Un oficial al Națiunilor Unite pentru drepturile omului își părăsește postul din cauza a ceea ce el numește un „genocid” în Gaza pe care ONU nu a reușit să îl oprească, potrivit CNN.

Adunarea Generala a ONUFoto: Bebeto Matthews / AP / Profimedia

Craig Mokhiber, directorul Biroului din New York al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat într-o scrisoare că Gaza este un caz de genocid ca la carte.

Mokhiber a spus că a trăit în Gaza lucrând pentru ONU în domeniul drepturilor omului în anii '90.

El a acuzat Statele Unite, Regatul Unit și țările europene că au oferit acoperire politică și diplomatică pentru atrocitățile Israelului.

În scrisoare, care începea cu o declarație în care recunoștea că va fi ultima sa comunicare oficială în funcția sa, Mokhiber a scris că, după ce a fost martor la ceea ce s-a întâmplat în Rwanda, Bosnia și cu etnicii Rohingya din Myanmar, ONU a eșuat în mod repetat în a opri genocidul.

„Domnule Înalt Comisar, eșuăm din nou”, a adăugat el. Scrisoarea a fost trimisă șefului ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, la Geneva.

Secretarul de presă al secretarului general al ONU a declarat că Mokhiber se retrage începând de marți.

Cu steaua galbenă în piept: Și Israelul acuză ONU și vorbește de holocaust

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de luni privind războiul dintre Israel și Hamas, ambasadorul la ONU, Gilad Erdan, a comparat momentul actual cu Holocaustul, potrivit Times of Israel.

„Unii dintre voi nu au învățat nimic în ultimii 80 de ani. Unii dintre voi au uitat de ce a fost înființat acest organism. Așadar, vă voi reaminti. Din această zi, de fiecare dată când vă veți uita la mine, vă veți aminti ce înseamnă să rămâi tăcut în fața răului”, a declarat Erdan.

„La fel ca bunicii mei și bunicii a milioane de evrei, de acum înainte, eu și echipa mea vom purta stele galbene. Vom purta această stea până când vă veți trezi și veți condamna atrocitățile comise de Hamas.” , a declarat oficialul israelian.

_____