Cancelaria premierului britanic Boris Johnson a remis scuze oficiale reginei Elisabeta a II-a după ce presa a dezvăluit că personalul său a petrecut până noaptea târziu în reședința de pe Downing Street chiar înainte de înmormântarea prințului Philip, într-o perioadă în care întâlnirile private erau interzise, relatează Reuters.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Johnson se confruntă cu cea mai gravă criză a guvernării sale după dezvăluiri aproape zilnice despre o serie de adunări sociale în timpul carantinelor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, unele din acestea fiind organizate în perioade în care oamenii de rând nu și-au putut lua rămas-bun de la rudele aflate pe moarte.

După ce și-a construit o carieră politică din sfidarea convențiilor, Johnson este acum sub presiuni tot mai mari să demisioneze, acestea venind inclusiv din interiorul partidului său conservator.

Criticii săi spun că este inapt să conducă țara și că a indus în eroare parlamentul cu privire la încălcarea regulilor.

Într-o întorsătură extraordinară a acuzațiilor aduse lui Johnson care a fost amplu ridiculizat de comedianți și caricaturiști, The Daily Telegraph a dezvăluit că în interiorul reședinței oficiale a premierului britanic au fost organizate petreceri cu alcool pe data de 16 aprilie 2021, data de dinaintea înmormântării prințului Philip.

Scuze față de regină și justificări pentru Boris Johnson

„Este profund regretabil că acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă de doliu național și Downing Street nr. 10 (n.r. adresa reședinței oficiale a premierilor britanici) și-a cerut scuze Palatului”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al lui Johnson reporterilor.

Acesta a precizat că Johnson nu s-a aflat la reședința din Londra în acea zi și că nu a fost invitat la vreuna din adunări, aflându-se la reședința sa de la țară.

The Telegraph a relatat că spiritele s-au încins atât de mult pe Downing Street în acea seară încât unii angajați au mers la un supermarket local pentru a cumpăra o valiză de alcool, au vărsat vin pe covoare și au rupt un leagăn al tânărului fiu al lui Johnson.

În ziua următoare regina Elisabeta și-a luat rămas-bun de la prințul Philip cu care a fost căsătorită timp de 73 de ani, acesta stingându-se din viață la vârsta de 99 de ani.

Îmbrăcată într-o rochie neagră și cu o mască de protecție neagră cu alb, regina în vârstă de 95 de ani a oferit o imagine ce a făcut înconjurul lumii, stând singură în strana din capelă pentru a respecta regulile de distanțare fizică.