Premierul ungar Viktor Orbán a declarat vineri că plafonarea prețurilor la carburanți și unele alimente de bază ar putea rămâne în vigoare pentru o perioadă mai îndelungată de timp dacă războiul din Ucraina continuă, relatează Reuters.

Viktor Orban castiga un nou mandat de premier in UngariaFoto: AFP / AFP / Profimedia

La fel ca în România, inflația a crescut puternic în Ungaria și alte state din Europa Centrală după izbucnirea războiului din Ucraina, „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie amplificând presiunile inflaționiste deja existente din cauza pandemiei de COVID-19.

Guvernul lui Orbán a plafonat prețurile la carburanți în luna noiembrie a anului trecut și apoi la unele alimente de bază în februarie, justificând măsurile prin inflația record din țară.

Unii analiști au afirmat însă la momentul respectiv că măsurile populiste au fost luate cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din aprilie, pe care Fidesz, partidul lui Orbán, le-a câștigat categoric în cele din urmă, în pofida coaliției istorice a forțelor de opoziție.

Plafonările ar urma însă să expire luna viitoare.

Viktor Orbán spune că războiul se va prelungi cel mai probabil

„Există o probabilitate ridicată ca războiul să se prelungească și ca anul 2023 să fie plin de incertitudini și suferință”, a declarat premierul maghiar într-un interviu acordat postului public de radio de la Budapesta.

„Lumea va suferi de pe urma războiului și consecințelor sale economice”, a adăugat el, afirmând că fără plafonarea prețului la carburanți la nivelul de 480 de forinți pe litru (1,29 dolari), acesta ar fi crescut la aproximativ 700-900 de forinți.

La sfârșitul lunii mai guvernul de la Budapesta a decis ca doar mașinile înmatriculate în Ungaria să beneficieze de prețurile mai ieftine, declanșând un nou conflict cu Comisia Europeană.

Cea mai mare companie din Ungaria a cerut eliminarea prețurilor plafonate

Zsolt Hernadi, președintele și directorul executiv al MOL, cea mai mare companie din Ungaria, a avertizat că renunțarea treptată la prețurile plafonate este necesară pentru a asigura siguranța pe termen lung a aprovizionării cu carburanți.

În luna martie MOL a anunțat că a ajuns să vândă în pierdere fiecare litru de la pompă din cauza plafonării prețurilor.

„Totul depinde de război. Dacă există război, atunci există și inflație de război. Dacă este pace, atunci putem să eliminăm treptat mai rapid aceste măsuri. Dacă există război, nu putem face asta, sau o putem face foarte încet”, a mai declarat vineri Viktor Orbán.