Câteva sute de activiști evrei progresiști americani au ocupat luni, în mod pașnic, Statuia Libertății din New York pentru a cere Israelului încetarea focului și încetarea „bombardamentelor genocidare asupra civililor palestinieni din Gaza”, potrivit AFP.

Proteste pro-Palestina la New YokFoto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Purtând tricouri negre pe care erau inscripționate sloganurile „Evreii cer încetarea focului acum” sau „nu în numele nostru”, câteva sute de tineri au desfășurat bannere pe care scria „întreaga lume privește” și „Palestinienii ar trebui să fie liberi” la baza simbolului emblematic al orașului New York.

„Celebrele cuvinte ale strămoșului nostru evreu Emma Lazarus gravate pe acest monument ne obligă să acționăm în sprijinul palestinienilor din Gaza care aspiră să trăiască în libertate”, a declarat Jay Saper de la Jewish Voice for Peace (JVP) într-un comunicat.

O declarație a Institutului pentru înțelegerea Orientului Mijlociu (Imeu) a cerut „încetarea bombardamentelor genocidare ale Israelului asupra civililor palestinieni din Gaza”.

„Atâta timp cât poporul din Gaza strigă, trebuie să strigăm mai tare, indiferent de încercările de a ne reduce la tăcere”, a exclamat fotografa americană Nancy Goldin, de asemenea în prezența consilierilor locali din New York, dintre care unii sunt foarte de stânga.

Megalopolisul american, un oraș mondial mitic al imigrației și multiculturalismului, este zguduit de o lună de zile de manifestații pro-Israel și pro-Palestina.

New York, unde locuiesc aproximativ două milioane de evrei și sute de mii de musulmani, a scăpat deocamdată de violențe, dar tensiunile sunt palpabile, în special în campusurile universitare, cum ar fi Columbia.

În plus, o parte foarte progresistă a tineretului evreu american - a cărui mare majoritate votează pentru Partidul Democrat - se revoltă împotriva Israelului, pe care îl acuză de „genocid” împotriva palestinienilor din Gaza. Ei denunță, de asemenea, sprijinul militar și diplomatic al președintelui Joe Biden pentru Israel.

Sâmbătă, organizații precum JVP au reunit zeci de mii de manifestanți în capitala federală Washington pentru a cere o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza și au criticat politica americană de susținere a Israelului.

Imensa gară Grand Central din Manhattan a fost, de asemenea, ocupată de de mii de persoane la sfârșitul lunii octombrie, cu aceleași revendicări, iar în urmă cu zece zile, în uriașul cartier multicultural și la modă Brooklyn au fost prezenți mii de activiști pro-palestinieni, inclusiv din partea organizațiilor evreiești americane.