China și-a redus oficial relațiile diplomatice cu Lituania la nivelul de "însărcinat cu afaceri", a anunțat duminică ministerul de externe de la Beijing, în semn de protest după ce Taiwanul a înființat o ambasadă de facto la Vilnius, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Guvernul chinez a fost nevoit să reducă relațiile diplomatice dintre cele două țări (...) pentru a-și proteja suveranitatea și normele de bază ale relațiilor internaționale", a precizat ministerul într-un comunicat.

"Guvernul lituanian trebuie să suporte toate consecințele", a adăugat acesta, afirmând că acțiunile Vilniusului "creează un precedent negativ pe scena internațională".

China a amenințat vineri Lituaniacă va lua "toate măsurile necesare" pentru a-și proteja suveranitatea.

Folosirea de către Lituania a denumirii "biroul de reprezentare Taiwanului" a reprezentarea un pas diplomatic major care a sfidat o campanie de presiune chineză pentru a izola insula democratică autonomă pe scena internațională.

Beijingul a adăugat că Lituania a "abandonat angajamentul politic luat la stabilirea relațiilor diplomatice" cu China, referindu-se la "politica unei singure Chine", conform căreia țările recunosc oficial guvernul chinez și nu pe cel din Taiwan.

Lituania "regretă" decizia Chine

Lituania "regretă" decizia Chinei, a declarat Ministerul lituanian de Externe. "Lituania își reafirmă adeziunea la politica "O singură China", dar, în același timp, are dreptul de a-și extinde cooperarea cu Taiwanul", inclusiv prin stabilirea de misiuni non-diplomatice, se arată într-un comunicat.

Doar 15 țări recunosc oficial Taipei-ul în detrimentul Beijingului, care revendică insula democratică autonomă ca parte a teritoriului său și a promis că o va lua înapoi într-o zi, cu forța dacă va fi necesar.

China a încercat să mențină Taipei-ul izolat pe scena internațională și refuză orice utilizare oficială a cuvântului "Taiwan", temându-se că acest lucru ar da insulei un sentiment de legitimitate internațională.

Anunțul din iulie privind deschiderea ambasadei de facto la Vilnius, prima ambasadă în Europa în ultimii 18 ani, a declanșat o campanie de presiuni chineze pentru a izola insula democratică autonomă pe scena internațională.

Beijingul și-a rechemat ambasadorul în Lituania și a cerut ca Vilnius să-și recheme ambasadorul în China, ceea ce Lituania a făcut.

De asemenea, Beijingul a oprit circulația trenurilor de marfă către Lituania și a încetat să mai elibereze permise de export pentru produse alimentare.

Sprijinul internațional pentru Taiwan a crescut în ultima vreme

În luna mai, Lituania și-a anunțat retragerea din forumul de cooperare 17+1 dintre China și statele din Europa de Est, calificându-l drept "sursă de diviziuni".

Politicienii din Republica Cehă și Slovacia au făcut, de asemenea, presiuni pentru legături mai strânse cu Taiwanul.

În 2019, Praga a anulat un acord de înfrățire cu Beijingul și a semnat unul cu Taipei, în timp ce o vizită de nivel înalt a liderului Senatului ceh, Milos Vystrcil, în Taiwan, anul trecut, a înfuriat China.

Luna trecută, o delegație de oficiali taiwanezi a vizitat Slovacia, Republica Cehă și Lituania, atrăgând din nou mânia Beijingului.

Sprijinul internațional pentru Taiwan a crescut de la venirea la putere a președintelui chinez Xi Jinping.

În ultimele luni, a avut loc un număr tot mai mare de vizite diplomatice neoficiale între oficialii taiwanezi, europeni și americani.

Xi Jinping a adoptat o abordare mult mai agresivă față de Taiwan de la alegerea în 2016 a președintelui Tsai Ing-wen, care consideră că Taiwanul este o națiune deja suverană și nu face parte din "o singură China".

De asemenea, Beijingul a racolat în ultimii ani mai mulți aliați diplomatici ai Taiwanului, printre care Panama, El Salvador și Republica Dominicană.

Referințe: