Ministrul taiwanez al afacerilor externe a estimat marţi că Beijingul foloseşte manevrele militare din proximitatea insulei pentru a „pregăti” o invadare a ei şi a „schimba statu quo-ul” în regiunea Asia-Pacific, relatează ziarul La Libre Belgique, citat de Rador.

Elicoptere ale armatei chineze, în apropiere de TaiwanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

„China a folosit exerciţiile şi foaia de pracurs militară pentru a pregăti invadarea Taiwanului”, a declarat Joseph Wu într-o conferinţă de presă la Taipei. „Adevărata intenţie a Chinei este de a schimba statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan şi în toată regiunea”.

„Ea face exerciţii militare şi tiruri de rachete pe scară mare, precum şi atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare şi o coerciţie economică pentru a slăbi moralul populaţiei din Taiwan”, a adăugat el.

China a lansat săptămâna trecută cele mai importante manevre militare ale sale în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, cea mai înaltă oficialitate americană care a mers pe insula autonomă de decenii.

China consideră că Taiwanul, care are circa 23 de milioane de locuitori, este una din provinciile sale pe care nu a reuşit încă s-o unească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949).

Armata Taiwanului a făcut marţi un exerciţiu de artilerie cu gloanţe adevărate, simulând apărarea insulei contra unei invazii chineze. Exercițiul s-a încheiat în jurul orei 01:30 GMT, a arătat Lou Woei-jye, purtător de cuvânt al Corpului 8 de armată din Taiwan.

Un al doilea exerciţiu este programat joi. Lou a asigurat că exerciţiile taiwaneze erau deja programate şi că nu este vorba de un răspuns la exerciţiile chineze în desfăşurare. Insula organizează cu regularitate exerciţii militare simulând o invazie chineză.

Citește și: