Cosmonauții ruși vor putea fi pregătiți pentru activități în spațiu în segmentul american al Stației Spațiale Internaționale (ISS), a informat marți serviciul de presă al Roscosmos, citat de Interfax.

Cosmonauti rusiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Agenția spațială a Rusiei a anunțat marți că semnat o serie de completări la contractul cu NASA, acestea incluzând „pregătirea cosmonauților ruși pentru activități extravehiculare și de robotică pe segmentul american al stației”.

Anunțul vine după ce în luna iulie a anului trecut Roscosmos și NASA au semnat un acord privind zborurile încrucișate a trei cosmonauți ruși pe nava spațială americană Dragon Crew și a trei astronauți americani pe nava rusă Soyuz MS pentru perioada 2022-2024.

Acordul din vara trecută a fost anunțat la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit din fruntea Roscosmos pe Dmitri Rogozin, un adept înfocat al părăsirii ISS de către partea rusă.

Succesorul lui Rogozin, fostul vicepremier Iuri Borisov, a anunțat apoi în luna decembrie că Rusia a solicitat oficial să rămână la bordul Stației Spațiale Internaționale.

„Avem obligații internaționale, nu ne convine să renunțăm unilateral la ele. A ajuta pe cineva să ne izoleze de dezvoltarea tehnologică, de cooperarea internațională, este o prostie”, a subliniat noul șef al Roscosmos pe 21 decembrie.

Cum s-a răzgândit Rusia în privința rămânerii la bordul ISS

Cu toate acestea, înspre sfârșitul lunii iulie Borisov a confirmat inițial planurile anunțate anterior de predecesorul său ca Rusia să își încheie colaborarea și retragă cosmonauții de la bordul ISS până în 2024.

„Decizia de a retrage Rusia din proiectul Stației Spațiale Internaționale după 2024 a fost luată”, a afirmat el pe 26 iulie la prezentarea planurilor pentru stația de service orbital (ROSS), pe care Rusia spunea că va începe să o construiască până în 2024.

Roscosmos dădea însă asigurări că își va respecta angajamentele luate privind colaborarea cu ISS până când urmează să înceapă să își contruiască propria stație spațială.

Cu toate acestea, oficiali din cadrul NASA afirmau încă de atunci că omologi ai lor din cadrul industriei spațiale ruse le-au spus că Moscova intenționează să rămână la bordul ISS până în 2028.

„Nu primim nicio indicație la niciun nivel de lucru că s-a schimbat ceva”, declara la sfârșitul lunii iulie Kathy Lueders, șefa operațiunilor spațiale a NASA, adăugând că relațiile dintre Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu din SUA și Roscosmos au rămas „afaceri ca de obicei”.

Rusia a admis public că ar putea rămâne totuși la bordul ISS abia pe 23 octombrie, prin vocea ministrului său al Industriilor, Denis Manturov.

„Considerăm că este posibil să continuăm să folosim ISS într-o configuraţie minimă până la construcţia unei staţii orbitale ruseşti, adică până în 2028”, a declarat Manturov la momentul respectiv.

El a mai adăugat că acesta este singurul mod de a proteja „expertiza tehnică şi industrială rusă”, precum şi „imaginea şi independenţa Rusiei ca naţiune care explorează cosmosul”.