Președintele Donald Trump a anunțat marți că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul. Acesta a spus că va semna un memorandum care va stabili sancțiunile pentru Iran. ”Voi institui cele mai profunde sancțiuni economie”.

Foto:

UPDATE "Președintele a decis să se retragă din JCPOA", a declarat un responsabil american pentru AFP, folosind acronimul sub care este cunoscut acest text semnat în 2015 de Barack Obama și care vizează, în schimbul unei ridicări progresive a sancțiunilor, să se asigure că Teheranul nu obține arma nucleară.

UPDATE Un oficial de la Casa Albă a spus că președintele Trump nu i-a spus lui Macron ”așa ceva”.

UPDATE Donald Trump i-a spus președintelui Emmanuel Macron, în cadrul convorbirii telefonice, că plănuiește să anunțe retragerea SUA din cadrul acordului nuclear iranian, relatează New York Times, citând surse apropiate conversației.

Trump rupe astfel o realizare în politica externă a predecesorului său Barack Obama, izolează Statele Unite de aliaţii lor şi le plasează într-un dezacord şi mai puternic cu adversarii lor în dosarul iranian.

Un oficial al Casei Albe a spus mai devreme că Donald Trump a plănuit să discute cu Macron, într-o convorbire telefonică, despre decizia sa cu privire la acordul nuclear cu Iranul.

Un oficial european implicat în diplomația Iranului a spus că oficialii americani au indicat că luni Trump va anunța retragerea din acordul nuclear încheiat în 2015, dar încă nu e clar care sunt termenii și dacă vor fi reimpuse sancțiuni.

Analiștii sunt de părere ca părăsirea acordului ar putea transmite un mesaj altor națiuni că SUA nu reprezintă un partener serios de discuție.

"Voi anunța mâine la Casa Albă decizia privind acordul cu Iranul", a scris luni pe Twitter liderul american.

Astfel, Donald Trump va decide dacă sancțiunile pentru sectoarele de energie și bancare ale Iranului vor fi reintroduse, sancțiuni ce au fost ridicate în urma acordului din 2015 cu regimul de la Teheran - despre care liderul SUA a spus că este "cea mai slabă înțelegere din istorie".