Parlamentarii iranieni au stabilit o serie de condiții pentru relansarea acordului nuclear din 2015, inclusiv garanții juridice aprobate de Congresul SUA că Washingtonul nu va renunța la acesta, a relatat duminică presa de stat iraniană, citată de Reuters.

IranFoto: Profimedia Images

Iranul și Statele Unite au purtat discuții indirecte la Viena în ultimul an pentru a revigora acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și puterile mondiale, pe care Donald Trump l-a părăsit în 2018, iar Iranul l-a încălcat ulterior prin intensificarea programului său nuclear.

Negocierile au intrat acum în impas, deoarece Teheranul și Washingtonul se acuză reciproc că nu au luat deciziile politice necesare pentru a rezolva problemele rămase.

Impunerea unor astfel de condiții într-un moment crucial ar putea pune în pericol un acord final prin limitarea marjei de manevră a negociatorilor în cadrul discuțiilor.

"Statele Unite ar trebui să ofere garanții juridice, aprobate de către ... Congresul său, că nu vor ieși din nou din pact", scrie agenția semi-oficială de știri Tasnim, citând o declarație semnată de 250 de legislatori dintr-un total de 290.

În scrisoare se mai spune că, în cadrul unui pact reactivat, Statele Unite nu ar trebui să poată "folosi pretexte pentru a declanșa mecanismul de revenire", în baza căruia sancțiunile împotriva Iranului ar fi imediat reintroduse, a relatat a Tasnim.

Parlamentarii au mai spus că "sancțiunile ridicate în cadrul pactului restabilit nu ar trebui să fie reimpuse, iar Iranul nu ar trebui să fie lovit de noi sancțiuni".