Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează Agerpres citând agenția France Presse.

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă, F-16VFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Beijingul a desfăşurat exerciţii aeriene şi maritime mai multe zile în Strâmtoarea Taiwan în această lună, în legătură cu vizita în insulă la începutul lunii august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, urmată două săptămâni mai târziu de cea a unei delegaţii a Congresului.

Taiwanul a efectuat propriile manevre pentru a simula apărarea împotriva unei invazii a Chinei. Miercuri, un avion de luptă F-16V - o versiune îmbunătăţită şi mult mai sofisticată a altor F-16, care datează din anii 1990 - a fost încărcată cu o rachetă antinavă de fabricaţie americană, ca parte a unui exerciţiu de „pregătire pentru luptă” la o bază aeriană din comitatul Hualien, în estul teritoriului.

Şase F-16V, inclusiv două înarmate cu rachete, au decolat ulterior pentru misiuni de recunoaştere şi antrenament nocturne, potrivit forţelor aeriene taiwaneze.

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă, F-16V (Foto: Sam Yeh / AFP / Profimedia)

„În faţa ameninţării exerciţiilor militare recente ale forţelor comuniste chineze, am rămas vigilenţi, în timp ce stabilim conceptul de „câmpuri de luptă oriunde şi antrenament în orice moment” (...) pentru a asigura securitatea naţională”, au explicat forţele aeriene într-un comunicat.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei intervenţiei militare din partea Chinei

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei intervenţiei militare din partea Chinei, care îşi revendică suveranitatea asupra acestei insule ce se bucură de un regim democratic şi pe care Beijingul este gata să o ocupe cu forţa dacă va fi necesar, aminteşte AFP.

Taipeiul a acuzat Beijingul că a folosit recenta călătorie a dnei Pelosi - cel mai înalt oficial ales al SUA care a vizitat insula după mai multe decenii - ca pretext pentru a iniţia manevre ce i-ar permite să facă o repetiţie în vederea invaziei.

Insula şi-a modernizat flota de luptă învechită în ultimii ani, pe fondul temerilor tot mai mari privind o acţiune militară a Chinei şi presiunii continue exercitate de incursiunile chineze tot mai frecvente în zona sa de identificare a apărării aeriene (Adiz).

În noiembrie, o primă escadrilă de F-16V a fost desfăşurată de forţele aeriene taiwaneze.

Acordul de livrare a unor astfel de aparate a fost susţinut de guvernul preşedintelui american de atunci, Donald Trump, şi succesorul său, Joe Biden, a menţinut un sprijin similar pentru Taipei.

Citește pe acest subiect: