Președintele francez Emmanuel Macron va avea o discuție telefonică cu Vladimir Putin marți în jurul prânzului, a anunțat marți cancelaria de la Palatul Élysée, citată de agenția Reuters.

Vladimir Putin si Emmanuel MacronFoto: kremlin.ru

Deși cei doi șefi de stat au avut cu regularitate conversații telefonice atât înainte cât și după declanșarea invaziei în Ucraina de către Putin pe 24 februarie, ultima discuție dintre Macron și Putin a avut loc pe 29 martie.

Pe 19 aprilie, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, Emmanuel Macron declara că dialogul său cu Vladimir Putin a încetat ca urmare a descoperirii masacrelor comise de armata rusă la Bucha și în alte localități din Ucraina și a faptului că Moscova neagă crimele.

Macron nu a exclus însă reluarea dialogului cu Putin în viitor.

Conversațiile lui Macron cu Vladimir Putin, muniție pentru adversarii politici

Conversațiile telefonice pe care acesta le-a avut cu liderul de la Kremlin au fost folosite de adversarii săi politici pentru a-l ataca, în special în prima parte a campaniei electorale, unii analiști speculând că acesta a fost și motivul pentru care Macron a refuzat să participe la o dezbatere televizată înainte de primul tur al alegerilor.

Emmanuel Macron a fost reales președinte al Franței pe 24 aprilie, obținând 55,85% din voturile exprimate de alegătorii francezi.

Palatul Élysée a menționat că noua discuție cu Putin va avea loc la inițiativa lui Macron, după ce acesta a avut o convorbire sâmbătă și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat marți că Ucraina va accepta statutul de neutralitate după eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei de invadatorii ruși, inclusiv a Crimeii, provincie pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

Urmărește ultimele evoluții din a 69-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.