O sută de oameni invitați în izolare totală: dezvăluirile despre o petrecere din Downing Street îl adâncesc din nou pe premierul britanic Boris Johnson în controverse, deja afectat de o serie de scandaluri, scrie AFP.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Aduceți-vă băutura”, a sugerat un e-mail, dezvăluit de ITV News și trimis de secretarul-șef privat al lui Boris Johnson, Martin Reynolds, pe 20 mai 2020, când britanicii nu se puteau întâlni în mod legal decât cu o singură persoană din afară.

El este acuzat că nu a respectat regulile și că a mințit după o toamnă de scandaluri eclipsată de valul variantei Omicron la sfârșitul lunii decembrie în Regatul Unit.

O anchetă internă analizează deja și alte petreceri care ar fi fost organizate în mai, noiembrie și decembrie 2020 în cercurile puterii.

Potrivit presei britanice, șeful guvernului și soția sa (pe atunci logodnica lui) Carrie ar fi participat ei înșiși la „petrecerea în grădină” din 20 mai cu aproximativ patruzeci de persoane.

În aceeași zi, ministrul Culturii Oliver Dowden a reamintit însă populației engleze regulile stricte în vigoare: „puteți întâlni o persoană în afara casei dvs. într-un loc public, afară, atâta timp cât stați la doi metri distanță unul de altul”. .

Polițiștii, care au repetat aceleași instrucțiuni, au declarat că sunt în contact cu guvernul în acest caz care ar putea declanșa o anchetă pentru încălcarea regulilor de sănătate.

Dezvăluirea a înfuriat familiile victimelor pandemiei, Marea Britanie pierzând peste 150.000 de vieți.

Hannah Brady, purtătorul de cuvânt al Familiilor îndoliate pentru Justiție de Covid-19, a declarat că nu-i vine creadă că locatarii din Downing Street „au petrecut” la câteva zile după moartea tatălui ei, când ea nici măcar nu avea dreptul să își îmbrățișeze prietenii.

Oamenii îi cer lui Boris Johnson să plece

Din punct de vedere al opiniei publice, potrivit sondajelor publicate marți, o majoritate de 56% până la 66% dintre britanici consideră că Boris Johnson ar trebui să demisioneze, proporție care a crescut brusc în câteva săptămâni.

Dacă va continua să refuze să plece, un vot de neîncredere în cadrul partidului ar fi suficient pentru a-l răsturna. Puțin probabil în viitorul imediat, dar această opțiune nu mai este tabu în rândul conservatorilor, obișnuiți să nu deranjeze liderii în situații de criză.

Întrebat – înainte de dezvăluirea invitației – despre prezența sa la acest eveniment, Johnson se mulțumise cu un zâmbet jenat să facă referire la ancheta în derulare, condusă de înaltul oficial Sue Gray.