De când Rusia a invadat Ucraina, securitatea Taiwanului a fost pe buzele factorilor de decizie și analiștilor din întreaga lume, pe fondul temerilor că vecina China ar putea într-o zi să urmeze exemplul Moscovei și să încerce să preia insula.

Soldati din TaiwanFoto: Daniel Ceng Shou-Yi / Zuma Press / Profimedia

Atât Taiwanul, cât și Ucraina sunt tinere democrații, a căror identitate națională și independență politică se confruntă cu amenințarea unei agresiuni din partea unei superputeri vecine.

Taiwanul, totuși, are o armă secretă puțin discutată pe care Ucraina nu o avea – o dominație în producția de semiconductori despre care unii analiști spun că s-ar putea dovedi crucială pentru a descuraja o invazie a Beijingului.

Consecințe economice globale fără precedent / Ce poate opri China

O invazie a Taiwanului ar putea declanșa consecințe economice globale fără precedent, dat fiind că produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume.

„Silicon shield” din Taipei face ca miza să fie deosebit de mare pentru China.

În timp ce președintele chinez Xi Jinping s-a angajat să recupereze insula cu forța, dacă este necesar, Beijingul este dependent foarte mult pe tehnologia taiwaneză pentru a alimenta industriile cheie pe care se bazează pentru a-și dubla produsul intern brut (PIB) până în 2035.

„Strategia integrată de descurajare folosită de Taiwan trebuie să mențină clară această alegere strictă între obiectivele naționale pentru Beijing”, a declarat pentru Al JazeeraJared McKinney, savant la Air University.

„Fie cuceriți Taiwanul, fie mențineți prosperitatea economică. O întrebare amânată este o invazie respinsă”, a spus McKinney.

Jared McKinney

Dacă China ar cuceri Taiwanul…

Taiwanul domină în acest moment sectorul crucial al aşa-numitelor microcipuri de sub 10 nanometri, considerate esenţiale în actuala cursă a înarmărilor care are loc între SUA şi China. Respectivele cipuri conţin, pe o suprafaţă de doar câţiva milimetri, miliarde de componente electronice.

În cazul în care China ar invada militar Taiwanul şi ar câştiga controlul asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu, puterea militară a SUA ar fi direct afectată.

„Dacă un adversar potenţial depăşeşte Statele Unite în materie de semiconductori sau taie brusc accesul SUA la acest gen de cipuri, ar putea obţine un avantaj decisiv în orice domeniu militar”, se arată într-un raport din martie 2021, adresat Congresului american şi întocmit de către Comisia Naţională de Securitate în domeniul Inteligenţei Artificiale, potrivit unei analize Reuters.

O întrerupere de un an a aprovizionării cu cipuri din Taiwan ar costa companiile globale de tehnologie aproximativ 600 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group. În cazul în care baza sa de producție ar fi distrusă într-un război, reconstruirea capacității de producție în altă parte ar dura cel puțin trei ani și 350 de miliarde de dolari, arată studiul.

„China se pricepe la algoritmi, software și soluții de piață”, a declarat Ray Yang, director de consultanță la Institutul de Cercetare pentru Tehnologia Industrială din Taiwan, pentru Al Jazeera. „Dar industria lor are nevoie de multe cipuri de computer de înaltă performanță (HPC) pe care nu le au.”, spune el.

Piaţa chineză acoperă în acest moment 60% din cererea mondială de semiconductori. 90% dintre semiconductori sunt importaţi de China sau produşi local de către firme străine.

Pericolul, pentru Taiwan, în cazul unei invazii a armatei chineze, îl reprezintă faptul că majoritatea fabricilor de semiconductori sunt plasate în partea vestică a insulei, unele dintre el aflate la doar 130 de kilometri de coasta chineză, în zone pe care militarii le numesc „plaje roşii”, care ar putea fi folosite într-o posibilă acţiune de debarcare a forţelor militare ale Beijingului.

Totuși, „Dacă un conflict le-ar întrerupe aprovizionarea, ar încetini dramatic ambițiile AI și 6G ale Chinei”, a spus Yang. „Ar trebui să-și reordoneze întreaga strategie industrială.”

Această dependență ar putea fi exploatată în continuare de Taipei pentru a-și susține securitatea națională, potrivit unor analiști militari.

Xi Jinping, discurs tot mai agresiv la adresa Taiwanului (Foto: Xinhua/Profimedia)

Cum poate preveni Taiwanul un atac: „Să poată amenința credibil că va distruge toate fabricile”

McKinney spune că „scutul de silicon” din Taiwan ar trebui să fie mai puțin un „dispozitiv de angajament” pentru apărarea americană, decât un mijloc de descurajare împotriva agresiunii chineze.

Anul trecut, McKinney și Peter Harris, profesor asociat de științe politice la Universitatea de Stat din Colorado, au publicat o lucrare despre o „strategie de cuib spart” pentru descurajarea Chinei.

Ei au propus ca Taiwanul să poată amenința în mod credibil că va distruge infrastructura liderului industriei TSMC la începutul unei invazii, care ar împiedica Beijingului accesul la cipurile sale și ar provoca daune grave economiei chineze.

McKinney a spus că descurajarea ar putea fi stimulată și mai mult prin instituirea unui regim multilateral de sancțiuni pentru semiconductori, prin care Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia s-au alăturat Taiwanului pentru a opri exporturile de semiconductori către China, dacă va începe un război.

„Dacă se cere să sancționezi întreaga economie chineză, s-ar putea să nu obții suficiente adeziuni”, a spus el, exprimându-și îndoiala că conglomeratele cu expunere profundă la piața chineză se vor retrage.

„Amploarea relativ modestă a sancțiunilor pentru semiconductori le face mai credibile ca element de descurajare, făcându-l un semnal de avertizare pe care factorii de decizie chinezi nu îl pot ignora.”, spune McKinney.

Cipuri (pixabay.com)

Furtul de tehnologie-marea problemă

Deși China rămâne deocamdată dependentă de tehnologia taiwaneză, lucrează din greu pentru a schimba situația pe fondul acuzațiilor de furt de talente și furt de proprietate intelectuală. Taiwanul interzice companiilor finanțate de China să investească în tehnologie de ultimă generație, iar cei care încalcă legile privind „spionajul economic” ar putea petrece până la 12 ani după gratii.

Luna trecută, Taiwan a atacat opt companii chineze de tehnologie și a interogat 60 de cercetători chinezi care ar fi încercat să fure inginerii de top din Taiwan.

„Cea mai mare amenințare la adresa dominației tehnologice continue a Taiwanului este furtul de talente din China continentală”, a declarat James Lee, expert în relațiile SUA-Taiwan, care va ocupa un post academic la Academia Sinica din Taiwan la sfârșitul acestui an, pentru Al Jazeera.

„Până acum, [China] nu a reușit în transferul tehnologiei cipurilor de ultimă generație... dar este plauzibil ca acestea să reușească la un moment dat și, având în vedere cantitatea imensă de resurse pe care Beijingul le are la dispoziție, Taiwanul va fi sub presiune constantă", spune Lee.

Ross Feingold, un avocat din Taipei, a declarat pentru Al Jazeera că furtul IP este o preocupare deosebită.

„Din cauza procedurilor judiciare îndelungate și a sancțiunilor ușoare, legea nu inspiră suficientă frică pentru a descuraja persoanele să fure în mod obișnuit secrete comerciale sau informații privilegiate de la firme”, a spus Feingold.

Cu toate acestea, Yang nu vede acest lucru ca fiind o mare îngrijorare pentru firmele lider precum TSMC.

„Sunt foarte inteligenți și au un sistem foarte sofisticat pentru a-și proteja informațiile cele mai sensibile”, a spus el.

Cucerirea Taiwanului nu va fi ușoară / Mobilizare internațională puternică

Ocuparea Taiwanul nu este atât de simplă sau de ușoară pe cât pare sau se crede. Există probleme strategice, geografice și tactice care fac dificilă intrarea forțelor chineze în Taiwan și anexarea acestuia.

Taiwan este înconjurat de mare din toate părțile și se află la aproximativ 161 km de China continentală. Aceasta înseamnă că China va trebui să efectueze un atac cu amfibii, spre deosebire de invazia Ucrainei în care forțele ruse au trecut cu ușurință granița, potrivit The Singapore Post. Atacul acestora ar consuma resurse și ar fi greu de evaluat progresul real.

Prezența marilor puteri militare din partea taiwaneză ar face problema și mai mult.

Atacarea Taiwanului înseamnă că China va trebui să facă față mai multor provocări. Cea mai importantă este confruntarea cu SUA superioare din punct de vedere militar. Taiwan și SUA au semnat un tratat de apărare în 1954.

De asemenea, SUA este principalul furnizor de arme pentru Taiwan. Așa că China va trebui să se confrunte cu SUA și chiar cu alte națiuni aliate precum Canada, Marea Britanie, Australia și Franța, dacă va decide să invadeze Taiwan, a raportat The Singapore Post.

SUA su deja trupe în Taiwan , iar navele de război americane efectuează patrulare de rutină în strâmtoarea Taiwan. Franța ajută și ea Taiwanul în modernizarea fregatelor din clasa Kang Ding.

De asemenea, Japonia și Australia și-au extins sprijinul pentru suveranitatea Taiwanului și au declarat că nu vor rămâne în așteptare dacă China va ataca națiunea insulară.

„Trebuie să protejăm Taiwanul, ca țară democratică”, a spus Yasuhide Nakayama, ministrul adjunct al apărării al Japoniei. Japonia știe că Taiwanul independent a fost important pentru securitatea sa și pentru pacea în strâmtoarea Taiwan, deoarece este în conflict cu China din cauza dreptului de proprietate asupra Insulelor Senkaku.

Japonia și SUA au elaborat deja un plan în cazul în care China ar încerca să invadeze Taiwanul. Australia a anunțat că va acorda sprijin deplin Taiwanului dacă China îndrăznește să desfășoare acțiuni militare. „Cred că facem tot ce putem pentru a descuraja China de la acte de agresiune în regiunea noastră”, a spus ministrul australian al Apărării, Peter Dutton.

Eșecurile Rusiei din Ucraina scad perspectivele unui atac chinez asupra Taiwanului

Frontul occidental unit privind sancțiunile împotriva Rusiei, eficiența rezistenței ucrainene, pierderea tot mai mare de vieți și echipamente ruse ar putea determina China să se gândească mai mult cu privire la o posibilă acțiune militară împotriva Taiwanului, au declarat cercetătorii de institutul Teaching, Research, and International Policy (TRIP), potrivit Foreign Policy.

Același grup de experți au prezis invazia Ucrainei cu o lună înainte de a se întâmpla.

surse: Al Jazeera, Foreign Policy, Reuters, Business Standard