Poliția Metropolitană Nashville a publicat filmul intervenției ofițerilor în cazul atacului armat de la școala creștină privată din Nashville și momentul în care atacatoarea, care a ucis șase persoane, a fost împușcată mortal. Imaginile au fost surprinse de camerele portabile de tip Body Worn Camera ale polițiștilor metropolitani care au intervenit.

momentul in care politia din Nashville o ucide pe Audrey Elizabeth Hale, atacatoarea de la scoala crestinaFoto: Metropolitan Nashville Police Department / AP / Profimedia

Cele șase minute ale înregistrării, care de fapt este o editare imaginilor suprinse de camerele a doi ofițeri, au fost făcute publice de Departamentul de Poliție Metropolitan Nashville și arată modul de intervenție al polițiștilor, în timp ce o caută pe atacatoare în mai multe săli de clasă de la primul etaj înainte de a se îndrepta la etajul doi, când se aud focuri de armă, relatează Reuters.

Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional.

Ofițerii aleargă pe un hol până în capătul unei zone de relaxare, unde suspecta este văzută căzând la podea după ce a fost împușcată.

Poliția a identificat-o pe atacatoare ca fiind Audrey Elizabeth Hale, o fostă elevă în vârstă de 28 de ani la Covenant School. Anchetatorii examinează ceea ce ei au numit un „manifest” pe care Hale l-a lăsat în urmă, sperând să afle ce a motivat atacul armat care a vizat școala.

Violența de luni a marcat cel de-a 90-al lea atac armat într-o școală – definită ca orice incident în care o armă este descărcată pe proprietatea școlii – în SUA în acest an, potrivit unei baze de date privind atacurile armate în școală -K-12 School Shooting Database, un site fondat de cercetătorul David Riedman. Anul trecut s-au înregistrat 303 de astfel de incidente, cel mai mare din orice an, potrivit bazei de date care a înregistrat atacurile din 1970.

În timpul unei conferințe de presă, șeful poliției din Metro Nashville, John Drake, a spus că Hale s-a autoidentificat ca transgender, deși Drake nu a oferit niciun detaliu suplimentar.

Drake și alți oficiali s-au referit în mod repetat la suspect cu pronume feminin, deși Hale a folosit pronume masculin pe o pagină de LinkedIn, unde erau enumerate locurile de muncă recente, în domenii precum design grafic și livrare de produse alimentare.

Drake a spus că Hale avea o hartă detaliată, desenată manual, a școlii, unde erau descrise diferite puncte de intrare. Hale era înarmată cu două arme de asalt, precum și un pistol de 9 mm, au spus autoritățile.

Într-un interviu televizat ulterior acordat NBC News, John Drake a declarat că anchetatorii cred că împuşcăturile au pornit de la „un anumit resentiment” pe care suspecta îl avea „pentru că a trebuit să meargă la acea şcoală” când era mai tânără.

Şeful poliţiei nu a precizat natura acestui presupus resentiment sau dacă acesta a avut legătură cu identitatea de gen a suspectei sau cu orientarea creştină a şcolii. Drake a precizat că şcoala a fost aleasă intenţionat pentru atac, dar victimele au fost vizate la întâmplare.

Cine sunt victimele lui Audrey Elizabeth Hale

Cei trei copii uciși au fost identificați ca fiind Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs și William Kinney. Au mai fost împușcați adulții Katherine Koonce, în vârstă de 60 de ani, care era șefa școlii, Mike Hill, 61 de ani, custode, și Cynthia Peak, 61 de ani, profesor suplinitor.

Tatăl lui Scruggs, Chad, este pastor la Biserica Prezbiteriană Covenant, care are legătură cu școala. Într-o declarație dată pentru ABC News, el a spus că membrii familiei sunt îndurerați.

„Prin lacrimi avem încredere că ea se află în brațele lui Isus care o va învia din nou la viață”, se arată în declarație.

Polițiștii din Nashville au reacționat rapid, spre deosebire de alte cazuri

Poliția din Nashville a început să primească apeluri despre un atacator la 10:13 a.m., a declarat purtătorul de cuvânt Don Aaron reporterilor. Suspectul a fost declarat mort la ora 10:27.

„Răspunsul departamentului de poliție a fost rapid”, a spus Aaron.

Înregistrările camerelor de corp i-au arătat pe ofițeri în căutarea rapidă a atacatorului, spre deosebire de videoclipurile care îi arătau pe ofițeri din Uvalde, Texas, așteptând în interiorul școlii elementare timp de mai bine de o oră, în luna mai, în timp ce un bărbat înarmat se afla într-o sală de clasă și își continua atacul care s-a solat cu 21 de morți, 19 copii si doi adulti.

În 2018, ofițerii care au răspuns la un atac armat într-o școală din Parkland, Florida, au rămas în afara clădirii și nu au acționat imediat pentru a-l căuta pe suspect, potrivit investigației unei comisii de stat. Șaptesprezece elevi și membri ai personalului au murit în acel atac.

Ambele incidente au determinat o reanalizare a protocoalelor poliției pentru atacatorii activi, care cer ca ofițerii să angajeze imediat suspectul pentru a preveni pierderea suplimentară de vieții.

Videoclipul poliției Metropolitane Nashville începe cu un ofițer care își scoate o pușcă din portbagaj, în timp ce un angajat al școlii îi spune că unitatea este închisă, dar că doi copii nu sunt găsiți.

"Hai să mergem! Am nevoie de trei!" țipă ofițerul în timp ce folosește o cheie pentru a descuia o ușă și a intra în clădire, unde se aud sunetul alarmelor.

Videoclipul prezintă ofițeri care verifică o cameră după alta. Când ofițerii ajung la etajul doi, unul spune: „Avem unul doborât”, înainte de a alerga pe hol pentru a-l înfrunta pe atacatoare.

Ofițerul Rex Engelbert și ofițerul Michael Collazo - ale căror camere corporale au furnizat filmările - amândoi trag mai multe focuri de armă spre suspectă. Videoclipul o arată pe atacatoare încă mișcându-se la pământ, în timp ce un alt ofițer strigă în mod repetat: „Îndepărtează-ți mâinile de armă!”

Poliția a publicat anterior imagini de supraveghere care o arată pe atacatoare sosind la școală.