Statele Unite au negat afirmațiile Iranului potrivit cărora oficiali americani ar fi indicat că ar căuta o încetare a focului în Gaza, potrivit CNN.

Hossein Amirabdollahian, ministrul de externe al IranuluiFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

Luni, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat pentru agenția de știri Tasnim, aflată sub umbrela statului, că SUA au trimis Teheranului un mesaj în ultimele trei zile despre încercarea de a obține o încetare a focului în Gaza.

„Au făcut unele acțiuni, dar, în practică, nu au făcut decât să sprijine uciderea în masă și genocidul din Gaza”, a declarat Amir-Abdollahian.

Întrebat de CNN, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat că „această declarație a fost categoric falsă”.

„Am spus clar Iranului că nu ar trebui să încerce să extindă conflictul și consecințele în cazul în care ar alege să facă acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„De asemenea, am spus clar, în mod public și privat, că cerem eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Punerea în aplicare a eliberării ostaticilor ar necesita o pauză umanitară în timpul luptelor. Orice întârziere în acest proces aparține Hamas”, a spus oficialul american.

Comentariile lui Amir-Abdollahian vin după ce premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a efectuat luni o vizită la Teheran, la o zi după ce s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken la Bagdad.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut apel la o coordonare între Irak și Iran pentru a crește „presiunea politică” asupra SUA și Israelului pentru a opri bombardamentele din Gaza, potrivit presei de stat IRNA.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a transmis mesaje către Iran şi gruparea şiită fundamentalistă Hezbollah (din Liban) prin intermediul unor ţări din regiune, precum Turcia, prin care au avertizat că SUA sunt gata să intervină pe cale militară în cazul în care aceste entităţi ar lansa atacuri împotriva Israelului, au declarat surse oficiale americane, citate de publicaţia The New York Times în ediţia sa de luni, potrivit postului de televiziune israelian i24news.