​Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2022 comparativ cu luna mai 2021 este 14,5%. Gazele, uleiul și cartofii conduc în topul scumpirilor. Nivelul inflației este similar cu cel de la începutul anilor 2000, iar scumpirile ar putea rămâne la un nivel ridicat și în trimestrele următoare. În scenariul de bază, vârful (probabil în intervalul [14% - 17%]) ar putea fi atins în trimestrul următor, arată un raport al BRD publicat joi.

Inflatia duce la scumpirea preturilor la alimenteFoto: Dreamstime.com

BNR va avea o nouă ședință de politică monetară în 6 iulie, când am putea vedea o nouă creștere a dobânzii -cheie.

Asistăm la scăderea perspectivelor de creștere economică, deoarece creșterea rapidă a costurilor de trai are efecte asupra venitului real al gospodăriilor, în timp ce investițiile private sunt afectate negativ de cererea mai scăzută, creșterea prețurilor inputurilor și perturbările prelungite ale lanțurilor de aprovizionare.

Scenariul actualizat arată o înrăutățire considerabilă a perspectivelor inflației. Se preconizează că inflația va continua să crească în T2’22 și să scadă doar treptat în următoarele patru trimestre, rămânând semnificativ crescută, ca urmare a unui impact suplimentar al factorilor care amplifică în prezent creșterea prețurilor, inclusiv a celor legate de războiul RU-UA. Potrivit BNR, inflația nu va reveni la niveluri de o cifră până în al doilea semestru din 2023.