Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei, relatează BBC și News.ro.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Întrebat în timpul unei discuţii cu presa dacă SUA ar apăra Taiwanul, el a răspuns: „Da, avem un angajament de a face acest lucru”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat ulterior pentru câteva entităţi media americane că remarcile lui nu reprezintă o schimbare a politicii.

Taiwanul a reacţionat spunând că declaraţia lui Biden nu va schimba poziţia ţării faţă de China. Statele Unite au practicat multă vreme „ambiguitatea strategică” referitor la problema spionoasă de a apăra Taiwanul.

Acest lucru înseamnă că SUA au fost ambigue în mod deliberat legat de ce ar face dacă Beijingul ar ataca insula.

Relațiile dintre China și Taiwan

China vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă, una pe care ar putea să o recupereze cu forţa dacă este necesar, în timp ce Taiwanul susţine că este stat suveran.

SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vinde arme ca parte a Taiwan Relations Act, care prevede că Statele Unite trebuie să ajute insula să se apere singură.

Biroul prezidenţial al Taiwanului a răspuns declaraţiei lui Biden spunând că nu va ceda în faţa presiunii şi nici nu va „avansa pripit” dacă primeşte sprijin.

„Taiwanul va demonstra o hotărâre fermă de a se apăra singur”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Xavier Cheng, care a recunoscut demonstraţia continuă de sprijin pentru Taiwan a administraţiei Biden.

Tensiunile dintre insulă şi China au crescut în ultimele săptămâni, după ce Beijingul a trimis zeci de avioane de luptă în spaţiul aerian de apărare al Taiwanului.

Avertismentul lui Joe Biden

Biden a adăugat că nu este îngrijorat de un conflict internaţional cu China şi a spus că „nu trebuie să existe îngrijorarea că vor deveni mai puternice”, pentru că atât China, cât şi Rusia şi întreaga lume „ştiu că suntem cea mai puternică armată din istoria lumii”.

„Ce trebuie să îngrijoreze este dacă ei (China, n.r.) vor întreprinde activităţi care i-ar pune în poziţia în care pot face o greşeală gravă”, a afirmat preşedintele.

Întrebat din nou de Anderson Cooper de la CNN dacă SUA ar veni în ajutorul Taiwanului în cazul unui atac chinez, Biden a răspuns tot afirmativ.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a încercat apoi să clarifice comentariile lui Joe Biden spunând că SUA „nu anunţă vreo schimbare în politică şi nu există o schimbare în politica noastră”.

Comentariile lui Joe Biden vin după ce la începutul lunii octombrie președintele chinez Xi Jinping a ținut un discurs care a provocat fiori în Taiwan.

Într-un discurs ținut la Marea Sală a Poporului din Beijing, Xi a declarat că poporul chinez are o „glorioasă tradiție” contra separatismului.

„Separatismul independenței Taiwanului este cel mai mare obstacol în fața obținerii reunificării țării mamă și cel mai serios pericol ascuns contra revigorării naționale”, a spus președintele chinez la aniversarea revoluției din 1911 care a răsturnat dinastia imperială.

Pe același subiect: