Casa Albă a confirmat, joi, că cel de-al doilea set de documente clasificate au fost găsite de avocaţii preşedintelui Joe Biden în garajul acestuia din Wilmington, Delaware, informează BBC. Biden s-a apărat spunând că ele „nu stăteau în stradă”.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anterior, presa americană anunţase că a fost găsit un alt set de documente, dar nu se cunoştea locaţia.

"Avocaţii au descoperit printre documentele personale şi politice un număr mic de documente suplimentare ale administraţiei Obama-Biden care erau marcate ca fiind clasificate", a declarat într-un comunicat Richard Sauber, consilier special al preşedintelui Biden.

"Toate aceste documente, cu excepţia unuia, au fost găsite în spaţiul de depozitare din garajul preşedintelui din Wilmington. Un document constând dintr-o singură pagină a fost descoperit printre materialele depozitate într-o cameră adiacentă", a precizat avocatul, potrivit News.ro.

Cum se apără Biden

Președintele Biden spune că documentele descoperite la el acasă vor fi predate Departamentului de Justiție.

Întrebat, de jurnaliști în cadrul unei conferințe de presă, cum poate ține cineva materiale clasificate, lângă mașină, în garaj, Biden a răspuns că documentele erau într-un garaj încuiat, „nu stăteau în stradă”.

„Oamenii știu că iau în serios materialele clasificate”, a spus el într-o conferință de presă, subliniind că el cooperează în totalitatea cu anchetatorii.

Ulteior, el a mai spus:

  • „Avocatul meu a analizat alte locuri în care au fost stocate documente din perioada mea de vicepreședinte și au terminat revizuirea aseară”, a spus el.
  • „Au descoperit un număr mic de documente marcate ca fiind clasificate în zonele de depozitare și dulapuri de dosare din casa mea și din biblioteca mea personală.
  • „Imediat a fost sesizat Departamentul de Justiție. Iar avocații au aranjat ca Ministerul Justiției să intre în posesia documentelor”.

Administraţia a cooperat pe deplin pentru a se asigura că dosarele sunt tratate în mod corespunzător, a adăugat Sauber.

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în mai anul trecut, pentru a ajuta la răspunsul administraţiei Biden la eventualele investigaţii viitoare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor.

Sauber, care era la acea vreme cel mai important avocat al Departamentului pentru Veterani, şi-a început activitatea la Casa Albă cu titlul de "consilier special al preşedintelui".

Iniţial, avocaţii lui Joe Biden au găsit documente confidenţiale, din perioada în care a fost vicepreşedinte, într-un birou privat pe care îl avea la sediul unui think tank. Descoperirea a fost făcută la 2 noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial. Apoi, avocaţii s-au dus să caute şi într-o a doua locaţie folosită de Joe Biden şi au găsit alte documente de interes pentru oficialii federali care analizează această chestiune, a relatat, miercuri, pe surse, CNN.

Potrivit NBC, în noul lot de documente sunt şi unele clasificate, ceea ce înseamnă că nu trebuiau să se afle acolo.

Descoperirea iniţială a documentelor clasificate, în noiembrie, a declanşat semnale de alarmă în interiorul Casei Albe, unde doar un cerc restrâns de consilieri şi avocaţi erau la curent cu această chestiune. Ca urmare, a fost lansat un efort de căutare a altor locaţii în care ar fi putut fi depozitate documente din perioada în care Joe Biden a fost vicepreşedinte.