Organizaţia Amnesty International a acuzat marți Israelul că a folosit proiectile cu fosfor alb în bombardamentele pe care le-a lansat în sudul Libanului în ultimele săptămâni, iar unul dintre aceste atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept „crimă de război” întrucât este vorba despre „folosirea nediscriminatorie” a unei arme interzise asupra obiectivelor civile, scrie agenţia EFE.

Razboiul israeliano-palestinianFoto: IMAGO / Imago Stock and People / Profimedia Images

Organizaţia de apărare a drepturilor omului semnalează într-un comunicat că experţii săi au analizat imagini video şi fotografii ale atacului, au intervievat martori şi membri ai personalului sanitar care au acordat primul ajutor răniţilor şi au constatat folosirea acestui tip de muniţii într-un bombardament din 16 octombrie împotriva populaţiei libaneze.

„Armata israeliană a lansat proiectile de artilerie care conţin fosfor alb”

  • „Armata israeliană a lansat proiectile de artilerie care conţin fosfor alb, o armă incendiară, în operaţiuni la frontiera sudică a Libanului, între 10 şi 16 octombrie (...)
  • Un atac asupra oraşului Dhayra, din 6 octombrie, trebuie investigat drept crimă de război întrucât a fost un atac nediscriminatoriu care a rănit cel puţin nouă civili şi a afectat obiective civile, prin urmare a fost ilegal”, arată Amnesty International, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

În plus, Amnesty International afirmă că a strâns probe care arată folosirea acestui tip ce muniţii de către Israel în cel puţin alte trei situaţii în sudul Libanului, zonă în care armata israeliană se confruntă cu gruparea pro-iraniană Hezbollah după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Fosforul alb este o substanţă chimică folosită ca muniţie în bombe, proiectile de artilerie şi rachete şi care se aprinde de îndată ce este expusă la oxigen, reacţia chimică rezultată generând o temperatură de 815 grade Celsius. Aceste muniţii incendiare produc, de asemenea, un fum dens şi toxic.

În 12 octombrie, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a denunţat, de asemenea, folosirea fosforului alb de către armata israeliană atât în Fâşia Gaza, cât şi în Liban.

Săptămâna trecută, Israelul a criticat Amnesty International, spunând că este „părtinitoare”, după ce grupul de apărare a drepturilor a afirmat într-o declarație că „încălcările grave ale dreptului umanitar internațional, inclusiv crimele de război, comise de toate părțile implicate în conflict, continuă fără încetare”, a scris POLITICO.

CITEȘTE ȘI: Furie în Israel după acuzații pentru crime de război. „Amnesty International este o organizație antisemită”