​Principalul reprezentant al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a cerut joi ca Moscova să furnizeze arme pentru a face faţă forţelor Kievului, în plină criză ruso-occidentală ce ameninţă să agraveze acest conflict, relatează The Moscow Times și Agerpres.

Separatisti pro-rusi in DonbasFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„Trebuie să ne confruntăm cu Bayraktar”, a spus Denis Puşilin, şeful bastionului rebel Doneţk, referindu-se la dronele de fabricaţie turcă livrate anul trecut forţelor ucrainene în ciuda protestelor puternice din partea Rusiei.

El a menţionat, citat de agenţia de presă Ria Novosti, „puncte slabe” în armamentul separatiştilor, în timp ce mai multe ţări occidentale, dintre care Marea Britanie şi Statele Unite, au livrat arme şi muniţii în ultimele zile Kievului.

„Facem munca necesară pentru a identifica tipul de arme lipsă, dar mai ales ne preocupă armele de înaltă tehnologie, inclusiv Bayraktar”, a indicat el miercuri seară la televiziunea rusă.

Își schimbă Kremlinul poziția oficială față de separatiștii pro-ruși?

Partidul la putere în Rusia, Rusia Unită, a cerut miercuri Kremlinului să livreze arme separatiştilor, care controlează părţi de teritoriu în estul Ucrainei şi luptă acolo cu forţele ucrainene din 2014.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat de multă vreme Moscova că îi sprijină pe separatiştii proruşi militar şi financiar, ceea ce Kremlinul a negat întotdeauna.

Linia oficială a Kremlinului este că naționaliști ruși luptă în regiune pe bază de voluntariat și că ei nu au parte de vreo susținere din partea Moscovei.

Declaraţiile partidului la putere marchează o schimbare în poziţia oficială afişată până acum. Separatiştii şi autorităţile ruse acuză în prezent Kievul că pregăteşte o ofensivă în Est, în timp ce Ucraina şi Occidentul se tem de o invazie iminentă a ţării de către Rusia, care a masat zeci de mii de militari la graniţă.

Deşi separatiştii au reuşit să pună în dificultate armata ucraineană în primii ani de război, aceasta din urmă este astăzi mai bine echipată şi pregătită, notează AFP.

Utilizarea de către Ucraina a dronelor de luptă fabricate în Turcia, care şi-au dovedit eficacitatea în războiul din Nagorno-Karabah dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020, este o preocupare deosebită pentru forţele proruse, la fel ca dispozitivele de rachete antitanc americane Javelin, folosite pentru prima dată în Donbas de armata ucraineană în luna decembrie a anului trecut.

Citește și: