Documente clasificate au fost găsite la domiciliul fostului vicepreşedinte american Mike Pence, a anunţat marţi un influent congresman republican, adăugându-se la confuzia din jurul arhivelor Casei Albe, relatează AFP și Agerpres.

Mike PenceFoto: Steve Helber / AP / Profimedia

„Fostul vicepreşedinte Mike Pence ne-a informat astăzi despre descoperirea unor documente clasificate în casa sa din Indiana”, a declarat într-un comunicat James Comer, care supervizează ancheta parlamentară deschisă după descoperirea unor dosare de această natură la preşedintele Joe Biden.

Mike Pence „este de acord să coopereze pe deplin cu investigaţiile Congresului”, a adăugat alesul care prezidează comisia Camerei Reprezentanţilor de supervizare a executivului.

„Transparenţa sa contrastează cu atitudinea colaboratorilor lui Joe Biden la Casa Albă, care continuă să ascundă informaţii”, a susținut el.

În Statele Unite, o lege din 1978 îi obligă pe preşedinţii şi vicepreşedinţii americani să transmită Arhivelor Naţionale toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru. O altă lege, cu privire la spionaj, interzice păstrarea documentelor clasificate în locuri neautorizate şi nesecurizate.

După scurgeri în presă, Casa Albă a recunoscut că astfel de dosare datând din perioada vicepreşedinţiei lui Joe Biden, din 2009 până în 2017, au fost descoperite într-unul dintre fostele sale birouri din Washington şi în reşedinţa familiei sale din Wilmington (statul Delaware, est).

Cazul este stânjenitor fiindcă democraţii nu au ezitat să-l critice pe fostul preşedinte republican Donald Trump, vizat de o anchetă judiciară pentru că a păstrat cutii întregi de documente la plecarea sa din Washington în 2021.

Pentru a reduce la tăcere suspiciunile de părtinire, Departamentul de Justiţie a încredinţat pe 13 ianuarie anchetele privind dosarele lui Joe Biden unui procuror special independent, aşa cum a făcut în noiembrie pentru Donald Trump.

Marţi, în cursul unei conferinţe de presă, senatorul republican Lindsey Graham a cerut ca „întreaga poveste să fie clarificată”. „Ceea ce a fost o problemă politică” este acum, în opinia sa, „o problemă de securitate naţională pentru ţară”.

Cât despre Donald Trump, acesta a trimis un mesaj de susţinere pentru fostul său vicepreşedinte, deşi cei doi sunt supăraţi de doi ani.

„Mike Pence este nevinovat, nu a făcut niciodată nimic necinstit în viaţa lui. Lăsaţi-l în pace”, a scris el pe reţeaua sa Social Truth.

Citește și: