Şeful mişcării Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată foloseşte noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel în ultimele zile, promiţând că frontul din sudul ţării împotriva „inamicului său jurat” va rămâne activ, relatează Reuters.

Susținători Hezbollah ascultă discursul liderului Sayyed Hassan NasrallahFoto: Hassan Ammar / AP - The Associated Press / Profimedia

A fost pentru a doua oară de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas când Sayyed Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, a apărut în public, de la începutul războiului, vorbind despre lupta cu Israelul.

În primul său discurs, rostit la începutul acestei luni, el a spus că există posibilitatea ca luptele de pe frontul libanez să se transforme într-un război în toată regula.

Nasrallah a declarat sâmbătă că a avut loc „o îmbunătăţire” a operaţiunilor Hezbollah de-a lungul frontului cu Israelul. „A existat o îmbunătăţire cantitativă a numărului de operaţiuni, a dimensiunii şi a numărului de ţinte, precum şi o creştere a tipului de arme”, a spus Nasrallah într-un discurs televizat, scrie News.ro, citând Reuters.

Racheta „Burkan”

El a anunţat că Hezbollah a folosit o rachetă cunoscută sub numele de Burkan, descriind încărcătura explozivă a acesteia ca fiind între 300 şi 500 de kilograme, şi a confirmat că grupul a folosit pentru prima dată drone cu explozibil.

Nasrallah a declarat că grupul a lovit, de asemenea, pentru prima dată oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului, ca represalii pentru uciderea a trei fete şi a bunicii lor, în Liban, la începutul acestei luni.

„Acest front va rămâne activ”, a spus el.

Hezbollah are schimburi de tiruri cu forţele israeliene la frontiera libanezo-israeliană începând din 8 octombrie, cel puţin 70 dintre luptătorii săi fiind ucişi. De asemenea, mai mulţi civili au fost ucişi.

Însă bombardamentele de tip „dinte pentru dinte” au fost în mare parte limitate la graniţă, iar Hezbollah a lovit în principal ţinte militare.

Gruparea Hezbollah, fondată în 1982 de Gardienii Revoluţiei din Iran, este vârful de lance al unei alianţe de mişcări din regiune susţinute de Teheran, fiind ostilă Israelului şi Statelor Unite.

Nasrallah este o voce importantă în cadrul alianței militare regionale create de Iran pentru a contracara Statele Unite și Israelul. Cunoscută sub numele de „Axa Rezistenței", aceasta include milițiile irakiene musulmane șiite care au tras asupra forțelor americane din Siria și Irak, precum și gruparea Houthis din Yemen, care a intrat în conflict trăgând cu drone asupra Israelului. Purtând turbanul negru al unui sayyed, sau al unui descendent al Profetului Mahomed, și veșminte clericale șiite, Nasrallah este una dintre cele mai proeminente figuri din lumea arabă.

Recunoscut chiar și de către critici ca un orator priceput, discursurile sale au fost mult timp urmărite îndeaproape atât de aliați, cât și de dușmani. El este considerat terorist de către adversari, inclusiv de către Statele Unite.

Israelul şi-a înăsprit asediul asupra Fâşiei Gaza, condusă de Hamas, după atacul transfrontalier din 7 octombrie al grupării care, potrivit Israelului, a ucis aproximativ 1 200 de persoane, în timp ce peste 240 au fost luate ca ostatice în enclava palestiniană. Autorităţile sanitare din Gaza spun că peste 11.000 de persoane - multe dintre ele femei şi copii - au fost ucise de când Israelul a început atacul asupra micii fâşii de coastă cu 2,3 milioane de locuitori.