Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat vineri, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, utilizarea de către armata ucraineană a unor drone militare furnizate de Ankara.

Erdogan si PutinFoto: kremlin.ru

Potrivit lui Putin, utilizarea de către forţele Kievului a unor drone militare de fabricaţie turcă de tip Bayraktar, care au servit inclusiv pentru a întreprinde un tir în octombrie împotriva separatiştilor pro-ruşi, constituie „o provocare”, relatează Agerpres.

Preşedintele rus a criticat „politica distructivă” a Kievului, care vizează, în opinia lui, „să submineze acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite să pună capăt conflictului din estul separatist al Ucrainei, dar a cărui componentă politică nu a fost niciodată aplicată.

De asemenea, Vladimir Putin a subliniat în această convorbire telefonică „necesitatea ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Aceste afirmaţii intervin în toiul tensiunilor între Rusia şi Ucraina, în condiţiile în care Moscova este acuzată că a comasat trupe la frontieră în vederea unei eventuale ofensive. Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză la rândul său Kievul că pregăteşte o „aventură militară” împotriva separatiştilor în est.

Armata ucraineană a utilizat la sfârşitul lunii octombrie o dronă de fabricaţie turcă Bayraktar TB2 pentru a lovi un tun Howitzer D-30 al rebelilor pro-ruşi. Această lovitură a fost criticată atât de Rusia, cât şi de Franţa şi Germania, mediatoare ale procesului de pace în estul Ucrainei.

Utilizarea de drone de luptă în unele conflicte recente, precum cel dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020, a permis înclinarea balanţei raporturilor de forţă.

Forţele militare ale Ucrainei luptă din 2014 în estul ţării împotriva separatiştilor pro-ruşi, într-un conflict soldat până acum cu 13.000 de morţi.