Șase partide de opoziție din Ungaria au anunțat că își vor uni forțele într-un efort de a scoate de la guvernare partidul Fidesz al premierului Viktor Orban în urma alegerilor parlamentare din 2022, relatează AP News.

Viktor OrbanFoto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial

Partidele au ajuns duminică la un acord pentru a desemna un singur candidat comun care să i se opună celui Fidesz în fiecare din cele 106 districturi electorale ale Ungariei și să candideze pe o singură listă electorală.

Acestea vor candida de asemenea pe o platformă comună și vor organiza alegeri primare pentru a desemna un candidat de premier care să candideze împotriva lui Viktor Orban care a câștigat ultimele trei alegeri parlamentare organizate în Ungaria din 2010.

Partidele sunt dispersate ideologic și includ formațiunea liberală Momentum, extremiștii de extremă dreapta de la Jobbik și ecologiștii de la partidul Dialog.

Acestea au anunțat într-un comunicat comun că alianța electorală nu va duce la o fuziune ci că și-au lăsat la o parte divergențele pentru a urmări ceea ce au descris drept „o schimbare de eră”.

„Poporul ungar are prima șansă reală din ultimul deceniu de a se debarasa de corupția și guvernarea lipsită de onestitate a Fidesz”, au declarat partidele în comunicat.

Andras Fekete-Gyor, președintele Momentum, a declarat că înțelegerea reprezintă „o zi istorică” în care a fost exprimată unitatea națiunii.

Sondajele de opinie efectuate recent arată că o asemenea strategie s-ar putea dovedi eficace în înlăturarea de la putere a Fidesz după mai bine de un deceniu, cele 6 partide având un scor cumulat peste cel al Fidesz.

Însă următoarele alegeri parlamentare vor avea loc de abia peste 2 ani iar formațiunea lui Viktor Orban rămâne în continuare cel mai popular din Ungaria.

Observatorii internaționali au descris alegerile parlamentare ungare din 2014 ca fiind „libere dar nu corecte” iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a afirmat după cele din 2018 că „retorica de intimidare și xenofobă, subiectivitatea media și campania de finanțare opacă” au împiedicat alegătorii să ia o decizie pe deplin informată.

Viktor Orban a depășit la sfârșitul lunii noiembrie un record vechi de 130 de ani, devenind cel mai longeviv premier ungar din istorie, incluzând aici și primul său mandat dintre 1998 și 2002.

Partidele semnatare ale alianței au promis că vor elimina corupția, restabili libertatea mass-media, redacta o nouă constituție și rescrie legislația electorală, subiecte pentru care Fidesz a fost criticată de către opozanții săi.

Semnatarii au scris de asemenea că vor propune doar candidați care nu s-au implicat într-o „complicitate neprincipială” cu partidul de guvernământ.

Citește și: