Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a numit joi un procuror independent pentru a investiga documentele confidențiale găsite într-un fost birou și într-o reședință privată a lui Joe Biden, potrivit AFP și Reuters.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

„Am semnat un document de numire a lui Robert Hur în calitate de procuror special” care „îl autorizează să ancheteze orice persoană sau entitate care ar fi încălcat legea” în această chestiune, a declarat el într-un scurt discurs.

Garland a făcut acest anunț la câteva ore după ce un avocat al Casei Albe a dezvăluit joi că echipa juridică a lui Biden a găsit un al doilea set de documente clasificate din perioada în care a fost vicepreședinte într-un spațiu de depozitare din locuința sa din Delaware.

Casa Albă a dezvăluit luni că documente clasificate din perioada în care a fost vicepreședinte au fost descoperite în noiembrie la un centru de reflecție din Washington.

Procurorii speciali sunt uneori numiți pentru a investiga cazuri sensibile din punct de vedere politic și își îndeplinesc responsabilitățile cu un anumit grad de independență față de conducerea Departamentului de Justiție, inclusiv față de Garland, care a fost numit de Biden.

Aceștia urmăresc uneori, dar nu întotdeauna, acuzații penale.

În noiembrie, Garland a numit un procuror special, Jack Smith, pentru a supraveghea investigațiile Departamentului de Justiție legate de Donald Trump, inclusiv gestionarea de către fostul președinte republican a documentelor clasificate și eforturile de a anula alegerile din 2020.

Trump, învins de Biden în 2020, și-a anunțat în noiembrie intenția de a candida la președinție în 2024.

Ce este Penn Biden Center

Organizaţia Penn Biden Center oferă Universităţii din Pennsylvania, care are sediul în Philadelphia, un punct de lucru în capitala ţării.

Joe Biden a folosit spaţiul de birouri al organizaţiei de la jumătatea anului 2017 până în primăvara anului 2019, când şi-a declarat candidatura la preşedinţie.

Un grup de reflecţie, care a fost deschis în 2018, găzduieşte programe academice şi evenimente axate pe politica externă.

Birourile de la etajul şase ale Centrului se află chiar la poalele Capitoliului, iar ferestrele largi, din podea până în tavan, oferă o vedere panoramică asupra Congresului, relatează CBS News.

Personalul Centrului este alcătuit în mare parte din foşti funcţionari ai administraţiei Obama, mulţi dintre ei părăsind Centrul pentru a servi ulterior în administraţia Biden. Secretarul de stat Anthony Blinken, de exemplu, a fost directorul general al Centrului în 2018. Steve Richetti, care acum este consilier de rang înalt al lui Joe Biden la Casa Albă, a fost director general al Centrului în 2019.

Universitatea Pennsylvania l-a numit pe Joe Biden profesor de practică prezidenţială în cadrul programului Benjamin Franklin în 2017 şi l-a plătit cu 917.643 de dolari pentru discursuri şi pentru conducerea centrului omonim între 2017 şi 2019, potrivit declaraţiilor financiare ale preşedintelui. În prezent, el are activitatea suspendată la universitate, figurând în concediu.

Legăturile lui Joe Biden cu Universitatea din Pennsylvania sunt profunde. Fiul său defunct Beau şi nepoata sa Naomi şi-au luat diplome de licenţă de la această universitate. Fiica lui Biden, Ashley, şi-a obţinut masteratul la Penn, iar nepoata sa Natalie este în prezent studentă acolo.

Când era vicepreşedinte, Biden a lansat la Penn University, în 2016, programul "Cancer Moonshot" al administraţiei Obama.

Preşedintele a discutat despre modul în care gestionează informaţiile clasificate acasă într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reporterii, în august anul trecut.

"Am, la mine acasă, un spaţiu de dulapuri care este complet securizat. Îl iau acasă cu mine astăzi (dosarul zilnic prezidenţial). Este sigilat. Am o persoană cu mine - militari. Îl citesc, îl închid la loc şi îl dau militarului", a povestit preşedintele. Întrebat dacă este adecvat ca un preşedinte să aducă acasă materiale clasificate, Biden a răspuns: "Depinde de document şi depinde de cât de sigură este camera".