Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe, a devenit ținta ironiilor pe internet după ce a scris pe Twitter că numărul de restaurante chinezești de pe insulă explica apartenența Taiwanului la China, informează AFP.

Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externeFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

”Baidu Maps (una dintre principalele aplicaţii specializate în cartografiere din China) arată că la Taipei există 38 de restaurante (care propun feluri din provincia chineză) Shandong şi 67 de restaurante de tăiţei Shanxi”, scria duminică pe Twitter, o reţea de socializare blocată în China, Hua Chunying.

”Papilele gustative nu mint: Taïwanul a făcut întotdeauna parte din China. Copilul de mult pierdut va ajunge înapoi acasă”, sublinia în engleză purtătoarea de cuvânt, foarte cunoscută marelui public chinez.

China consideră Taiwanul - o insulă cu aproximativ 23 de milioane de locuitori - drept una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit să reunifice cu restul teritoriului de la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949.

Au început să curgă ironiile pe Twitter

Argumentul lui Hua Chunying cu privire la suveranitatea Chinei în Taiwan îi face să râdă pe mulţi internauți.

”Sunt peste 100 de restaurante de tăiţei ramen la Taipei, deci Taiwanul face parte clar din Japonia”, scrie pe Twitter unul dintre ei, răspunzându-i purtătoarei de cuvânt.

”Google Maps arată că sunt 17 McDonald's, 18 KFC, 19 Burger King şi 19 Starbucks la Beijing. Papilele nu mint. China a făcut întotdeauna parte din America”, scrie ironic o altă persoană, parafrazând mesajul lui Hua Chunying.

Mesajele controversare ale purtătorilor de cuvânt de la MAE chinez

Hua Chunying, cunoscută prin declaraţiile sale, uneori aprige şi nu întotdeauna diplomatice, este foarte activă pe Twitter.

La fel ca ea, numeroşi diplomaţi chinezi au luat reţeaua de socializare cu asalt, în ultimii ani, pentru a apăra, uneori cu vehemenţă şi controversă, poziţia Guvernului chinez.

Una dintre figurile acestei generaţii de diplomaţi fără complexe este Zhao Lijian, alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

La începutul pandemiei Covid-19, Zhao Lijian a provocat o polemică aprinsă după ce a sugerat că atleţi militari americani ar fi putut să aducă virusul în China în timpul unei competiţii sportive. (Sursă: news.ro)