Jake Angeli, așa-numitul „șaman QAnon” care a participat la atacul mortal asupra Capitoliului american în 6 ianuarie, a ajuns la o înțelegere cu procurorii federali, anunță Insider.

Jake AngeliFoto: Amy Harris / Shutterstock Editorial / Profimedia

Procurorii americani au formulat 6 capete de acuzare împotriva bărbatului, născut Jacob Anthony Chansley, nefiind deocamdată clar dacă acesta va pleda vinovat față de toate. Un judecător urmează să audieze cazul mai târziu în cursul zilei de vineri.

Angeli a devenit rapid unul dintre cei mai recunoscuți susținători ai fostului președinte Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul de la Washington din cauza înfățișării sale: cu culorile steagului american pictate pe față, pieptul gol cu ​​numeroase tatuaje clar vizibile și o pălărie din blană cu coarne de bivol.

În rechizitoriul pe care l-au redactat procurorii federali afirmă că Angeli a fost unul dintre primii protestatari care au pătruns în Capitoliu.

Acesta a urcat pe podiumul de la care Mike Pence certifica rezultatele alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a anului trecut, la doar câteva momente după ce fostul vicepreședinte american a fost evacuat de forțele de ordine.

Angeli a lăsat un bilet în care afirma „este doar o chestiune de timp, vom avea parte de dreptate” și le-a spus ulterior agenților FBI că Pence este „un trădător care face trafic cu copii”.

Bărbatul, unul dintre membrii proeminenți ai mișcării QAnon ce promovează teorii ale conspirației, a fost una dintre primele persoane arestate în legătură cu atacul asupra Capitoliului după ce s-a predat poliției din apropierea locuinței sale din Arizona.

În luna iulie Angeli a fost diagnosticat cu schizofrenie și tulburare bipolară în timp ce se afla în detenție.

Avocatul lui Angeli, Albert Watkins, a declarat pentru Reuters că Biroul Federal al Închisorilor l-a diagnosticat pe Angeli cu schizofrenie tranzitorie, tulburare bipolară, depresie și anxietate însă că agenția federală nu a stabilit că clientul său ar fi inapt mintal.

În timpul încarcerării sale Angeli a formulat mai multe cereri de a fi eliberat și i-a cerut fostului președinte Donald Trump să îl grațieze înainte de a-și încheia mandatul.

„M-a dezamăgit profund că eu și alte persoane nu am fost grațiate”, a spus „șamanul QAnon” după ce Trump i-a ignorat solicitarea.