Luni, alpinistul francez Alain Robert, cunoscut sub numele de „Spidermanul francez”, a escaladat turnul Coupole Total, sediul TotalEnergies din cartierul La Défense (vestul Parisului), pentru a transmite un „mesaj de pace” în cea de-a 31-a zi a războiului dintre Israel și Hamas, potrivit AFP.

Alain RobertFoto: Thibault Camus / AP - The Associated Press / Profimedia

Îmbrăcat cu o jachetă galben fluorescent, pantaloni roșii și pantofi de alpinism, Alain Robert a escaladat cei 179 de metri ai turnului Total în văzul trecătorilor din cartierul de afaceri. Acesta a fost apoi arestat, a declarat pentru AFP prefectura Hauts-de-Seine.

„El a fost plasat în arest preventiv pentru punerea în pericol a vieții altora, acuzații care au fost între timp abandonate de către procuror”, a precizat prefectura la mijlocul după-amiezii, adăugând că alpinistul a fost eliberat.

Făcând această ascensiune, Alain Robert a explicat că a vrut să trimită „un mesaj de pace” pentru ca „marii lideri ai lumii să se așeze, să se adune și să facă ceva pentru a rezolva odată pentru totdeauna acest conflict cu Palestina și Israelul”.

„În timp ce urcam, mă gândeam la oamenii din Palestina și chiar din Israel, care sunt bombardați”, a spus Alain Robert după ce a coborât din impunătorul zgârie-nori. El a afirmat că în Fâșia Gaza este în curs un „genocid”.

Potrivit ultimelor cifre furnizate luni de Ministerul Sănătății din Hamas, 10 022 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie. Potrivit autorităților israeliene, cel puțin 1.400 de persoane au murit de partea israeliană, majoritatea fiind civili uciși în aceeași zi cu atacul Hamas.

Alain Robert, în vârstă de 61 de ani, transmite în mod regulat mesaje politice atunci când urcă pe clădiri. El are în palmares o sută de ascensiuni, printre care cea a clădirii Burj Khalifa (828 m) din Dubai și a Turnului Eiffel din Paris, și este înscris în Cartea Recordurilor Guinness.