Preşedintele francez Emmanuel Macron va întreprinde o vizită în China între 5 şi 7 aprilie, a anunţat luni Ministerul de Externe de la Beijing, precizând că în acelaşi interval se va afla în China şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmit Reuters și Agerpres.

Emmanuel Macron si Ursula von der LeyenFoto: Eric Tschaen-Pool / Sipa Press / Profimedia Images

Preşedintele chinez Xi Jinping va avea discuţii cu omologul său francez pentru a trasa cursul relaţiilor bilaterale, a aprofunda cooperarea şi a face un schimb de opinii pe probleme majore, a indicat ministerul chinez.

Între timp, Comisia Europeană a informat că Ursula von der Leyen şi Emmanuel Macron vor avea un prânz de lucru luni, pentru a pregăti călătoria pe care o vor întreprinde în comun în China.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a scris pe Twitter că cei doi lideri europeni vor aborda subiecte precum războiul purtat de Rusia în Ucraina, sectorul energetic şi pregătirile pentru vizita în China, inclusiv întrevederea lor comună cu Xi Jinping.

Înaintea deplasării sale la Beijing, preşedinta Comisiei Europene a cerut joi o realiniere a relaţiilor cu China.

„Definirea unei strategii europene faţă de China (...) trebuie să înceapă cu o evaluare sobră a relaţiilor noastre actuale şi a intenţiilor strategice ale Chinei”, a afirmat ea, subliniind în acelaşi timp că lipsa contactelor cu Beijingul nu este „nici viabilă - şi nici în interesul Europei”.

O vizită în China sub umbra războiului din Ucraina

Von der Leyen s-a concentrat asupra riscurilor economice pentru UE şi asupra modului în care Europa ar trebui să le răspundă, şi a denunţat „politicile chineze de intimidare şi constrângere economică şi comercială”.

În ceea ce-l privește pe președintele francez, acesta a transmis săptămâna trecută că îl va avertiza pe omologul său chinez Xi Jinping împotriva consecințelor unei posibile „decizii fatale” de a sprijini militar Rusia împotriva Ucrainei.

„Vrem să evităm ce este mai rău și de aceea trebuie să ne angajăm, să le prezentăm poziția noastră”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Emmanuel Macron în fața jurnaliștilor.

Potrivit președinției franceze, acest dialog este cu atât mai crucial cu cât „China este singura țară din lume capabilă să aibă un impact imediat și radical asupra conflictului, într-o direcție sau alta”.

Vizita pe care urmează să o facă Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen va fi prima deplasare a unor oficiali europeni de rang înalt după vizita făcută la Moscova de președintele chinez Xi Jinping, pe larg percepută de analiști drept un semnal de susținere a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

China insistă însă că este neutră în acest conflict și neagă vehement că ar ajuta Rusia.