Ungaria nu mai este o democrație, Polonia este pe cale să urmeze același drum, democrația este erodată în Balcani datorită influenței Rusiei și a Chinei, iar Uniunea Europeană nu face nimic pentru a opri aceste lucruri, potrivit raportului Națiuni în Tranzitpublicat miercuri de Freedom House, relatează Politico.

Viktor OrbanFoto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial

În studiul care analizează 29 de țări din Europa Centrală până în Asia Centrală autorii descriu o „uluitoare decădere a democrației”, afirmând că „există mai puține democrații în regiune în prezent decât în orice alt moment de la lansarea raportului anual în 1995”.

Potrivit metodologiei raportului, Ungaria este acum un „regim hibrid”, pierzându-și statutul de „democrație semiconsolidată” datorită atacurilor continue ale premierului Viktor Orbán asupra instituțiilor democratice.

Adoptarea unei legi de urgență care permite executivului să guverneze prin decret pe termen nedeterminat, o măsură pe care guvernul a catalogat-o necesară pentru combaterea pandemiei coronavirus, „a arătat încă odată caracterul nedemocratic al regimului Orbán”, susțin autorii studiului, adăugând că „declinul Ungariei a fost cel mai rapid pe care l-au văzut vreodată”.

Polonia nu se află cu mult în urmă potrivit raportului, acesta afirmând că partidul de guvernare Lege și Justiție a atacat „în mod spectaculos” sistemul judiciar iar Bruxelles-ul ar purta o mare parte din vină, susțin autorii.

Nici Polonia nici Ungaria nu au avut de înfruntat repercusiuni pentru deteriorarea statului de drept iar partidul de guvernământ Fidesz a rămas chiar membru al Partidului Popular European, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, potrivit raportului care adaugă că președintele Statelor Unite, Donald Trump, „a eșuat în apărarea democrației în regiune”

Drept răspuns, Zoltán Kovács, secretar de stat pentru comunicare internaţională în guvernul Viktor Orbán, a comentat pe Twitter că Freedom House „a fost odată recunoscută drept o organizație pentru apărarea drepturilor omului, statut pierdut odată cu finanțarea de la [George] Soros și devenind pumnul rețelei Soros. Oricine nu se conformează viziunilor lor liberale este retrogradat”.

Raportul a subliniat îngrijorări serioase și despre Balcani.

„Ani de tactici de forță folosite de Aleksandar Vučić în Serbia și Milo Đukanović în Muntenegru au împins acele țări peste margine”, scrie Freedom House, arătând că „pentru prima oară din 2003, ele nu sunt clasificate drept democrații”.

Raportul afirmă că influențele străine au fost un factor destabilizator.

„Pe lângă influența malignă a Rusiei, China și-a avansat politica externă ambițioasă în practic toate cele 29 de țări din regiune” susțin autorii, adăugând că „regimul lui Xi Jinping nu își avansează atât de mult model propriu de partid-unic pe cât își răspândește influența...profitând de slăbiciuni instituționale și poziționându-se în structuri politice și economice corupte”.

Citește și: