Israelul a declarat marți că forțele sale au lovit luptători Hamas din interiorul vastei rețele de tuneluri a islamiștilor de sub Gaza, după ce premierul Benjamin Netanyahu a respins apelurile pentru încetarea luptelor cu scopul de a atenua criza umanitară din enclava palestiniană. Potrivit unor surse locale ale Reuters, forțele israeliene au vizat luni principalul drum nord-sud din Gaza și au atacat orașul din două direcții. Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat că militanții s-au confruntat marți dimineața cu forțele israeliene „care invadează axa sudică a Fâșiei Gaza, (inclusiv) cu mitraliere, și au vizat patru vehicule cu rachete (antitanc) al-Yassin 105".

Atac asupra unei tabere din JabaliaFoto: Fadi Alwhidi / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o cale spre o pace permanentă în Gaza trebuie să fie făcută între Israel și Hamas, susținând că este nevoie de „stabilirea unui nou mecanism de securitate în cooperare cu actorii din regiune”, potrivit presei de stat turce Anadolu.
  • Șeful FBI avertizează că atacul Hamas va inspira „cea mai mare ameninţare teroristă în SUA de la ISIS încoace
  • Guvernul Boliviei a anunțat luni că rupe legăturile diplomatice cu Israelul. Ministerul de Externe al țării a confirmat astăzi această decizie, acuzând Israelul de comiterea de crime împotriva umanității în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, potrivit Sky News.
  • Un oficial ONU pentru drepturile omului demisionează din cauza „genocidului” din Gaza și dă vina pe Occident
  • IDF a distribuit o imagine a comandantului Hamas pe care spune că l-a ucis într-un atac astăzi.
  • Armata israeliană a confirmat că a bombardat marți tabăra de refugiați Jabaliya din Fâșia Gaza, afirmând că a ucis un comandant Hamas din această tabără, despre care a spus că ar fi unul dintre responsabilii pentru atacul lansat de mișcarea palestiniană împotriva Israelului la 7 octombrie.
  • MAE: Alţi doi cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, sunt ostatici în Fâşia Gaza
  • Americanii musulmani îl somează pe Biden: Dacă nu obţine o încetare a focului în Gaza începând chiar de marţi, nu-l mai votează
  • VIDEO SUA: Audiere în Congres a secretarilor Blinken și Austin despre ajutorul pentru Israel, întreruptă în mod repetat de protestatari: „Lăsați Gaza să trăiască!”

Războiul Israel-Hamas - ziua a 24-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:02Rebelii houthi din Yemen, apropiați de Iran, au promis marți că vor continua atacurile împotriva Israelului până la sfârșitul războiului acestuia împotriva palestinienilor din Hamas, afirmând că au lansat deja mai multe rachete și drone spre teritoriul israelian.

„Forțele armate yemenite (...) vor continua să efectueze atacuri cu rachete și drone până când agresiunea israeliană va înceta”, potrivit unui comunicat difuzat de televiziunea Al-Masirah a rebelilor.

00:34Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita vineri Israelul pentru întâlniri cu membri ai guvernului de acolo și apoi va face alte escale în regiune, a anunțat marți Departamentul de Stat, în contextul conflictului dintre Israel și Hamas, potrivit Reuters.

„Secretarul Blinken se va deplasa vineri în Israel pentru întâlniri cu membri ai guvernului israelian, iar apoi va face alte opriri în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

00:14Premierul Scției critică dur bombardarea taberei de refugiați Jabalia

Humza Yousaf a catalogat lovitura israeliană asupra taberei de refugiați Jabalia drept un „dispreț flagrant față de viața umană”.

Primul ministru scoțian spune că lovitura trebuie „condamnată fără echivoc”. „Nu lăsați să mai moară alți copii. Avem nevoie de o încetare imediată a focului, nimic mai puțin”, a adăugat el.

23:58Președintele turc face apel la un nou mecanism de securitate pentru o pace permanentă între Israel și Hamas

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o cale spre o pace permanentă în Gaza trebuie să fie făcută între Israel și Hamas, susținând că este nevoie de „stabilirea unui nou mecanism de securitate în cooperare cu actorii din regiune”, potrivit presei de stat turce Anadolu.

„Am declarat că securitatea nu poate fi obținută prin împușcarea și aruncarea mai multor bombe asupra Gaza; vărsând mai mult sânge, ucigând mai mulți copii și distrugând mai multe spitale, școli, moschei, biserici și piețe”, a declarat Erdogan, potrivit Anadolu. „Credem că Israelul, care pare să-și fi pierdut complet starea de spirit și acționează ca o organizație, trebuie oprit cât mai curând posibil”, citează CNN.

23:32Două persoane au fost ucise în confruntări în Cisiordania

Un adolescent și un bărbat în vârstă de 70 de ani au fost uciși în confruntările din Cisiordania, a anunțat Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene.

Rawhi Rashid Sawafta, în vârstă de 70 de ani, a murit după ce a fost împușcat în față în timpul unui raid al armatei israeliene în orașul Tubas, a precizat ministerul. Alți nouă palestinieni au fost răniți, dintre care doi grav, în timpul raidului.

Mai devreme în această seară, Abdallah Moqbel, în vârstă de 16 ani, a fost ucis de focuri de armă israeliene în Beit Ummar, în sudul Cisiordaniei.

Bolivia rupe legăturile diplomatice cu Israelul

23:07Peste 100 de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în gara din Londra

Protestatarii s-au adunat în gara Liverpool Street din Londra, agățând bannere de balcoane și ocupând holul principal.

Demonstranții cer încetarea focului în conflictul dintre Israel și Hamas. O înregistrare video a arătat grupul scandând „De la râu la mare, Palestina va fi liberă” - o scandare pe care ministrul de interne Suella Braverman a criticat-o anterior ca fiind o cerere antisemită de distrugere a Israelului.

22:55Șeful FBI avertizează că atacul Hamas va inspira „cea mai mare ameninţare teroristă în SUA de la ISIS încoace

Atacul organizaţiei Hamas împotriva Israelului va inspira cea mai gravă ameninţare teroristă împotriva SUA de la ascensiunea Statului Islamic (ISIS), în urmă cu aproape un deceniu, a apreciat directorul FBI, Christopher Wray, audiat marţi în Congresul american.

22:32 Bolivia rupe legăturile diplomatice cu Israelul

Guvernul Boliviei a anunțat luni că rupe legăturile diplomatice cu Israelul. Ministerul de Externe al țării a confirmat astăzi această decizie, acuzând Israelul de comiterea de crime împotriva umanității în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza, potrivit Sky News.

22:08Mai mulți oficiali din Statele Unite afirmă că Israelul nu vizează civili și că depune eforturi pentru a reduce la minimum daunele aduse populației din Gaza, în ciuda unei explozii masive produse marți în tabăra de refugiați Jabalia, care s-a soldat cu numeroase victime, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat marți că armata israeliană nu „țintește în mod deliberat civili, spre deosebire de Hamas”.

Ryder a spus că nu poate „vorbi despre lovituri israeliene individuale”, dar a precizat că Pentagonului „îi pasă de victimele civile și am spus clar, atât în public, cât și în privat, despre preocuparea noastră pentru protecția vieții nevinovate și respectarea legii războiului”.

Alţi doi cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, sunt ostatici în Fâşia Gaza

21:52Un oficial ONU pentru drepturile omului demisionează din cauza „genocidului” din Gaza și dă vina pe Occident

Un oficial al Națiunilor Unite pentru drepturile omului își părăsește postul din cauza a ceea ce el numește un „genocid” în Gaza pe care ONU nu a reușit să îl oprească, potrivit CNN.

Craig Mokhiber, directorul Biroului din New York al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat într-o scrisoare că Gaza este un caz de genocid ca la carte.

21:30IDF a distribuit o imagine a comandantului Hamas pe care spune că l-a ucis într-un atac astăzi.

Se pare că Ibrahim Biari a fost ucis în explozia din tabăra de refugiați Jabaliya din Gaza.

Armata israeliană a confirmat că a bombardat marți tabăra de refugiați Jabalia din Fâșia Gaza, afirmând că a ucis un comandant Hamas din această tabără, despre care a spus că ar fi unul dintre responsabilii pentru atacul lansat de mișcarea palestiniană împotriva Israelului la 7 octombrie, potrivit Sky News.

21:17Un fost ostatic al Hamas se întoarce în Statele Unite

American-israelianca Natalie Raanan, una dintre cele peste 200 de persoane luate ostatice de Hamas în timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie și eliberată împreună cu mama sa aproape două săptămâni mai târziu, s-a întors în Statele Unite, a anunțat marți consulul general al Israelului în SUA, potrivit AFP.

„Sunt ușurat să o văd pe Natalie înapoi acasă”, a declarat Yinam Cohen într-un comunicat. „Familia ei a așteptat cu nerăbdare întoarcerea ei și astăzi împărtășesc fericirea ei”, a adăugat el.

Judith Tai Raanan și Natalie Shoshana Raanan, care tocmai a împlinit 18 ani, au fost răpite la 7 octombrie de Hamas din kibbutzul (sat agricol colectivist) Nahal Oz, unde se aflau în vizită la familie. Ele au fost eliberate la 20 octombrie.

Autoritățile egiptene se pregătesc să primească miercuri palestinieni răniți din Fâșia Gaza

21:00 Autoritățile egiptene se pregătesc să primească miercuri palestinieni răniți din Fâșia Gaza, bombardată fără încetare de Israel de la atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, au anunțat marți surse medicale și de securitate.

„Echipe medicale vor fi prezente mâine (miercuri) la punctul de trecere (Rafah) pentru a examina cazurile care vin (din Gaza) imediat ce ajung (...) și pentru a stabili spitalele către care vor fi trimise”, a declarat pentru AFP un responsabil medical din orașul egiptean Al-Arich. O sursă de securitate de la punctul de trecere Rafah a confirmat informația.

20:41Armata israeliană a confirmat că a bombardat marți tabăra de refugiați Jabaliya din Fâșia Gaza, afirmând că a ucis un comandant Hamas din această tabără, despre care a spus că ar fi unul dintre responsabilii pentru atacul lansat de mișcarea palestiniană împotriva Israelului la 7 octombrie.

„Eliminarea sa a făcut parte dintr-o operațiune pe scară largă împotriva teroriștilor și a infrastructurilor teroriste aparținând Batalionului Central din Jabaliya, care preluase controlul asupra clădirilor civile din Fâșia Gaza”, a precizat armata, potrivit AFP.

20:40MAE: Alţi doi cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, sunt ostatici în Fâşia Gaza

Ministerul român de Externe anunţă marţi seară că, după verificări, s-a stabilit că alți doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel, sunt ținuți ostatici în Fâșia Gaza.

20:33Doi copii francezi uciși în Fâșia Gaza, un frate și mama lor răniți

Doi copii francezi au fost uciși în Fâșia Gaza, în timp ce mama lor și cel de-al treilea copil al ei ar fi fost răniți, a anunțat marți Ministerul francez de Externe, potrivit AFP.

„Franța a fost întristată să afle de moartea a doi copii francezi care se aflau în nordul Fâșiei Gaza împreună cu mama lor franceză, despre care se crede că a fost de asemenea rănită, și cu al treilea copil al acesteia”, a declarat Quai d'Orsay într-un comunicat, care nu a precizat circumstanțele deceselor.

Hamas anunță că va elibera ostaticii străini „în următoarele zile”

20:12Încă 300 de soldați americani se îndreaptă spre Orientul Mijlociu

Aproximativ 300 de soldați americani suplimentari vor fi trimiși în Orientul Mijlociu, a anunțat Pentagonul. Soldații nu vor merge în Israel. însă

SUA au înregistrat o creștere a atacurilor asupra trupelor sale din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. America are aproximativ 2.500 de soldați în Irak și 900 în Siria.

20:00Directorul FBI: Creșterea infracțiunilor motivate de ură este la „niveluri istorice” din cauza situației din Israel și Gaza

Christopher Wray a declarat în fața Senatului american că evreii americani sunt deosebit de expuși riscului, afirmând că: „Realitatea este că comunitatea evreiască este ținta unică a cam tuturor organizațiilor teroriste din toate domeniile.

Și când te uiți la un grup care reprezintă aproximativ 2,4% din populația americană, ar trebui să fie surprinzător pentru toată lumea faptul că aceeași populație reprezintă aproximativ 60% din toate infracțiunile de ură bazate pe religie și, prin urmare, au nevoie de ajutorul nostru”, a spus el.

19:45 Cipru discută cu state din Orientul Mijlociu şi UE despre un coridor umanitar de pe teritoriul său spre Gaza

19:38 Președintele Camerei Reprezentanților din SUA speră la un vot asupra pachetului de ajutor pentru Israel în cursul acestei săptămâni

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat că se așteaptă ca pachetul de ajutor pentru Israel al Camerei să fie votat joi, a declarat el pentru Fox News într-un interviu înregistrat luni.

Johnson s-a opus legării ajutoarelor pentru Israel și Ucraina, ceea ce contrastează cu democrații, precum și cu liderul minorității din Senat, Mitch McConnell.

19:30Hamas anunță că va elibera ostaticii străini „în următoarele zile” (purtător de cuvânt)

Gruparea militantă palestiniană le-a spus mediatorilor că va elibera un număr de prizonieri străini. Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al ramurii armate a grupării, a confirmat acest lucru într-o înregistrare video pe Telegram astăzi.

Peste 230 de persoane au fost luate ca ostatici în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie, potrivit Israelului. Patru persoane au fost eliberate până în prezent, deși eforturile de a obține mai multe păreau să fi fost suspendate după începerea operațiunii terestre.

Forțele de Apărare ale Israelului au lansat noi atacuri asupra sudului Libanului

19:21Doi soldați israelieni au fost uciși în Gaza, anunță IDF

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că doi soldați au fost uciși astăzi în confruntările cu Hamas în Gaza. Alți doi au fost grav răniți, a precizat aceasta.

Cei doi uciși sunt sergentul de stat major Roei Wolf și sergentul de stat major Lavi Lipshitz, ambii în vârstă de 20de ani. Ambii au servit în unitatea de recunoaștere a Brigăzii de Infanterie Givati. Familiile lor au fost informate, a precizat IDF.

19:09Forțele de Apărare ale Israelului au lansat noi atacuri asupra sudului Libanului, spunând că au lovit și lichidat o altă celulă teroristă care încerca să lanseze un atac cu rachete dirijate antitanc, scrie Times of Israel.

De asemenea, IDF spune că a lovit un obiectiv Hezbollah din zonă, ca răspuns la atacurile repetate cu rachete asupra nordului Israelului.

19:00Urmările bombardamentelor asupra taberei de refugiați Jabalia, cea mai mare din Fâșia Gaza:

18:55Patru persoane au fost rănite după ce două rachete au lovit orașul israelian Ashdod, conform serviciilor de urgență, citate de BBC. Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost grav rănit de schije, iar alți trei au suferit răni ușoare din cauza cioburilor de sticlă. Toți cei patru au fost transportați la spital.

18:48 Baraj puternic de rachete asupra centrului Israelului. Sirenele sună la această oră în Tel Aviv, Bnei Brak, Givatayim, Ramat Gan, Jaffa, Holon, Bat Yam, Rishon Lezion, scrie Times of Israel.

Șeful ONU, un nou apel pentru o „încetare imediată a focului” în Fâșia Gaza

18:43Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a reluat marți apelul pentru o „încetare imediată a focului” în Gaza și pentru acces umanitar „pentru a răspunde nevoilor urgente create de catastrofe în desfășurare” pe teritoriul palestinian, conform The Guardian.

Guterres s-a declarat „profund alarmat” de escaladarea conflictului: „Condamn uciderea civililor din Gaza și sunt consternat de informațiile conform cărora două treimi dintre cei care au fost uciși sunt femei și copii”.

De asemenea, șeful ONU a făcut din nou apel pentru eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor deținuți de Hamas.

18:28Situată la nord de orașul Gaza, tabăra Jabalia - bombardată marți - este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Fâșia Gaza, scrie BBC. Peste 116.000 de refugiați palestinieni au fost înregistrați acolo de ONU, în iulie 2023.

Refugiații au început să se stabilească în tabăra de la Jabalia după ce Israelul și-a declarat independența în 1948. Este o zonă dens populată, formată în mare parte din clădiri rezidențiale. Jabalia are 26 de școli în 16 clădiri, un centru de distribuire a alimentelor, două centre de sănătate, o bibliotecă și șapte fântâni.

Alături de tabăra Shati, Jabalia se află în perimetrul declarat de Israel drept „zonă de evacuare”.

18:21Cel puțin 47 de cadavre au fost recuperate din moloz după bombardamentele asupra taberei de refugiați Jabalia din Gaza, conform AFP.

18:10Americanii musulmani îl somează pe Biden: Dacă nu obţine o încetare a focului în Gaza începând chiar de marţi, nu-l mai votează

17:55 VIDEO SUA: Audiere în Congres a secretarilor Blinken și Austin despre ajutorul pentru Israel, întreruptă în mod repetat de protestatari: „Lăsați Gaza să trăiască!”

Cel puțin 50 de morți după ce Armata israeliană a lovit o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza

17:09 Armata israeliană a lansat un atac aerian, marți, asupra mai multor case din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza. Directorul spitalului indonezian din Gaza a declarat pentru Al Jazeera că au fost ucise „peste 50 de persoane”.

Al Jazeera îl citează, de asemenea, pe Ahmad al-Kahlout, directorul Apărării civile din nordul Gazei: „Aceste clădiri adăpostesc sute de cetățeni. Forțele aeriene au distrus acest district cu șase bombe fabricate în SUA. Este cel mai recent masacru provocat de agresiunea israeliană în Fâșia Gaza. Comunitatea internațională trebuie să reacționeze imediat pentru a opri Israelul înainte de a fi prea târziu”.

17:03 Șeful Consiliului de Securitate Națională al Israelului, Tzachi Hanegbi, spune că nu vede să se ajungă în curând la încheierea unui acord pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas, scrie The Guardian, citând Haaretz.

„Masacrul din 7 octombrie a spulberat iluziile. Hamas trebuie să înceteze să existe, asta a fost decizia Cabinetului. Organizațiile teroriste monstruoase nu trebuie să aibă voie să conducă Fâșia Gaza, cred că aceasta este și poziția majorității cetățenilor statului Israel”, a declarat șeful Consiliului de Securitate Națională al Israelului, spunând că nu vede „aproape” sfârșitul războiului.

16:20Rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat marți un „număr mare” de rachete balistice și drone lansate către Israel.

Purtătorul de cuvânt al grupului militar, Yahya Saree, a declarat într-o declarație televizată că această operațiune este a treia care vizează Israelul, iar altele urmează să vină, scrie Reuters.

AFP relatează că, în timp ce se afla în Qatar, principalul diplomat al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a spus că este „natural” ca grupurile susținute de Teheran să atace Israelul, în contextul războiului cu Hamas, avertizând asupra extinderii conflictului dacă nu se ajunge la încetarea focului.

„Este firesc ca grupurile și mișcările de rezistență să nu rămână tăcute în fața tuturor acestor crime. Ei nu vor aștepta sfatul nimănui, prin urmare trebuie să folosim ultimele oportunități politice pentru a opri războiul”, a susținut principalul diplomat al Iranului, citat de AFP.

Armata israeliană a folosit muniţii cu fosfor alb în sudul Libanului - Amnesty International

15:46Organizaţia Amnesty International a acuzat marți Israelul că a folosit proiectile cu fosfor alb în bombardamentele pe care le-a lansat în sudul Libanului în ultimele săptămâni, iar unul dintre aceste atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept „crimă de război” întrucât este vorba despre „folosirea nediscriminatorie” a unei arme interzise asupra obiectivelor civile, scrie agenţia EFE.

15:24Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian va face o vizită oficială la Ankara, miercuri, pentru a discuta despre conflictul Israel-Hamas, a anunțat Ministerul turc de Externe, conform Reuters.

15:10Dani Dayan, preşedintele Centrului pentru Memoria Holocaustului „Yad Vashem”, a criticat marţi delegaţia ţării sale la Naţiunile Unite pentru că în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate a purtat în piept steaua galbenă, un simbol al persecuţiei evreilor de către nazişti, scrie Reuters.

14:50 Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu Ella Haimi, soția cetățeanului româno-israelian Tal Haimi, răpit în Fâșia Gaza, la discuții participând și ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar.

„Am încurajat-o pe doamna Haimi să-și păstreze speranța și încrederea. Ii suntem alături și o vom sprijini să treacă peste această situație dramatică. Guvernul României și toate autoritățile statului român mențin legătura strânsă cu Statul Israel și fac tot ce este posibil pentru a-i ajuta pe toți cei cărora acest război le-a adus suferință. Condamnăm cu fermitate actele de terorism și atacurile asupra copiilor, femeilor și civililor. Toate eforturile României se îndreaptă spre încetarea conflictului și restabilirea păcii”, a declarat Ciolacu.

VIDEO Casa liderului Hamas din Cisiordania, aruncată în aer de forțele israeliene

14:38Premierul egiptean Mostafa Madbouly a declarat marți că țara sa este pregătită să sacrifice „milioane de vieți” pentru a proteja integritatea teritoriului său, un aparent atac la adresa Israelului în contextul conflictului cu Hamas, relatează The Wall Street Journal.

13:57Cel puțin 8.525 de palestinieni, între care 3.542 de copii, au fost uciși în urma bombardamentelor lansate de Israel asupra Fâșiei Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie, arată Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, în ultimul bilanț publicat marți, potrivit The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Ashraf al-Qudra, a declarat că 130 de angajați din domeniul sănătății au fost uciși, iar 15 spitale și 32 de centre de sănătate sunt acum scoase din funcțiune.

13:28Trupele israeliene au distrus marți casa familiei lui Saleh al-Arouri, comandantul exilat al forțelor Hamas din Cisiordania ocupată, imobilul fiind aruncat în aer, conform Reuters. Arouri, un lider veteran al Hamas, care a petrecut 17 ani în închisorile israeliene, este adjunctul liderului Hamas, Ismail Haniyeh, și trăiește în exil în Liban.

13:01 Gruparea teroristă Hamas a publicat un videoclip în care o parte din luptătorii săi se confruntă cu forțele israeliene în Fâșia Gaza, aproape de punctul de trecere a frontierei Erez:

Femeie în hijab care striga „Allahu Akbar” și amenința că se aruncă în aer, împușcată de poliție la Paris

12:33Poliţia franceză a împuşcat şi rănit grav marţi, la Paris, o femeie care, potrivit unor martori, proferase ameninţări şi rostise „Allahu Akbar” într-un tren dintr-o suburbie, transmite AFP, citând o sursă din cadrul poliţiei şi parchetul capitalei.

O echipă a Brigăzii Anticriminalitate a intervenit la faţa locului şi a încercat să o izoleze pe femeie, care striga „Allah Akbar” şi refuza să-şi arate mâinile. În timp ce opunea rezistenţă, agenţii au tras focuri de armă asupra ei, iar Le Figaro scrie că a fost împuşcată în burtă şi a fost transportată la spital. Franţa are cea mai mare populaţie musulmană şi evreiască din Europa, notează Reuters.

12:05Semiluna Roșie Palestiniană a transmis marți un bilanț al victimelor pe care le-a tratat de la izbucnirea conflictului Israel-Hamas, în 7 octombrie. Acesta susține că s-a ocupat de 2.580 de persoane ucise și de 7.667 de răniți, pe totți catalogându-i drept „martiri”!, scrie The Guardian.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a estimat la peste 8.000 numărul total de decese în urma acțiunilor israeliene în Gaza.

11:31Atacurile repetate împotriva forţelor americane în Orientul Mijlociu riscă să atragă Statele Unite într-un conflict cu Iranul, chiar dacă Washingtonul vrea să evite extinderea conflictului între Israel şi Hamas în regiune, notează France Presse într-o analiză publicată marți, în care citează opiniile unui înalt responsabil american şi ale mai multor experţi în problemele Orientului Mijlociu.

11:04Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari spune că până acum armata a anunțat familiile a 240 de oameni că aceștia au fost luați ostatici în Fâșia Gaza, iar numărul persoanelor în cazul cărora s-a confirmat că au fost răpite de Hamas în 7 octombrie este de cel puțin 245, scrie Times of Israel.

Bilanțul nu îi include pe cei cinci ostatici eliberați până acum - Judith și Natalie Ra’anan (mamă și fiică), Yocheved Lifshitz și Nurit Cooper și femeia soldat Ori Megidish, salvată de către IDF duminică seară.

SUA nu au condiționat folosirea armelor livrate Israelului - fără limite

10:46Statele Unite nu pun niciun fel de limite asupra modului în care forțele armate israeliene utilizează armele americane pe care i le furnizează pentru a lupta împotriva teroriștilor Hamas sau Hezbollah, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

10:38 Prințul moștenitor al Kuweitului, șeicul Meshal al-Ahmad al-Sabah, a declarat marți că țara sa condamnă „agresiunea" israeliană asupra Fâșiei Gaza și a făcut apel la încetarea focului. Al-Sabah s-a adresat parlamentului în numele emirului în deschiderea celei de-a doua sesiuni ordinare a parlamentului. (Reuters)

10:17Purtătorul de cuvânt al IDF, Peter Lerner a declarat la BBC că noaptea trecută au avut loc „numeroase schimburi de focuri" între forțele israeliene și Hamas în Gaza.

Lerner a spus că armata israeliană „distruge Hamas pas cu pas și lovitură cu lovitură" și că că ideea este de a intra în luptă cu Hamas și de a îi „distruge infrastructura".

De asemenea, el a acuzat gruparea islamistă că operează din moschei și clădiri civile.

09:40Imagini cu tancurile israeliene printre ruinele orașului Bait Hanoun, în nord-estul Fâșiei Gaza, în apropiere de gardul-graniță cu Israel.

09:15Alerte privind prezența unor drone se aud în cel mai sudic oraș Eilat și zonele învecinate. Forțele de Apărare Israelului spun că analizează incidentul.

Alerta vine după ce trupe din Yemen susținute de Iran au fost acuzate că au încercat să lanseze drone și rachete asupra Israelului în ultimele două săptămâni. Rachetele au fost doborâte de SUA și Arabia Saudită, în timp ce dronele s-au prăbușit în orașe din Peninsula Sinai din Egipt.

Săptămâna trecută, IDF a declarat că o „amenințare aeriană” a fost interceptată de un avion de luptă israelian deasupra Mării Roșii.

Emisarul palestinian la ONU: „Gaza este iadul de pe Pământ”

08:55Reprezentantul palestinian la ONU a descris suferinţa populaţiei din Fâşia Gaza drept „iadul de pe Pământ", relatează marţi agenţia DPA. Vorbind la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la New York, Riyad Mansour a citat declaraţia celebră a fostului secretar general al ONU Dag Hammarskjol care în 1954 a spus: "Naţiunile Unite nu au fost create pentru a ne aduce în rai, ci pentru a ne mântui din iad".

Mansour a adăugat: "Gaza este acum iadul de pe Pământ".

Diplomatul palestinian a spus că peste 8.000 de palestinieni au fost ucişi până în prezent, inclusiv peste 3.000 în sudul Gazei, unde Israelul "a transferat cu forţa sute de mii de oameni".

„Practic toată populaţia noastră din Gaza este fără adăpost, strămutată, mutată de la o casă de familie la alta, dormind în maşini, dormind pe străzi şi încă ucisă oriunde merge pentru a o convinge că nu va fi în siguranţă nicăieri în Gaza", a notat el. "Salvarea umanităţii din iad astăzi înseamnă pentru Naţiunile Unite să-i salveze pe palestinienii din Gaza", a adăugat el.

Mansour a pledat în faţa celui mai puternic organism al ONU să trateze poporul palestinian cu demnitate şi să-i salveze pe palestinienii din Gaza. "Salvaţi-i. Priviţi-i ca pe nişte fiinţe umane", a insistat el.

08:51 Când Musheir El-Farra se urcă în pat în Gaza în fiecare noapte, nu-și putea scoate din cap sunetele oamenilor care țipă, scrie The Guardian. De săptămâna trecută, inginerul britanic trăiește panicat de atacurile israeliene în care 16 dintre rudele sale au fost ucise.

„De fiecare dată când mă culc, le văd și îmi spun: „Vor fi mai multe?” In fiecare noapte. În fiecare seară aud acele țipete, acele urlete”, a spus el.

El-Farra a spus că atacurile au avut loc la 10 metri de casa în care se adăpostește și că peste 100 de oameni cpe care îi știa au fost uciși în Gaza de când Israelul și-a lansat bombardamentele

„Am văzut în fața mea trupul iubitului meu văr, un băiat pe care l-am iubit de când era copil, pe nume Hatim. Am văzut cadavrul fiului său care a fost aruncat de la etajul al treilea în curtea din spate. Am văzut cadavrele a doi dintre bebelușii care au fost uciși în acel masacru. Am văzut o bătrână care a fost grav rănită cărată de rudele noastre. I-am văzut pe toți duși la ambulanțe și am văzut cadavre mutilate. Toate astea de la un metru distanță”.

O grupare iraniană a atacat o bază SUA din Irak

.

08:30 Forțele de Apărare Israelului spun că trupele au ucis „numeroși” teroriști Hamas în timpul operațiunilor terestre din Fâșia Gaza în ultima zi, precum și că au lovit aproximativ 300 de ținte.

IDF susține că țintele lovite de forțele terestre, aeriene și maritime includ poziții de lansare de rachete ghidate antitanc, intrări în tuneluri și baze militare Hamas.

08:13 Kata'ib Hezbollah, un grup iranian care operează în Irak și Siria, susține că a atacat baza militară americană din Ain al-Assad, în vestul Irakului. Grupul spune că a trimis două drone „care lovit țintele”. Luni, surse de securitate au declarat pentru Reuters că patru rachete Katyusha au fost trase asupra bezei americane.

Între 17 octombrie până pe 30 octombrie, forțele SUA și ale coaliției au fost atacate de cel puțin 14 ori în Irak și de nouă ori în Siria.

07:46 CEO-ul companiei de tehnologie WalkMe (Israel) se alătură fondatorului MobilEye, Amnon Shashua, pentru a cere primului ministru Benjamin Netanyahu să demisioneze în urma eșecurilor guvernului său din perioada premergătoare masacrelor Hamas.

„Netanyahu trebuie să plece cât mai curând posibil, în ciuda ideii că „nu schimbi [liderii] în timpul unui război” și „nu ar trebui să vorbim despre asta acum”, spune Dan Adika pentru cotidianul financiar Calclalist. „Nu este apt să conducă și trebuie să plece”, a adăugat.

Armata israeliană „atacă din toate părțile Fâșia Gaza”

07:43 Într-o actualizare recentă, purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a declarat că armata israeliană „atacă din toate părțile Fâșia Gaza”.

Autoritățile sanitare din Gaza spun că 8.306 de persoane, inclusiv 3.457 de minori, au fost ucise în atacurile israeliene din 7 octombrie. Oficialii ONU spun că peste 1,4 milioane de civili din Gaza au rămas fără adăpost.

Israelul va „intensifica” asistența umanitară pentru palestinienii din Fâșia Gaza, a adăugat Conricus.

07:25Forțele de Apărare ale Israelului au demolat o casă deținută de oficialul Hamas Saleh al-Arouri, în orașul 'Arura, lângă Ramallah. Imaginile postate pe rețelele de socializare arată explozia controlată efectuată de IDF.

Pe 27 octombrie, șeful Comandamentului Central al IDF, generalul-maior Yehuda Fox a semnat ordinul de demolare. Cu sediul în Liban, al-Arouri este considerat liderul de facto al Hamas în Cisiordania.

06:43Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a promis că va purta o stea galbenă până când Consiliul de Securitate al ONU va condamna „atrocitățile Hamas” și va cere „eliberarea imediată” a ostaticilor.

Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să adopte o serie de rezoluții din cauza lipsei de consens.

Steaua galbenă a lui David a fost semnul obligatoriu instituit de naziști pe care evreii au fost obligați să-l poarte ca să-i scoată în evidență în public. Astăzi, fixarea stelei este văzută ca o modalitate de a evoca Holocaustul.

Hamas spune că a lovit cu rachete antitanc forțele israeliene

05:57Japonia a impus un set de sancțiuni persoanelor fizice și unei companii legate de gruparea militantă Hamas din Gaza, potrivit unui comunicat publicat marți de Ministerul de Externe japonez.

Sancțiunile constau în înghețarea activelor persoanelor și ale unei companii care au contribuit la finanțarea Hamas și sunt în conformitate cu noile sancțiuni anunțate de guvernul Statelor Unite la începutul acestei luni. Este primul set de sancțiuni pe care Japonia le-a impus Hamas din 7 octombrie.

05:45Hamas a declarat că militanții săi au tras cu mitraliere și rachete antitanc către forțele israeliene din nordul și sudul Gazei, marți dimineața, în timp ce tancurile și infanteria israeliene atacau principalul oraș al enclavei, stârnind îngrijorări cu privire la situația civililor palestinieni. Martorii au spus că forțele israeliene au atacat orașul Gaza din două direcții.

05:30 Organizația Reporteri fără frontiere a spus că loviturile care au lovit un grup de jurnalişti în sudul Libanului la începutul acestei luni, ucigând unul dintre ei au fost intenționate și nu accidentale, jurnaliştii fiind în mod clar identificaţi ca fiind de la presă.

Reporteri fără frontiere a publicat concluziile preliminare ale anchetei bazată pe dovezi video și mărturii ale martorilor, cu privire la două atacuri în care a murit cameramanul Reuters Issam Abdallah și au rănit șase jurnalişti de la Reuters, AFP și Al Jazeera în timp ce aceștia acopereau jurnalistic confruntările din granița de sud cu Liban la 13 octombrie.

Raportul a remarcat că jurnaliştii purtau căşti şi veste marcate „presă”, la fel ca vehiculul şi i-a citat pe jurnaliştii supravieţuitori spunând că au văzut un elicopter Apache israelian zburând deasupra lor.

Prima lovitură l-a ucis pe Abdallah, iar a doua a lovit un vehicul aparținând unei echipe Al Jazeera, rănind jurnaliștii care stăteau lângă el. Ambele au venit din direcția frontierei israeliene.

Toate ajutoarele care vor intra în Gaza vor fi verificate

01:24Biroul prim-ministrului Netanyahu a emis o declarație în care reiterează faptul că orice ajutor umanitar permis în Gaza este verificat înainte de intrare.

„Ajutorul umanitar permite Israelului o zonă importantă de activitate pentru a-și atinge obiectivele de război”, spune biroul, precizând că ajutorul în cauză nu provine din Israel, ci din surse internaționale, intrând prin Egipt.

Oficialii israelieni au declarat că sporirea cantității de ajutor în sudul Fâșiei Gaza va convinge și mai mult civilii să se mute din nord. Ajutoarele sunt alimente și medicamente care sunt verificate fizic de surse de securitate israeliene înainte de a intra.

01:02Un soldat al IDF în afara serviciului a fost arestat sub suspiciunea că a ucis un palestinian.

Un soldat al FDI aflat în afara serviciului a fost arestat de poliția militară, fiind suspectat că a împușcat mortal un palestinian care, se pare, culegea măsline, potrivit Sky News.

FDI a declarat că sâmbătă a avut loc o confruntare în apropierea satului As-Sawiya din nordul Cisiordaniei „între mai mulți palestinieni și civili israelieni”.

00:33Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, se întâlnește cu ministrul apărării din Arabia Saudită, prințul Khalid bin Salman.

Sullivan a subliniat „angajamentul președintelui american Joe Biden de a sprijini apărarea partenerilor americani împotriva amenințărilor din partea actorilor statali și non-statali, inclusiv a celor susținuți de Iran”, precizează Casa Albă, potrivit Times of Israel.

Sullivan și prințul Khalid discută despre războiul dintre Israel și Hamas, inclusiv despre necesitatea de a spori ajutorul umanitar în Gaza, adaugă Casa Albă.

SINTEZA ZILEI

  • Netanyahu: Este timpul pentru război. Nu există nicio șansă de încetare a focului. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, tot mai contestat în țară, a ținut luni seară o nouă conferință de presă în care a spus că nu este de acord cu o încetare a focului și a cerut opiniei publice internaționale sî facă diferența între uciderea celor nevinovați și victimele colaterale care însoțesc orice război legitim.
  • Armata israeliană a anunţat luni că a eliberat o femeie soldat ţinută ostatică de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, au anunţat autorităţile israeliene, citate de Reuters. „Aceasta este o dovadă suplimentară a capacității noastre de a ajunge la ostatici”, afirmă ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, subliniind, din nou, că „nu va fi un război scurt sau ușor”, conform The Times of Israel.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că, în opinia sa, Statele Unite sunt responsabile pentru „haosul mortal” din Orientul Mijlociu, după mai bine de trei săptămâni de război între Israel și Hamas, soldat cu mii de morți, potrivit AFP.
  • Departamentul de Stat al SUA a declarat că 45 de camioane cu ajutoare au intrat ieri în Gaza, ajungând la un număr total de 150 de la "asediul" impus de Israel în regiune.
  • Putin acuză Ucraina și aliații săi occidentali că se află în spatele incidentelor anti-israeliene de pe aeroportul din Daghestan.
  • Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas.
  • Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat luni că o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas „nu este răspunsul potrivit în acest moment” și că gruparea islamistă palestiniană „ar fi singura care ar avea de câștigat”.
  • Potrivit datelor oficiale, 1.400 de israelieni au murit în acest război și cel puțin 239 de persoane au fost răpite de Hamas. De partea cealaltă, Ministerul Sănătății din Gaza spune că peste 8.000 de oameni au fost uciși de când a început bombardamentul.