Emmanuel Macron a fost reales preşedinte al Franţei, cu 58,55 % din voturile exprimate duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor finale oficiale, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi, scrie Le Monde.

Emmanuel MacronFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

La Paris, Macron a avut un scor de 81,5%, iar Le Pen, 14,9%.

Rata de participaare la alegerile de duminică a fost 71,99%.

Emmanuel Macron, în vârstă de 44 de ani, s-a clasat pe primul loc şi în primul tur al alegerilor, cu 27,85%, în timp ce Marine Le Pen, în vârstă de 53 de ani, sa avut 23,15% din voturi.

În Franţa, preşedintele republicii este ales prin vot universal direct, într-un scrutin majoritar uninominal în două tururi, pentru un mandat de cinci ani reînnoit o singură dată.

Consiliul Constituţional are la dispoziţie zece zile pentru a valida rezultatele scrutinului, dar, în practică, nu durează niciodată mai mult de patru zile.

13 mai este data încheierii actualului mandat al lui Emmanuel Macron. Consiliul Constituţional va stabili data învestirii, care va fi oficial cea a începerii noului mandat al lui Emmanuel Macron la preşedinţia Franţei.

Macron: Acest vot „mă obligă pentru anii următori”

Emmanuel Macron, reales duminică președinte al Republicii în Franța, a declarat că votul alegătorilor care au ales să blocheze Rassemblement national (Adunarea Naţională, partidul lui Marine Le Pen) „îl obligă pentru anii care vor urma”, spunând că va fi „președintele tuturor”, potrivit AFP.

„Știu că mulți dintre compatrioții noștri au votat pentru mine astăzi nu pentru a susține ideile pe care le propun, ci pentru a le bloca pe cele ale extremei drepte”, a declarat președintele reales în timpul unui discurs susținut în fața Turnului Eiffel din Paris.

„Acest vot mă obligă pentru anii care vor urma, eu sunt păstrătorul simțului lor al datoriei”, a spus Macron.

Marine Le Pen îşi recunoaşte înfrângerea

Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a declarat duminică că ideile „pe care le întruchipăm ating noi culmi” în Franța, partidul său obținând cel mai mare scor la prezidențiale de la începutul celei de-a cincea Republici, în 1958, potrivit AFP.

„Acest rezultat constituie pentru liderii francezi și liderii europeni” mărturia „unei mari neîncrederi a francezilor față de ei, pe care nu o pot ignora”, a adăugat în fața presei Le Pen.

CITEȘTE ȘI: