Soldaţii israelieni din Cisiordania au ameninţat şi reţinut o echipă de jurnalişti de la canalul public german ARD, a informat duminică seară postul de televiziune, citat de dpa.

Soldați israelieniFoto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Corespondentul ARD Jan-Christoph Kitzler se întorcea de la un interviu, însoţit de un palestinian şi de un angajat al postului, când au fost opriţi de soldaţi israelieni la sud de Hebron, potrivit ARD, citat de Agerpres.

Soldaţii s-au purtat extrem de agresiv cu jurnaliştii şi armele au fost îndreptate spre maşina în care se aflau de mai multe ori, a menţionat sursa citată.

Rundfunk din Bavaria, post membru al reţelei ARD care activează în studioul ARD de la Tel Aviv, a descris incidentul drept un atac la libertatea presei.

Armata isrealiană și-a cerut scuze

Potrivit informaţiilor postului german, echipa de jurnalişti ARD urma să relateze despre violenţele comise de coloniştii evrei radicali împotriva palestinienilor în Cisiordania ocupată.

„Soldaţii ne-au ameninţat cu armele şi ne-au întrebat dacă suntem evrei. Colegul nostru a fost insultat fiind numit trădător”, a spus corespondentul ARD Jan-Christoph Kitzler.

El a precizat că situaţia s-a relaxat după peste o oră, după ce alţi soldaţi şi poliţia au fost chemaţi.

„Forţele de apărare israeliene îşi cer scuze pentru orice neplăcere creată”, a precizat IDF pentru dpa luni, drept răspuns la o solicitare de a comenta incidentul.

Al doilea incident într-o săptămână

ISD susţine că acţiunile „soldaţilor” au fost examinate şi protocoalele au fost reiterate, deşi comunicatul nu menţionează dacă acele acţiuni au încălcat protocoalele, notează dpa.

Asociaţia presei străine din Israel a făcut apel, la sfârşitul lui octombrie, la armata israeliană să asigure siguranţa jurnaliştilor şi s-a plâns de două incidente în Cisiordania în care soldaţii au hărţuit jurnalişti, inclusiv o altă situaţie în care jurnaliştii ARD au fost reţinuţi timp de două ore în timp ce relatau despre violenţele comise de coloniştii evrei în apropiere de Qawawis.

„Acesta este al doilea incident într-o săptămână pentru noi. Membrii echipei noastră se identifică cu claritate drept reprezentanţi ai presei şi erau departe de zone de securitate militară. Nu putem accepta acţiunile armatei israeliene”, a declarat şeful studioului ARD de la Tel Aviv, Christian Limpert.