​Continuarea discuţiilor ruso-ucrainene la începutul lui februarie, la Berlin, este o „veste bună”, ce lasă să se înţeleagă că Moscova va privilegia calea diplomaţiei cel puţin până atunci, a afirmat joi şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, citat de Reuters și Agerpres.

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al UcraineiFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„Veste bună este că consilierii au acceptat să se întâlnească la Berlin peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că, măcar pentru următoarele două săptămâni, Rusia este susceptibilă să rămână pe o cale diplomatică”, a declarat ministrul ucrainean într-o conferinţă de presă susținută la Copenhaga după o întrevedere cu omologul danez Jeppe Kofod.

Totuşi, întâlnirea de miercuri de la Paris în formatul „Normandia”, între diplomaţi ruşi, ucraineni, francezi şi germani, „nu a schimbat nimic” pe fond, a remarcat el.

„Aceasta este vestea rea”, a afirmat Kuleba.

SUA şi NATO au remis miercuri două scrisori distincte Moscovei, care solicita un răspuns scris la proiectele de tratate pe care le adresase occidentalilor la mijlocul lui decembrie.

În ce priveşte eforturile internaţionale întreprinse pentru dezamorsarea crizei, Kuleba a salutat administraţia Biden „care ne consultă înainte de a vorbi cu ruşii şi după ce a vorbit cu ruşii”.

Ucraina respinge la rândul ei revendicările Rusiei

Însă Ucraina „nu va permite nimănui, nici măcar prietenilor noştri, să ne impună concesii”, a reafirmat ministrul de externe, potrivit căruia acum este momentul „concesiilor din partea Rusiei”.

„Din nefericire, cea mai mare cerere pe care Rusia o are este ca Ucraina să se implice în mod direct în discuţii cu acoliţii săi din Doneţk şi Lugansk, în loc să negocieze cu Rusia. Aceasta nu se va întâmpla, este o chestiune de principiu”, a arătat el.

Declarațiile lui Kuleba vin în contextul în care ministerul de externe de la Moscova și Kremlinul au declarat joi că vor analiza răspunsurile NATO și ale SUA față de garanțiile de securitate pe care le cere Rusia, părând a face un pas înapoi în comparație cu revendicările absolutiste formulate în ultimele săptămâni.

Diplomaţia daneză a anunţat joi decizia de alocare a aproape 80 milioane de euro ca asistenţă pentru Ucraina.

„Fiecare ţară poate face ceva dacă are voinţa politică”, a mai spus ministrul ucrainean, criticând statele care „găsesc scuze pentru a nu face nimic”.

În ultimele săptămâni, Kievul a reproşat mai ales Germaniei rezervele arătate în special în privinţa furnizării de arme.

Citește și: