Războiul dintre Israel și gruparea Hamas a intrat luni în cea de-a 31-a zi, în timp ce se fac eforturi diplomatice pentru a se obține măcar o încetare temporară a ostilităților, cât să permită intrarea de ajutoare pentru palestinienii rămași în Gaza. Israel se opune unei asemenea pauze, de teamă că Hamas s-ar putea regrupa. Secretarul de stat Antony Blinken este în turneu diplomatic și s-a întâlnit în aceste zile cu oficiali și susținători ai ambelor tabere implicate în conflict. Armata israeliană afirmă că în cursul nopţii a preluat controlul asupra unui avanpost al Hamas din Gaza, în care organizaţia avea posturi de observare, facilităţi de antrenament şi tuneluri teroriste. Totodată, forţele de apărare israeliene susțin că au eliminat mai mulţi lideri ai Hamas, între care Jamal Moussa, şeful securităţii speciale a mişcării.

Operațiuni de cautare și salvare după bombardamentele israeliene în Fâșia GazaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Ministrul israelian al Apărării a aprobat planuri militare suplimentare pentru operațiunea la sol a Armatei israeliene
  • SUA neagă că ar fi trimis un mesaj Iranului că urmărește încetarea focului în Gaza
  • Emiratele Arabe Unite vor înființa un spital de campanie complet echipat în Gaza, a anunțat agenția sa de presă de stat. Aceasta nu a precizat dacă a existat un acord cu Israelul cu privire la această inițiativă.
  • Cinci lucrători umanitari ai ONU au fost uciși de lovituri în Gaza în ultimele 24 de ore, a anunțat Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări.
  • New York: Sute de activiști evrei au ocupat Statuia Libertății pentru a cere încetarea focului în Gaza
  • Houthi lansează „atacuri cu drone împotriva unor obiective israeliene sensibile”
  • Șase palestinieni au fost uciși luni de forțele israeliene în Cisiordania ocupată, care a cunoscut o recrudescență a violențelor de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, în urmă cu o lună, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.
  • Israelul a negat afirmațiile potrivit cărora o lovitură aeriană a lovit o clădire aparținând spitalului al Shifa din Gaza. În ultima oră, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că un atac a ucis o persoană și a rănit alte câteva.
  • „Catastrofa” provocată de războiul dintre Israel și Hamas „face ca necesitatea unei încetări a focului umanitar să devină tot mai urgentă cu fiecare oră care trece”, a pledat luni secretarul general al ONU, descriind Gaza ca fiind „un cimitir pentru copii”, potrivit AFP.
  • Armata israeliană spune că lansează lovituri aeriene împotriva unor obiective ale grupării teroriste Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la valul de aproximativ 30 de rachete lansate mai devreme asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel.

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 31-a sunt LIVE pe HotNews.ro

02:00Cinci lucrători umanitari ai ONU au fost uciși în 24 de ore

Cinci lucrători umanitari ai ONU au fost uciși de lovituri în Gaza în ultimele 24 de ore, a anunțat Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări.

Acest lucru înseamnă că 88 de lucrători UNRWA au murit și 25 au fost răniți de la 7 octombrie. Aproximativ 48 de posturi UNRWA au fost avariate în acest timp, a raportat agenția.

Printre răniți se numără o femeie care și-a pierdut soțul și cei trei copii într-o lovitură aeriană, a precizat agenția.

01:07Deshidratarea și malnutriția se instalează pe măsură ce proviziile se reduc

„Epuizarea aproape totală” a rezervelor de alimente și apă din Gaza amenință viața celor care au supraviețuit bombardamentelor, a avertizat Action Aid.

Cazurile de deshidratare și malnutriție sunt în creștere rapidă, a declarat Action Aid, care lucrează cu femeile și fetele aflate în sărăcie.

„Pe măsură ce alimentele și apa încep să se epuizeze în totalitate, mamele se străduiesc să își hrănească și să aibă grijă de familiile lor, ceea ce crește brusc riscurile de malnutriție, boală și moarte”, potrivit ActionAid Palestina.

00:50New York: Sute de activiști evrei au ocupat Statuia Libertății pentru a cere încetarea focului în Gaza

Câteva sute de activiști evrei progresiști americani au ocupat luni, în mod pașnic, Statuia Libertății din New York pentru a cere Israelului încetarea focului și încetarea „bombardamentelor genocidare asupra civililor palestinieni din Gaza”, potrivit AFP.

Purtând tricouri negre pe care erau inscripționate sloganurile „Evreii cer încetarea focului acum” sau „nu în numele nostru”, câteva sute de tineri au desfășurat bannere pe care scria „întreaga lume privește” și „Palestinienii ar trebui să fie liberi” la baza simbolului emblematic al orașului New York.

Emiratele Arabe Unite afirmă că va înființa un spital de campanie în Gaza

00:23 Franța: Un comediant de la radioul public primește un avertisment după un scheci despre Netanyahu

Comediantul Guillaume Meurice a primit un „avertisment” din partea conducerii postului public de radio Radio France după un scheci în care îl compară pe premierul israelian cu un „nazist fără prepuț”, potrivit AFP.

„Am primit un avertisment și îl voi contesta în instanță”, a declarat Guillaume Meurice, confirmând o informație din Le Monde. Radio France a refuzat să comenteze când a fost contactat de AFP.

23:48Locuitorii din Gaza stau ore întregi la coadă pentru pâine sub amenințarea loviturilor aeriene

O penurie de pâine i-a forțat pe oamenii din sudul Gaza să stea ore întregi la coadă în brutării, unde sunt expuși atacurilor aeriene, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM).

Singura moară funcțională din Gaza nu poate măcina grâu din cauza lipsei de electricitate și de combustibil, a declarat organizația ONU prin intermediul biroului ONU pentru drepturile omului.

Pentru persoanele strămutate în nordul țării, intensificarea operațiunilor terestre ale FDI înseamnă că asistența alimentară a fost "aproape complet oprită în ultimele zile", a precizat organizația.

23:15Emiratele Arabe Unite afirmă că va înființa un spital de campanie în Gaza

Emiratele Arabe Unite vor înființa un spital de campanie complet echipat în Gaza, a anunțat agenția sa de presă de stat.

Agenția a precizat că cinci aeronave care transportă echipamentul necesar pentru funcționarea spitalului au plecat astăzi din Abu Dhabi cu destinația aeroportul Al-Arish din Egipt. Aceasta nu a precizat dacă a existat un acord cu Israelul cu privire la această inițiativă.

22:43Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanmyahu - pentru prima oară de mai bine de o săptămână, potrivit unui oficial american, relatează CNN.

Ei au discutat la telefon despre „posibilitatea unor pauze tehnice care să le furnizeze civililor oportunitatea de a părăsi în siguranţă zonele de luptă, care să asigure că ajutorul ajunge la civilii aflaţi în nevoie şi care să permită potenţiala eliberare a ostaticilor”, anunţă într-un comunicat Casa Albă.

Bide şi Netanyahu s-au întâlnit ultima oară în Israel, la 18 octombrie.

Administrația Biden spune că va continua să îndemne Israelul să susțină pauza umanitară

22:14SUA neagă că ar fi trimis un mesaj Iranului că urmărește încetarea focului în Gaza

Statele Unite au negat afirmațiile Iranului potrivit cărora oficiali americani ar fi indicat că ar căuta o încetare a focului în Gaza, potrivit CNN.

Luni, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat pentru agenția de știri Tasnim, aflată sub umbrela statului, că SUA au trimis Teheranului un mesaj în ultimele trei zile despre încercarea de a obține o încetare a focului în Gaza.

21:57Houthi lansează „atacuri cu drone împotriva unor obiective israeliene sensibile”

Gruparea Houthi din Yemen a lansat un lot de drone asupra Israelului, potrivit unei declarații a forțelor lor armate difuzate de canalul de televiziune Al Masirah. Țintele dronelor au fost „variate și sensibile”, se precizează în comunicat.

Acesta nu este primul lor atac, după ce au declarat că au lansat drone și rachete asupra Israelului la 31 octombrie și în alte două ocazii de la atacul Hamas din 7 octombrie.

21:40Administrația Biden spune că va continua să îndemne Israelul să susțină pauza umanitară

Administrația președintelui american Joe Biden va continua să își îndemne omologii israelieni să continue o pauză umanitară în Gaza, a declarat luni Casa Albă, într-un efort de a negocia în siguranță eliberarea ostaticilor încă reținuți.

„Credem în continuare în valoarea unor pauze umanitare temporare în scopuri specifice - pentru a introduce lucruri și a scoate oameni, inclusiv ostatici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. „Credem în continuare că există o valoare în acest sens și vom continua să prezentăm acest caz și să purtăm această discuție - nu numai cu Israelul, ci și cu alți parteneri din regiune.”

21:17Șase palestinieni au fost uciși luni de forțele israeliene în Cisiordania ocupată, care a cunoscut o recrudescență a violențelor de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, în urmă cu o lună, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Patru palestinieni, cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani, au fost uciși, iar un al cincilea a fost rănit de focurile armatei israeliene la Tulkarem, în nord-vestul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, a precizat ministerul Autorității Palestiniene a lui Mahmoud Abbas.

Ministrul israelian al Apărării a aprobat planuri militare suplimentare pentru operațiunea la sol a Armatei israeliene

21:06 Israelul neagă că atacul aerian a lovit o clădire aparținând unui spital

Israelul a negat afirmațiile potrivit cărora o lovitură aeriană a lovit o clădire aparținând spitalului al Shifa din Gaza.

În ultima oră, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că un atac a ucis o persoană și a rănit alte câteva. Un purtător de cuvânt al ministerului sănătății a declarat că persoanele rănite erau găzduite în interiorul clădirii, potrivit Sky News.

20:58Un minister din Gaza afirmă că o lovitură aeriană a lovit o clădire aparținând unui spital

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a afirmat că o lovitură aeriană israeliană a lovit o clădire aparținând spitalului al Shifa din Gaza.

Atacul a ucis o persoană și a rănit alte câteva, a declarat un purtător de cuvânt. "Clădirea găzduiește 170 de persoane rănite și sute de alți palestinieni strămutați", a spus el.

20:44„Spidermanul francez” s-a urcat pe un turn pentru a transmite un „mesaj de pace”: În Fâșia Gaza este în curs un „genocid”

Luni, alpinistul francez Alain Robert, cunoscut sub numele de „Spidermanul francez”, a escaladat turnul Coupole Total, sediul TotalEnergies din cartierul La Défense (vestul Parisului), pentru a transmite un „mesaj de pace” în cea de-a 31-a zi a războiului dintre Israel și Hamas, potrivit AFP.

Îmbrăcat cu o jachetă galben fluorescent, pantaloni roșii și pantofi de alpinism, Alain Robert a escaladat cei 179 de metri ai turnului Total în văzul trecătorilor din cartierul de afaceri. Acesta a fost apoi arestat, a declarat pentru AFP prefectura Hauts-de-Seine.

20:22Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că a aprobat planuri militare suplimentare pentru operațiunea la sol a Armatei israeliene (IDF) în Fâșia Gaza, conform The Times of Israel.

Într-un mesaj video, ministrul israelian al Apărării a spus că operațiunile IDF din ultima zi au fost „impresionante”, iar „combinația dintre forțele aeriene și forțele terestre zguduie Fâșia Gaza”.

Legat de comandanții Hamas pe care Israelul spune că i-a ucis în atacuri aeriene, Yoav Gallant a afirmat că „unii dintre ei, eliminați acum o zi sau două, au fost înlocuiți cu alții și au fost, de asemenea, eliminați”.

Gallant a mai spus că liderul Hamas Yahya Sinwar „se ascunde în buncărul său și îi lasă să moară pe comandanții din teren”.

Șeful ONU: Gaza devine un cimitir de copii

20:14„Catastrofa” provocată de războiul dintre Israel și Hamas „face ca necesitatea unei încetări a focului umanitar să devină tot mai urgentă cu fiecare oră care trece”, a pledat luni secretarul general al ONU, descriind Gaza ca fiind „un cimitir pentru copii”, potrivit AFP.

„Coșmarul din Gaza este mai mult decât o criză umanitară, este o criză a umanității”, a comentat el, repetând în același timp condamnarea „actelor teroriste îngrozitoare” comise de Hamas la 7 octombrie.

20:06Ministrul israelian al finanţelor, Bezalel Smotrich, a cerut instituirea de zone de securitate fără palestinieni în jurul coloniilor israeliene din Cisiordania, scrie Agerpres, citând dpa.

Scopul este de a stabili "zone sterile de securitate în jurul coloniilor" şi al căilor de acces către acestea pentru a împiedica pătrunderea "arabilor", a scris ministrul de finanţe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich, într-o scrisoare publicată luni pe platforma X (fostă Twitter).

Scrisoarea le-a fost adresată premierului Benjamin Netanyahu şi ministrului apărării Yoav Gallant.

După atacul asupra civililor israelieni lansat de mişcarea islamistă Hamas pe 7 octombrie şi represaliile Israelului în Fâşia Gaza, situaţia deja tensionată din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a escaladat.

Potrivit Biroului ONU pentru Drepturile Omului, violenţele comise de colonişti evrei înarmaţi împotriva palestinienilor sunt, de asemenea, în creştere. La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Joe Biden s-a referit la colonişti "extremişti" din Cisiordania şi a condamnat violenţele împotriva palestinienilor.

19:37Armata israeliană spune că lansează lovituri aeriene împotriva unor obiective ale grupării teroriste Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la valul de aproximativ 30 de rachete lansate mai devreme asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel.

19:10Forțele israeliene care operează în nordul Fâșiei Gaza au localizat mai multe lansatoare de rachete și peste 50 de rachete într-un complex folosit de o mișcare palestiniană de tineret și într-o moschee, a anunțat armata israeliană (IDF), citată de The Times of Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului au publicat un videoclip cu comandantul Batalionului 50 al Brigăzii Nahal, Tomer Sayag, care arată zeci de lansatoare de rachete găsite în interiorul unei clădiri folosite de o asociație palestiniană.

Aproximativ 50 de rachete purtând sigla grupării teroriste Jihadul Islamic Palestinian au fost găsite într-un loc de depozitare subteran, conform IDF.

Zeci de rachete lansate din Liban spre nordul Israelului

18:00Armata israeliană a confirmat că în ultima oră aproximativ 30 de rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului, conform The Times of Israel.

Înregistrările video arată că sistemul de apărare aeriană Iron Dome interceptează o parte din rachete, neexistând informații privind victime sau pagube.

Gruparea teroristă Hamas, cu sediul în Fâșia Gaza, își revendică responsabilitatea pentru lansarea unui baraj de rachete din Liban către nordul Israelului, în condițiile în care au fost lansate simultan rachete de-a lungul graniței și de alte grupări teroriste.

Hamas spune că a tras 16 rachete din Liban în Nahariya, Haifa și în orașele din apropiere.

17:38Administraţia preşedintelui american Joe Biden a transmis mesaje către Iran şi gruparea şiită fundamentalistă Hezbollah (din Liban) prin intermediul unor ţări din regiune, precum Turcia, prin care au avertizat că SUA sunt gata să intervină pe cale militară în cazul în care aceste entităţi ar lansa atacuri împotriva Israelului, au declarat surse oficiale americane, citate de publicaţia The New York Times în ediţia sa de luni, potrivit postului de televiziune israelian i24news.

17:04 Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt a fost redeschis și luni cetățenilor străini și palestinienilor răniți grav care solicită asistență medicală, conform BBC.

Săptămâna trecută, punctul de trecere a frontierei a fost deschis trei zile - miercuri, joi şi vineri -, ceea ce a permis evacuarea a zeci de palestinieni răniţi şi a sute de deţinători de paşapoarte străine, înainte ca Hamas să decidă să-l închidă din nou.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a pus drept condiţie pentru redeschiderea punctului de frontieră asigurarea trecerii în siguranţă a ambulanţelor spre Rafah după un bombardament israelian sângeros asupra unei ambulanţe în oraşul Gaza.

Duminică, Washingtonul a anunţat că peste 300 de americani sau rezidenţi americani şi membri ai familiilor lor au fost evacuaţi de miercuri prin Rafah. Aproximativ 100 de britanici au putut, de asemeneasă părăsească Fâşia Gaza, a anunţat luni guvernul de la Londra.

Egiptul susţine că va ajuta la evacuarea a „circa 7.000” de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza.

Bilanțul persoanelor ucise în Gaza a urcat la 10.022 - ministerul Sănătății condus de Hamas

16:59 Elisheva Rose Ida Lubin, ofițer de poliție israelian, a murit după ce a fost înjunghiată luni de un palestinian, la Ierusalim, conform The Times of Israel și Haaretz.

Elisheva Rose Ida Lubin avea 20 de ani și se mutase în Israel din Statele Unite în august 2021, fiind recrutate în forțele de poliție israeliene în martie 2022.

Ea a fost înjunghiată cu cuțitul de către un palestian, iar ulterior a murit în spital, din cauza rănilor grave.

16:14Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au mai ucis un comandant Hamas, Deir al Balah, care, alături de alți lideri ai grupării, ar fi participat la trimiterea teroriștilor forțelor de elită Nukhba ale Hamas în Israel, în timpul atacului din 7 octombrie.

IDF susține că Asfeh a fost închis de Israel între 1992 și 1998 pentru implicarea sa într-o serie de atacuri împotriva comunităților israeliene.

Armata israeliană a publicat și un videoclip cu atacul aerian în care ar fi fost ucis Deir al Balah:

Până acum, IDF a raportat uciderea a cel puțin 20 de lideri Hamas.

15:33SUA lucrează „foarte activ" pentru furnizarea de mai mult ajutor umanitar Fâşiei Gaza, în prezent asediată de armata israeliană, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, luni, la Ankara, unde a efectuat o scurtă vizită în cadrul eforturilor de dezamorsare a crizei din Orientul Mijlociu, potrivit AFP și Agerpres.

„Am făcut progrese mari în ultimele zile pentru a creşte ajutorul în Gaza", a declarat presei şeful diplomaţiei americane după o discuţie tete-a-tete de două ore şi jumătate cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, afirmând că o „pauză (în lupte) ar putea ajuta de asemenea la aceasta".

„Lucrăm foarte activ pentru a ajunge la mai mult ajutor umanitar în Gaza şi avem mijloace foarte concrete pentru a obţine asta.Şi cred că veţi vedea în zilele următoare că ajutorul poate fi extins într-un mod semnificativ", a adăugat Blinken, care a efectuat în weekend un turneu-fulger în Iordania, Israel, Cisiordania şi Irak, înainte de a se deplasa la Ankara.

Washingtonul, a afirmat Blinken, a cerut totodată Israelului „minimizarea pierderilor civile".

15:10 Bilanțul persoanelor în Gaza de când Israelul a început să bombardeze enclava în urma atacului Hamas din 7 octombrie a ajuns la 10.022, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, scrie BBC.

Directorul celui mai mare spital din orașul Gaza a declarat pentru BBC că în urma atacurilor lansate peste noapte de către armata israeliană aproximativ 200 de persoane au fost ucise.

Franța trimite zeci de vehicule blindate armatei libaneze

15:01Franţa va trimite armatei libaneze zeci de vehicule blindate pentru a putea desfăşura în mod adecvat misiuni de patrulare în ţară, a afirmat ministrul francez al apărării, în remarci publicate luni în presa libaneză.

14:34Soldaţii israelieni din Cisiordania au ameninţat şi reţinut o echipă de jurnalişti de la canalul public german ARD, a informat duminică seară postul de televiziune, citat de dpa și Agerpres.

14:05Armata israeliană a anunţat luni că le acordă civililor din nordul Fâşiei Gaza un nou termen de patru ore pentru a fugi spre regiunea de sud a enclavei, relatează dpa și Agerpres.

Armata va da un interval de patru ore pe un anumit drum spre sudul Fâşei, a scris un purtător de cuvânt pe platforma X, postând şi o hartă.

Purtătorul de cuvânt le-a cerut oamenilor să se mute în sud cât de curând posibil pentru propria siguranţă.

13:30Rusia a cerut luni încetarea luptelor din Gaza și a declarat că reluarea negocierilor israeliano-palestiniene este esențială pentru a evita riscul unui război mai amplu și o creștere a „activității teroriste", informează Reuters.

Rusia, care are relații cu Iranul, Hamas și cu marile puteri arabe, precum și cu palestinienii și cu Israelul, a acuzat în mod repetat Statele Unite și Occidentul că ignoră necesitatea unui stat palestinian independent în cadrul granițelor din 1967.

„Prioritatea de astăzi este încetarea rapidă a ostilităților în Gaza", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„În caz contrar, ne vom confrunta cu riscurile de radicalizare și de creștere a activității teroriste și cu pericolul ca conflictul să se extindă".

Rusia, care luna trecută a înfuriat Israelul invitând o delegație Hamas la Moscova, a declarat că unitatea palestiniană este esențială pe baza Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Mahmoud Abbas.

12:50Întâlnirea dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de Externe al Turciei Hakan Fidan s-a încheiat după două ore și jumătate, a declarat pentru Reuters un oficial al Departamentului de Stat al SUA. Nici Blinken, nici Fidan nu au făcut declarații în timp ce s-au fotografiat înaintea discuțiilor lor oficiale de la Ankara, scrie BBC.

Blinken s-a aflat într-un turneu diplomatic în regiune, făcând ieri vizite neanunțate și în Cisiordania, Cipru și Irak.

Uniunea Europeană va crește ajutorul umanitar pentru Gaza cu 25 de milioane de euro

12:46 Uniunea Europeană va crește ajutorul umanitar pentru Gaza cu 25 de milioane de euro, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

„În acest fel, Uniunea Europeană va cheltui în total 100 de milioane de euro pentru ajutor umanitar pentru civilii din Gaza", a declarat von der Leyen într-un discurs la Bruxelles.

12:31 Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat luni că peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării, iar celula de Criză MAE continuă demersurile în vederea plecării acestora.

„România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, inclusiv a celor 6 cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatici în Fâşia Gaza”, a mai spus Odobescu.

12:27Biroul Națiunilor Unite din Geneva a postat un mesaj pe rețelele de socializare pentru a sublinia amploarea atacului asupra Gaza, citând agenția ONU pentru refugiații din Palestina: „În medie, un copil este ucis și doi copii sunt răniți la fiecare 10 minute în timpul războiului din Gaza, relatează UNRWA”.

Armata israeliană anunță deschiderea unui coridor pentru ca civilii din Gaza să poată pleca spre sudul enclavei

12:13Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, luni, că situația din Orientul Mijlociu este „rezultatul unui eșec politic și moral colectiv” din cauza „lipsei reale de voință de a rezolva problema israeliano-palestiniană”, conform The Guardian.

„Cred că, noi europenii, avem obligația morală și politică de a fi implicați nu doar prin acordarea de ajutor, ci și contribuind la o soluție durabilă. Trebuie să continuăm să rămânem pe o poziție fermă și echilibrată și să evităm cu orice preț să importăm în Europa acest conflict”, a spus el, subliniind că „sentimentele antisemite și anti-musulmane sunt total inacceptabile”.

A altă responsabilitate, potrivit lui Borrell, este o „soluție umanitară”, șeful diplomației UE spunând că „o pauză umanitară” contrabalansată de accesul la ostatici ar putea fi un „prim pas”.

12:03Armata israeliană (IDF) a anunțat luni pe rețelele de socializare în limba arabă că permite din nou deplasarea civililor din nordul Fâșiei Gaza către sudul enclavei asediate, scrie The Guardian.

„Vă informăm că, deși Hamas dăunează eforturilor umanitare în curs și vă folosește ca scuturi umane, astăzi IDF va permite din nou trecerea pe Drumul Salah al-Din între orele 10:00 și 14:00. Pentru siguranța dumneavoastră, profitați de următoarea ocazie pentru a vă deplasa spre sud dincolo de Wadi Gaza. Dacă vă pasă de voi și de cei dragi, mergeți spre sud conform instrucțiunilor noastre”, a transmis Armata israeliană.

11:48Numărul cetățenilor francezi uciși în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului a crescut la 40, a declarat luni premierul francez Elisabeth Borne, scrie CNN, citând postul de radio France Inter. Opt cetățeni francezi rămân dispăruți.

Peste 240 de oameni sunt ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului.

11:15Al Jazeera relatează că 70 de palestinieni au fost arestați în cadrul raidurilor israeliene din timpul nopții în Cisiordania ocupată. Citând comisia prizonierilor palestinieni și societatea prizonierilor, sursa citată spune că peste 2.000 de persoane au fost arestate în urma raidurilor israeliene lansate începând din 7 octombrie, după atacul Hamas.

10:43Poliția Metropolitană din Londra afirmă că este în căutarea unui angajat aparent care a spus că cei care susțin Israelul în războiul său împotriva Hamas ar trebui investigați pentru crime motivate de ură și extremism, scrie The Times of Israel.

„Cred că în acest moment, dacă cineva este de acord în mod deschis cu războiul din Gaza, ar trebui să fie considerat islamofob și incitant la ură împotriva musulmanilor. Acest lucru ar trebui investigat ca extremism”, a scris pe rețelele sociale o femeie care ar fi manager de proiect la Poliția Metropolitană din Londra.

Benjamin Netanyahu bate în retragere după ce a sugerat că Hamas ar fi fost încurajată de protestele împotriva sa

10:33Armata americană a făcut un anunțat rar întâlnit: un submarin cu propulsie nucleară cu rachete ghidate a ajuns în Orientul Mijlociu, un mesaj de descurajare adresat adversarilor din regiune, relatează CNN.

10:31Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să dea înapoi duminică seara în privința unui comentariu în care sugera că organizația teroristă Hamas ar fi fost încurajată să atace Israelul în urma protestelor de luni de zile împotriva cabinetului său.

10:01Guvernul Thailandei a văzut dovezi fotografice că ostaticii thailandezi deţinuţi de Hamas în Gaza sunt în viaţă, a declarat luni premierul Srettha Thavisin, citat de CNN. Fără a preciza câți dintre cei 24 de cetățeni thailandezi luați ostatici ar putea fi în viață, Srettha a spus: „Înțeleg, cel puțin, că sunt în viață”.

09:17Ministerul de Externe al Marii Britanii retrage temporar din Liban o parte din personalul ambasadei. Reuters notează că autoritățile i-au sfătuit deja pe cetățenii britanici să evite orice călătorie în Liban din cauza conflictului dintre Israelul și Gaza, încurajându-i să plece cât timp mai există zboruri comerciale: „Evenimentele din Liban se mișcă rapid. Situația poate să se deterioreze rapid și fără avertisment. În cazul deteriorării situației politice sau de securitate, ambasada britanică poate deveni tot mai limitată în asistența pe care o poate oferi. Nu vă bazați pe faptul că Ministerul de Externe vă poate evacua în caz de urgență”.

08:46Un atacator a înjunghiat doi ofițeri de poliție chiar lângă intrarea Porții lui Irod în cetatea veche a Ierusalimului. O femeie ofițer este rănită grav iar un bărbat este rănit ușor. Forțele de poliție l-au neutralizat pe atacator. Cei doi ofițeri răniți au fost transportați la spitalul Hadassah Mount Scopus pentru tratamente suplimentare.

Armata israeliană spune a preluat controlul asupra unui avanpost al Hamas din Gaza și că l-a ucis pe şeful securităţii speciale a mişcării

08:28Armata israeliană spune că în cursul nopţii a preluat controlul asupra unui avanpost al Hamas din Gaza și că a eliminat mai mulţi lideri ai Hamas, între care Jamal Moussa, şeful securităţii speciale a mişcării, relatează The Guardian şi AFP.

„În acest avanpost, organizaţia teroristă Hamas dispunea de posturi de observaţie, de centre de antrenament (...), precum şi de tuneluri. În cursul acestei operaţiuni, un anumit număr de terorişti au fost eliminaţi", a scris armata într-un comunicat, fără a avansa un bilanţ.

Aviaţia israeliană mai spune că a bombardat 450 de ţinte în 24 de ore, iar între liderii Hamas eliminați ar fi și Jamal Musa, responsabil cu securitatea specială a mişcării.

08:12Forțele de securitate au arestat 23 de persoane în Ierusalimul de Est, suspecte de violență și de postări pe rețelele sociale prin care susțin violența și teroarea, a spus poliția.

07:33Armata israeliană a arestat-o luni dimineața pe Ahed Tamimi în Cisiordania. Femeia este o cunoscută militantă anti-Israel care a făcut de câteva ori pușcărie pentru convingerile sale. S-a filmat în timp ce pălmuia un ofițer israelian și a fost de mai multe ori în prima linie a protestatarilor palestinieni.

07:12Franța a înregistrat peste o mie de acte antisemite de la atacul mortal din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, a declarat ministrul de interne, Gérald Darmanin. El a declarat pentru France 2 că 486 de persoane au fost arestate pentru astfel de infracțiuni, inclusiv 102 cetățeni străini. Populația evreiască a Franței, estimată la peste 500.000, este cea mai mare din Europa și a treia ca mărime din lume, după Israel și SUA.

06:45Un palestinian obişnuit din Gaza trăieşte în medie cu doar două bucăţi de pâine pe zi, potrivit unui oficial ONU, informează The Guardian, citând AP.

06:30 Cetăţenii străini care au reușit să treacă granița de la Rafah în Egipt au la dispoziţie doar 72 de ore - trei zile - pentru a părăsi țara. Potrivit regulilor în vigoare, depășirea șederii atrage plata unei amenzi care ar putea fi mai mare cu cât stau mai mult în Egipt, scrie BBC. Sute de cetățeni străini au fost evacuați vineri din Gaza în Egipt prin trecerea Rafah.

05:50 Iordania a parașutat pachete de ajutoare în Gaza. Iordania este vecină cu Cisiordania și găzduiește mulți refugiați palestinieni. Soția regelui, regina Rania, s-a născut din părinți palestinieni și criticat deseori atitudinea Israelului.

05:46După o călătorie în Irak și Cisiordania duminică, secretarul de stat Antony Blinken se află acum în Turcia pentru discuții care vor începe luni cu omologul său Hakan Fidan. E posibil ca la discuții să participe și președintele Erdogan.

05:00Israelul spune că are nevoie de progrese în ceea ce privește eliberarea ostaticilor înainte de a accepta orice pauză în ofensiva sa.

04:00Trei avioane franceze cu 54 de tone de ajutoare pentru Gaza au sosit în Egipt în acest week-end, iar Franţa are trei nave militare în estul Mării Mediterane gata să răspundă la evoluţia situaţiei, au declarat înalţi oficiali duminică, informează Reuters.

Anunţurile au fost făcute în contextul în care ministrul francez de externe Catherine Colonna a cerut un "armistiţiu umanitar imediat" în timpul unei călătorii la Doha şi a avertizat împotriva extinderii conflictului în regiune.

22:50Fâşia Gaza a fost „complet împărţită în două” de trupele israeliene, a declarat duminică seară purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

Acum există „o Gaza de nord şi una de sud”, a spus el. Unităţile armatei israeliene au ajuns pe coasta din partea de sud a oraşului Gaza şi „deţin” zona, a precizat Hagari.

Oraşul Gaza este acum complet înconjurat, a adăugat el, apreciind că acesta este un pas decisiv.

22:00 Armata israeliană anunță „lovituri semnificative” în această seară în Fâşia Gaza, care „vor continua și în zilele următoare”.

„Lovituri semnificative sunt în curs (...) şi vor continua în această noapte şi în zilele care urmează”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

El a mai spus că forţele israeliene care operează în acest teritoriu l-au „tăiat” în două: „Gaza sud şi Gaza nord”.

21:44Antony Blinken, în vizită surpriză în Irak: „O pauză umanitară ar fi binevenită pentru toţi”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns duminică într-o vizită surpriză în Irak, după ce anterior a fost în Cisiordania şi a făcut o scurtă oprire în Cipru.

În Irak, vorbind despre eforturile sale în curs pentru a obţine o pauză umanitară care să permită intrarea mai multor ajutoare în Gaza şi plecarea mai multor civili, Blinken a afirmat că liderii din Orientul Mijlociu cu care a vorbit în timpul turneului său au salutat această idee. „Cred că toată lumea ar aprecia pauzele umanitare, nu există nicio îndoială în această privinţă”, a spus el.