Președintele francez Emmanuel Macron îl va avertiza săptămâna viitoare, în China, pe omologul său chinez Xi Jinping împotriva consecințelor unei posibile „decizii fatale” de a sprijini militar Rusia împotriva Ucrainei, a anunțat vineri Palatul Elysée, citat de AFP.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

„Dacă China ia această decizie fatală, există un efect strategic major asupra conflictului”, a declarat un consilier al șefului statului francez.

El a precizat că președintele Macron dorește să „găsească un spațiu” cu Beijingul pentru „inițiative” de „sprijinire a populației civile” din Ucraina, dar și pentru „identificarea unei căi pe termen mediu pentru o ieșire din conflict”.

„Vrem să evităm ce este mai rău și de aceea trebuie să ne angajăm, să le prezentăm poziția noastră”, a adăugat el în fața unor jurnaliști.

Potrivit președinției franceze, acest dialog este cu atât mai crucial cu cât „China este singura țară din lume capabilă să aibă un impact imediat și radical asupra conflictului, într-o direcție sau alta”.

Emmanuel Macron se va afla în China de miercuri până vineri pentru o vizită de stat menită să pună în muzică acest „proces de reangajare”, după o lungă perioadă fără contacte personale din cauza Covid-19, întreruptă de o întâlnire cu Xi Jinping în noiembrie, în marja unui summit în Indonezia.

Parisul consideră că Beijingul este de neevitat în ceea ce privește numeroase provocări globale, în primul rând lupta împotriva încălzirii globale.

În ceea ce privește conflictul ucrainean, China, care nu a condamnat niciodată invazia rusă, este un „schimbător de joc”, a declarat consilierul, folosind expresia engleză pentru a explica faptul că atitudinea sa poate influența cursul războiului.