SUA au anunţat luni noi sancţiuni pentru a împiedica Iranul să-şi vândă petrolul şi vizează de această dată companiile care îl transportă, în contextul eşecului discuţiilor de luni de zile dintre cele două ţări, notează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Secretarul de stat Antony Blinken alaturi de presedintele Joe BidenFoto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

„Statele Unite desemnează şase entităţi care facilitează tranzacţiile ilicite legate de petrolul iranian, precum şi de produsele petroliere şi petrochimice, principale surse de venit pentru guvernul iranian”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat remis presei.

Departamentul de Stat al SUA vizează astfel companiile Pioneer Ship Management şi Golden Warrior Shipping - şi nava sa, Glory Harvest - pentru că au participat la transportul şi gestionarea logistică a petrolului iranian.

Departamentul Trezoreriei a raportat sancţiuni economice împotriva altor patru companii, „utilizate de Iranian Gulf Petrochemical Industry Commercial (PGPICC), unul dintre cei mai mari brokeri în domeniul petrochimiei ai ţării, pentru a facilita vânzarea a zeci de milioane de dolari de petrol şi petrochimice produse de Iran în Asia de Est”, potrivit unui comunicat separat.

„PGPICC este o filială a conglomeratului petrochimic iranian Persian Gulf Petrochemical Industry (PGPIC), care reprezintă jumătate din totalul exporturilor petrochimice ale Iranului”, şi face deja obiectul unor sancţiuni impuse de Washington, a precizat comunicatul.

SUA spune că diplomația a eșuat în negocierile cu Iranul

Antony Blinken a subliniat că „Statele Unite au încercat să urmeze calea diplomaţiei pentru a obţine o revenire reciprocă la implementarea deplină a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA)”, adică acordul internaţional din 2015 prevăzând limitarea activităţilor nucleare iraniene în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale.

„Până când Iranul este gata să revină la implementarea completă a JCPOA, vom continua să folosim sancţiunile pentru a viza exporturile de petrol, produse petroliere şi petrochimice provenind din Iran”, a avertizat el.

La începutul anului 2021, preşedintele Joe Biden a pariat pe negocieri rapide pentru a resuscita acordul din 2015 privind activităţile nucleare iraniane, din care s-a retras predecesorul său republican Donald Trump.

Tratativele nu au dus la niciun rezultat, iar tensiunile bilaterale s-au dublat în intensitate, mai scrie AFP.

Noile sancțiuni vin și în contextul în care SUA acuză Iranul că se pregătește să livreze sute de drone Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, o informație negată atât de Moscova cât și Teheran.

Urmărește ultimele evoluții din a 159-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.