Fostul președinte american Donald Trump a declarat în timpul unui miting de weekendul acesta că, dacă va candida pentru un nou mandat și va fi reales, va grația persoanele puse sub acuzare și condamnate în legătură cu violențele de la Dealul Capitoliului ce-au avut loc pe data de 6 ianuarie a anului trecut, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Dacă candidez și dacă câștig, vom trata acele persoane de la 6 ianuarie corect. Îi vom trata corect. Și dacă va fi nevoie de grațieri, le vom acorda grațieri. Fiindcă ei sunt tratați atât de nedrept”, a spus Donald Trump.

Procurorii americani au pus sub acuzare până acum 761 de persoane în legătură cu violențele de la Capitoliul din Washington D.C. în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața.

Trump nu a anunțat în mod oficial că a decis să candideze în timpul mitingului de sâmbătă dar a lăsat de înțeles acest lucru.

„Iar în 2024 vom lua înapoi acea casă frumoasă, frumoasă, acea casă care se întâmplă să fie albă, care este atât de magnifică și pe care o iubim. Vom lua înapoi Casa Albă”, a declarat el la un moment dat în timpul discursului.

Grațierile acordate de Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său

Fostul președinte republican a criticat sentințele primite de susținătorii săi care au întrerupt certificarea victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale americane ce-au avut loc pe 3 noiembrie 2020.

„Acest lucru [condamnările la închisoare] nu li s-a întâmplat celor care au comis recent toate celorlalte atrocități. Nimic de acest fel nu s-a întâmplat”, a declarat Trump, făcând referire la protestele violente ce au izbucnit în SUA după uciderea afro-americanului George Floyd de către poliția din Minneapolis.

„Este o rușine”, a subliniat Donald Trump.

În timpul ultimelor zile ale mandatului său fostul președinte republican a grațiat și comutat pedepsele a peste 140 de persoane. Printre cei care au beneficiat de clemența lui Donald Trump s-a numărat prietenul său Roger Stone, un cunoscut activist republican, și Steve Bannon, fostul strateg-șef al Casei Albe.

Trump a ignorat însă cererea lui Jake Angeli, „șamanul QAnon”, de a-l grația. Angeli a ajuns în cele din urmă la o înțelegere cu procurorii americani în luna septembrie a anului trecut.

Fostul președinte republican a lăsat de înțeles că va candida pentru un nou mandat și cu o altă ocazie săptămâna trecută. Trump a anunțat încă din vara anului trecut că a luat o decizie privind o nouă candidatură în 2024, fără a preciza care este aceasta.