​Guvernul ungar al premierului Viktor Orban a supus atenţiei parlamentului un proiect de lege destinat să-i permită să guverneze prin ordonanţe într-un regim de stare de urgenţă prelungit pentru a lupta împotriva epidemiei generate de noul coronavirus, informează France Presse, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Textul, postat online vineri seara pe site-ul parlamentului, prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false”.

Proiectul de lege ar permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea - tot potrivit textului - „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”.

Criticii guvernului naţionalist al lui Viktor Orban, care îl acuză frecvent de derive antidemocratice, se tem ca un astfel de cadru să nu întărească considerabil puterile guvernului în detrimentul parlamentului.

O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii parlamentului.

Guvernul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest text, care ar putea fi supus atenţiei deputaţilor săptămâna viitoare.

Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină sau pentru difuzarea a ceea ce Budapesta numeşte „fake news” privind coronavirusul şi măsurile luate pentru a încerca să-i împiedice propagarea.

Cel care ar provoca moartea cuiva încălcând măsurile de combatere a coronavirusului ar fi pasibil de pedeapsa cu opt ani de închisoare.

Într-o ţară criticată sistematic pentru grave atingeri aduse libertăţii presei, textul prevede de asemenea o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru „orice difuzează public un fapt fals sau falsifică un fapt real împiedicând sau contracarând eficienţa” măsurilor împotriva coronavirusului.

Proiectul de lege va avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru a fi adoptat. Ungaria a declarat până în prezent 103 cazuri de infectare cu coronavirus şi patru decese legate de acest virus.

Ţara şi-a închis şcolile, locurile publice şi lăcaşurile culturale, precum şi toate frontierele sale terestre.