Petreceri au fost organizate în fiecare vineri la sediul premierului în Downing Street 10 în timpul carantinei, afirmă sâmbătă ziarul The Mirror, prelungind astfel lista acuzaţiilor care îl vizează pe premierul britanic Boris Johnson, a cărui poziţie pare din ce în ce mai precară, comentează AFP, citată de Agerpres.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Afectat de scandalul „partygate”, premierul conservator în vârstă de 57 de ani este criticat deschis în propriul partid şi se confruntă cu cea mai gravă criză de la sosirea sa la putere în 2019. El a cerut scuze miercuri Parlamentului pentru prezenţa sa la una din aceste petreceri în mai 2020, afirmând că crezuse că este vorba de o reuniune de lucru.

Dar de atunci, alte dezvăluiri au apărut despre o petrecere în Downing Street - fără Boris Johnson - în ajunul înhumării prinţului Philip în aprilie 2021. Regina Elisabeta a II-a asistase la funeraliile soţului său singură în capela castelului Windsor, imagine simbolică a rigorii măsurilor de carantină.

The Mirror afirmă sâmbătă că, în fiecare vineri, angajaţii din Downing Street îşi încheiau săptămâna de lucru cu o mică petrecere cu pahare de vin, „o tradiţie de dată îndelungată”, care s-a prelungit în pofida introducerii restricţiilor legate de pandemie care interzic acest tip de reuniuni.

Publicaţia adaugă că personalul investise într-un frigider pentru a-şi păstra sticlele cu alcool la rece şi că premierul era la curent cu aceste reuniuni.

O anchetă efectuată de o înaltă funcţionară, Sue Gray, urmează să stabilească dacă Boris Johnson şi colaboratorii săi au încălcat reglementările în vigoare în cursul acestor evenimente.

Dar indignarea creşte, inclusiv în rândul conservatorilor, notează AFP. Deputatul Andrew Bridgen a apreciat sâmbătă că „nu are nevoie să aştepte ceea ce va spune Sue Gray pentru a şti că - pentru mine - Boris Johnson şi-a pierdut autoritatea morală pentru a conduce ţara”.

Boris Johnson a lansat un contraatac destinat să-l menţină la putere. Unele ziare au informat că susţinători ai lui au fost invitaţi să-i laude realizările, între care aplicarea Brexit-ului, şi că unii dintre colaboratori sunt rugaţi să ia cuvântul.

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a reiterat sâmbătă apelul său la demisie, apreciind că aceasta este în „interesul naţional”.

„Avem un premier care este absent - se ascunde literalmente în acest moment- şi este incapabil să conducă, de aceea am conchis că trebuie să plece”, a declarat el într-o intervenţie în cadrul think tank-ului de stânga The Fabian Society.

Dar Starmer a fost el însuşi acuzat de ipocrizie din cauza unor fotografii care îl arată bând bere cu un mic grup de angajaţi ai Partidului Laburist într-un birou în luna mai a anului trecut, într-o perioadă când reuniunile în interior erau interzise, în afara doar de cele în cadru profesional.

Când fotografia a fost publicată prima oară anul trecut, partidul său anunţase că Keir Starmer nu a încălcat nicio regulă pentru că se afla „într-un loc de muncă”, aminteşte AFP.

Pe acest subiect:

Boris Johnson, în centrul unor noi controverse: Petrecere cu „100 invitați” și băutură în grădina din Downing Street în plină pandemie

„Petrecerile în grădină” în plină izolare îl scufundă pe Boris Johnson / Oamenii îi cer premierului să plece: „Tatăl meu a murit și nici nu-mi puteam îmbrățișa prietenii, iar ei petreceau”

VIDEO Boris Johnson își cere scuze „din inimă” pentru petrecerea în grădină: „Înțeleg furia oamenilor”

VIDEO S-a terminat petrecerea pentru Boris Johnson? Scuzele premierului nu sunt suficiente. Tot mai mulți conservatori îi cer demisia

Presa britanică a aflat de încă o petrecere ținută acasă la Boris Johnson: Aceasta a avut loc în ajunul funeraliilor Prințului Philip, în plin lockdown

Ultima picătură pentru Boris Johnson? Cancelaria sa își cere scuze reginei Elisabeta după ce a petrecut înainte de înmormântarea prințului Philip

„Partygate”: Ce scenarii sunt pe masă pentru Boris Johnson? De la demisie la vot de neîncredere