăzi peste 100 de persoane, marea majoritate fiinf contra-protestatari.

Ministrul israelian al Apărării amenință Hezbollah: „Ce facem în Gaza vom ști să facem și în Beirut”

19:36 În timp ce Hezbollah continuă să lanseze atacuri în nordul Israelului, ministrul Apărării, Yoav Gallant, avertizează că gruparea teroristă este „aproape de a face o greșeală gravă” care se va încheia cu locuitorii din Beirut care își vor părăsi casele, scrie The Times of Israel.

19:20Ministerul Apărării Naționale a anunțat că în condițiile în care echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reușit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecțiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat în jurul orei 18.50 de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Cairo, pentru a transporta materialele necesare.

Cele două aeronave militare vor decola de la Cairo imediat după remedierea defecțiunii aeronavei Hercules care ar urma să aducă în țară 41 de români fugiți din Gaza, estimarea sosirii pasagerilor la Otopeni fiind în jurul orei 3.00, mâine dimineață, a mai transmis MApN.

19:08 Aproximativ 21.000 de persoane au participat sâmbătă la un miting pro-palestinian la Bruxelles, a declarat poliția, mulți scandând lozinci precum „Palestina liberă” și cerând încetarea focului în Fâșia Gaza, în timp ce mărșăluiau pașnic prin oraș, relatează Reuters.

„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza este mai mult decât de devastator”, a spus un demonstrant, purtând un afiș pe care scria „Încetarea focului acum!” în olandeză.

18:56Şeful mişcării Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată foloseşte noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel în ultimele zile, promiţând că frontul din sudul ţării împotriva „inamicului său jurat” va rămâne activ, relatează Reuters.

Armata israeliană spune că nu trage în spitalul al-Shifa din Gaza, dar există ciocniri cu militanții Hamas în jurul acestuia

18:11Marşul pro-palestinian de la Londra - la care au participat câteva sute de mii de oameni - a atras contra-protestatari din partea unor grupuri de dreapta, cu ocazia Zilei Armistiţiului, când este marcat sfârşitul Primului Război Mondial şi care implică comemorări ale britanicilor căzuţi în lupte.

Poliţia a declarat că grupurile de extremă-dreapta care se opun marşului au fost prezente în centrul Londrei în „număr semnificativ”, ceea ce a dus la încăierări cu forţele de ordine în apropierea memorialului de război Cenotaf, în zona Palatul Parlamentului şi în apropiere de Westminster.

18:01Doi bebeluși prematuri au murit din cauza întreruperilor de curent la cel mai mare spital din Gaza, a transmis ONG-ul Physicians for Human Rights-Israel, citând medicii de acolo, în timp ce luptele fac ravagii în jurul complexului medical Al-Shifa, scrie The Guardian.

„Din cauza lipsei de energie electrică, putem raporta că secția de terapie intensivă neonatală a încetat să funcționeze. Doi prematuri au murit și există un risc real pentru viața altor 37 de prematuri la Spitalul Al-Shifa”, a spus grupul de medici israelieni într-un comunicat.

Organizaţia Medici fără Frontiere, al cărei personal încă operează in spital, relatează că „în ultimele 24 de ore spitalul al-Shifa a fost lovit de mai multe ori, în special maternitatea”.

Forțele israeliene nu trag în spitalul al-Shifa din orașul Gaza, dar există ciocniri cu militanții Hamas în jurul acestuia, a declarat sâmbătă un oficial israelian al apărării, potrivit Reuters.

Partea de est a spitalului a fost deschisă pentru oricine dorește să evacueze în siguranță, a declarat un oficial al Cogat, agenția ministerului israelian al apărării care asigură legătura cu palestinienii în problemele civile.

Directorul spitalului Al-Shifa, Muhammad abu Salmiya, a declarat mai devreme pentru Al Jazeera că spitalul a rămas fără energie electrică, internet, apă și provizii medicale.

17:19Forțele de Apărare ale Israelului spun că au bombardat mai multe rachete dirijate antitanc ale Hezbollah din sudul Libanului, care se pregăteau să lanseze un atac asupra unei localități israeliene de la frontieră.

Anterior, o „țintă aeriană”, cel mai probabil o dronă, a fost interceptată peste kibuțul Cabri, iar alte două ținte au fost interceptate peste granița dintre Israel și Liban, susține IDF.

16:52Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a salutat sâmbătă sprijinul Iranului pentru organizația sa teroristă libaneză și pentru alte așa-numite grupuri de „rezistență” care se opun Israelului și Statelor Unite, scrie The Times of Israel.

„Iranul este puterea căreia trebuie să îi mulțumim pentru sprijinirea mișcărilor de rezistență islamică din regiune”, a Nasrallah, în cel de al doilea discurs televizat pe care l-a susținut de la începutul războiului Israel-Hamas.

Iranul cere ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept „organizaţie teroristă”

16:26Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut guvernelor islamice să desemneze armata israeliană drept „organizație teroristă”, conform Reuters și AFP.

„Guvernele islamice ar trebui să desemneze armata regimului de ocupație și agresor drept organizație teroristă”, a declarat Raisi la summit-ul liderilor arabi și musulmani din capitala saudită Riad.

16:22 Tancurile israeliene sunt la 20 de metri de spitalul al-Quds din Gaza, susține Societatea Semilunii Roșii din Palestina.

16:00Un amplu marș pro-palestinian a început sâmbătă la Londra după o încăierare între protestatari de extremă-dreapta și poliție, care a lansat o operațiune majoră pentru a evita ciocnirile dintre cele două grupuri, relatează Reuters. Marșul pro-palestinian, despre care se așteaptă să atragă sute de mii de oameni, i-a atras în capitală și pe contraprotestatarii din grupurile de dreapta, într-o zi de comemorare a veteranilor de război a Marii Britanii.

Doi bebeluși prematuri au murit din cauza întreruperilor de curent la cel mai mare spital din Gaza, a transmis organizația Physicians for Human Rights-Israel, citând medicii de acolo, în timp ce luptele fac ravagii în jurul complexului medical Al-Shifa, scrie The Guardian. „Din cauza lipsei de energie electrică, putem raporta că secția de terapie intensivă neonatală a încetat să funcționeze. Doi prematuri au murit și există un risc real pentru viața altor 37 de prematuri la Spitalul Al-Shifa”, a spus grupul de medici israelieni într-un comunicat. Forțele israeliene nu trag în spitalul al-Shifa din orașul Gaza, dar există ciocniri cu militanții Hamas în jurul acestuia, a declarat sâmbătă un oficial al apărării, potrivit Reuters. Partea de est a spitalului a fost deschisă pentru oricine dorește să evacueze în siguranță, a declarat Col Moshe Tetro, de la Cogat, o agenție a ministerului israelian al apărării care asigură legătura cu palestinienii în problemele civile, a declarat într-un mesaj video arab. Directorul spitalului Al-Shifa, Muhammad abu Salmiya, a declarat mai devreme pentru Al Jazeera că spitalul a rămas fără energie electrică, internet, apă și provizii medicale.

15:50Arabia Saudită și țările musulmane au cerut sâmbătă „încetarea imediată” a operațiunilor militare din Gaza, susținând la un summit comun islamico-arab de la Riad că Israelul poartă responsabilitatea pentru „crimele” împotriva palestinienilor, scrie Reuters.

Avionul armatei trimis la Cairo pentru a aduce în țară 41 de români care au fugit din Gaza s-a stricat

15:28O aeronavă MApN trimisă în Egipt pentru a repatria al doilea grup de cetățeni români care au reușit să fugă din Fâșia Gaza s-a stricat, potrivit unor surse Digi24. Un alt avion a fost trimis, ulterior, cu piese de schimb pentru remedierea problemei și pentru a repatria cei 41 de oameni.

15:25 Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat sâmbătă Statele Unite că alimentează războiul,a lăudat Hamas și a cerut țărilor musulmane să impună Israelului sancțiuni pentru petrol și bunuri.

„Nu există altă cale decât să reziste Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistența sa împotriva Israelului”, a spus el, citat de Reuters.

Raisi se numără printre zecile de lideri care participă la summitul comun islamo-arab de la Riad.

14:56Dezinformarea a înflorit pe o serie de platforme online în luna care a trecut de când Hamas a lansat atacul sângeros asupra Israelului, alimentată de reglementările slabe privind conţinutul de pe X, fostul Twitter, şi pe Telegram şi, uneori, susţinută de actori statali, arată o analiză a cotidianului britanic The Guardian, citat de News.ro.

14:33Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a cerut o încetare imediată a focului în Gaza, „fără restricții sau condiții”, transmite Reuters.

„Politicile de pedeapsă colectivă a poporului din Gaza sunt inacceptabile și nu pot fi justificate prin autoapărare sau orice alte pretenții. Ele trebuie oprite imediat”, a spus el în timpul unui discurs la summitul de la Riad.

Mahmoud Abbas: Palestinienii se confruntă cu un „genocid de neegalat”. SUA să facă presiuni asupra Israelului

14:01Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat la summitul de la Riad că palestinienii se confruntă cu un „genocid de neegalat” și a cerut SUA să facă presiuni asupra Israelului pentru a-și opri ofensiva asupra Gaza.

Abbas a spus că palestinienii au nevoie de protecție internațională în fața atacurilor israeliene, relatează Reuters.

13:30Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, acuză că Israelul poartă responsabilitatea pentru ceea ce el a numit „crime comise împotriva poporului palestinian”, cerând încetarea asediului Fâșiei Gaza, scrie Reuters.

Vorbind în timpul unui summit comun islamo-arab de la Riad, prințul moștenitor a cerut, de asemenea, încetarea imediată a operațiunilor militare și eliberarea ostaticilor.

13:13 Armata israeliană (IDF) spune că a lansat sâmbătă atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra mai multor ține Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la tirurile de rachete asupra nordului Israelului.

12:20 Armata Israelului (IDF) spune că a ucis un comandant Hamas care „a ținut ostatici aproximativ 1.000 de rezidenți din Gaza la Spitalul Rantisi”, scrie The Times of Israel.

În urma informațiilor colectate de Shin Bet și de Direcția de Informații Militare, trupele Brigăzii Givati ​​au direcționat un avion de luptă pentru a-l lovi pe Ahmed Siam, comandantul companiei Hamas Nasser-Radwan.

În urmă cu două zile, IDF a susținut că Siam împiedică aproximativ 1.000 de palestinieni să evacueze Spitalul Rantisi, care este situat în nordul Gazei.

IDF susține că Siam a fost ucis în timp ce se ascundea la școala al-Buraq din orașul Gaza, împreună cu alți agenți Hamas aflați sub comanda sa.

Activitatea celui mai mare spital din Gaza, suspendată din cauza lipsei de combustibil - Hamas

12:00Un raid israelian a vizat sâmbătă un vehicul în sudul Libanului, la aproximativ 45 de kilometri nord de graniţa comună, fiind primul atac în profunzime pe teritoriul libanez de la începutul războiului Israel-Hamas, în 7 octombrie, a relatat agenția de presă de stat libaneză, preluată de AFP.

Raidul are loc cu câteva ore înainte de un discurs aşteptat al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, programat pentru ora 13:00 GMT (15.00, ora României).

11:28 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că activitatea complexului medical al-Shifa, cel mai mare din enclavă, a fost suspendată sâmbătă, după ce a rămas fără combustibil, scrie Reuters.

„Ca urmare, un nou-născut a murit în interiorul incubatorului, unde sunt 45 de bebeluși”, a declarat pentru Reuters Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Spitalul Al-Shifa, lovit vineri de rachete, este cel mai mare din Fâșia Gaza.

În ultimele săptămâni, Israelul a spus că militanții Hamas au centre de comandă și tuneluri sub al-Shifa și sub alte spitale.

Hamas, autoritățile din domeniul sănătății și directorii Shifa au negat că grupul ascunde infrastructura militară în sau sub complex și au spus că ar saluta o inspecție internațională, potrivit Reuters.

Președintele Iranului, în Arabia Saudită

11:20Președintele iranian Ebrahim Raisi a sosit în Arabia Saudită pentru un summit privind Gaza, fiind prima sa vizită de când cele două țări au convenit să restabilească relațiile, în martie.

11:05Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că extind pauzele umanitare în nordul Fâșiei Gaza pentru a permite palestinienilor să plece spre sudul enclavei, conform The Times of Israel.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Avichay Adraee, a anunțat pe platforma X că drumul Salah a-Din va fi deschis sâmbătă spre sud , între orele 9:00 și 16:00. Zilele trecute, a fost deschis coridorul umanitar Salah a-Din, timp de patru până la șase ore.

Adraee spune că IDF va permite, de asemenea, palestinienilor să plece spre sudul Gazei pe drumul de coastă al Fâșiei.

El mai susține că IDF va face „pauze tactice în activitățile militare” în tabăra de refugiați Jabalia, astăzi, între orele 10:00 și 14:00, pentru ca locuitorii să poată ajunge pe coridoarele umanitare.

10:30Al Jazeera spune că a vorbit cu Muhammad Abu Salmiya, directorul spitalului al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza:

„Tot ce pot spune este că am început să pierdem vieți. Pacienții mor (...) Am pierdut un bebeluș în incubator, am pierdut și un tânăr în secția de terapie intensivă. Complexul medical este izolat, iar clădirile spitalului sunt vizate. Orice persoană care se mișcă în interiorul complexului este vizată. Forțele de ocupație israeliene sunt afară, împiedicând orice persoană să circule”, a afirmat directorul spitalului.

Potrivit acestuia, unitatea a rămas fără curent, internet, apă și medicamente.

09:50Forțele de Apărare ale Israelului au transmis, sâmbătă, că de la începutul operațiunii în Fâșia Gaza au capturat 11 avanposturi Hamas în nordul enclavei, conform The Times of Israel.

Armata israeliană afirmă că în cursul nopții trupele Brigăzii Nahal au găsit și ulterior au distrus o intrare de tunel în apropierea unei școli.

IDF susține că și Marina a desfășurat atacuri peste noapte, vizând clădiri folosite de agenții Hamas în nordul Gazei, între care depozite de arme.

OMS, „extrem de tulburată” de informaţiile despre atacurile israeliene în apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza

09:14Organizaţia Mondială a Sănătăţii este „extrem de tulburată” de informaţiile privind atacurile israeliene în apropierea spitalului Al-Shifa din oraşul Gaza, a transmis sâmbăt directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CNN.

„Mulţi lucrători din domeniul sănătăţii cu care am fost în contact au fost forţaţi să părăsească spitalul în căutarea siguranţei. Mulţi dintre miile de oameni care se adăpostesc în spital sunt forţaţi să plece din cauza riscurilor la adresa securităţii, în timp ce mulţi rămân acolo”, a scris Ghebreyesus pe X (fostul Twitter).

Un medic din Spitalul Al-Shifa a postat un videoclip pe Instagram vineri seară, descriind ceea ce a auzit şi a văzut în mijlocul „bombardamentelor puternice” din apropiere: „Ocupaţia bombardează acum puternic zonele învecinate şi curtea Spitalului Al-Shifa. Spitalul este supraaglomerat cu răniţi şi nu există nici măcar spaţiu pentru tratament medical”, a spus medicul identificat ca Ezz Lulu, într-o traducere a videoclipului.

08:56 Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a declarat sâmbătă că a sosit timpul să se treacă la acțiune în legătură cu conflictul din Gaza, în loc de discuții, în timp ce se îndrepta spre Arabia Saudită pentru a participa la un summit pe tema crizei, relatează Reuters.

„Gaza nu este o arenă pentru vorbe. Ar trebui să fie pentru acțiune", a declarat Raisi pe aeroportul din Teheran înainte de a pleca spre Riad, în Arabia Saudită.

„Astăzi, unitatea țărilor islamice este foarte importantă”, a mai spus Raisi.

01:18Tancuri israeliene au fost văzute în fața spitalului al Rantisi din cartierul Rimal din Gaza.

OSINT a verificat patru înregistrări video filmate din mai multe unghiuri în interiorul complexului spitalicesc, care arată tancuri în jurul spitalului și circulând pe drumul din nordul complexului.

Sky News spune că turela tancului din videoclipul de mai jos se potrivește cu un tanc Merkava.

Aproximativ 200.000 de oameni și-au pierdut casele în Gaza - ONU

00:56Hezbollahul spune că șapte dintre combatanții săi au fost uciși în lovituri israeliene.

Hezbollahul libanez a declarat vineri că șapte dintre luptătorii săi au fost uciși de lovituri israeliene, fără a preciza unde și când, în contextul în care tensiunile la frontieră s-au agravat de la începutul războiului din 7 octombrie între Israel și Hamasul palestinian, potrivit AFP.

Mișcarea islamistă libaneză a dezvăluit identitatea celor șapte combatanți într-un comunicat, precizând că aceștia sunt „martiri pe drumul spre Ierusalim”, o expresie folosită de Hezbollah pentru a deplânge moartea membrilor săi, în total 68 de morți de la începutul confruntărilor de la granița israeliano-libaneză, în urmă cu mai bine de o lună.

00:39Aproximativ 200.000 de persoane și-au pierdut casele în Gaza, unde 45% din locuințe sunt avariate sau distruse - ONU

Cel puțin 45% din locuințele din Gaza au fost distruse sau avariate începând cu 4 noiembrie, iar până la 200.000 de persoane nu mai au locuințe, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, citat de CNN.

Gaza este unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, cu peste 500 de persoane la 100 de metri pătrați în multe zone, potrivit Comisiei Europene.

00:14Macron „îndeamnă Israelul să înceteze” bombardarea civililor din Gaza.

Într-un interviu acordat BBC și difuzat vineri seară, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Israelul să înceteze bombardamentele care ucid civili în Gaza.

„Împărtășim durerea (Israelului). Și împărtășim dorința lor de a scăpa de terorism”. Dar nu există „nicio justificare” pentru bombardarea civililor din Gaza, a spus el, referindu-se la „bebeluși, femei și bătrâni”.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Bombardamente intense ale forțelor israeliene au fost raportate vineri seara târziu în partea de nord a Fâșiei Gaza.
  • Macron „îndeamnă Israelul să înceteze” bombardarea civililor din Gaza. „Împărtășim durerea (Israelului). Și împărtășim dorința lor de a scăpa de terorism”. Dar nu există „nicio justificare” pentru bombardarea civililor din Gaza, a spus el, referindu-se la „bebeluși, femei și bătrâni”.
  • Premierul Benjamin Netanyahu revine și spune că Fâșia Gaza va rămâne sub controlul Armatei israeliene.
  • Aproximativ 200.000 de persoane și-au pierdut casele în Gaza, unde 45% din locuințe sunt avariate sau distruse - ONU.
  • Israelul a revizuit de la 1.400 la 1.200 numărul morților în urma unui atac al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, după ce a identificat cadavrele ca fiind ale unor bărbați din mișcarea islamistă.
  • Hezbollahul spune că șapte dintre combatanții săi au fost uciși în lovituri israeliene.
  • Israelul anunţă că un proiectil lansat greşit din Fâşia Gaza a lovit Spitalul al-Shifa din Gaza, după ce Hamasul acuză Tsahalul de un atac soldat cu 13 morţi şi zeci de răniţi.
  • Forțele israeliene spun că vor „opera în orice arenă” care amenință țara.
  • Peste 100.000 de locuitori din Fâșia Gaza au fugit spre sud în ultimele două zile, în timp ce forțele israeliene operează „în interiorul orașului Gaza”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt militar principal, contraamiralul Daniel Hagari.
  • Peste 100 de lucrători ONU au fost uciși în Gaza de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.