China a emis un avertisment dur pentru Taiwan joi, amenințând țara insulară că „independența înseamnă război” și că forțele militare ale Beijingului iau măsuri pentru a răspunde provocărilor și intervențiilor străine, relatează Reuters și Financial Post.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Taiwan, despre care China afirmă că face parte din teritoriul său, a raportat că mai multe avioane de luptă și bombardiere chineze au pătruns în zona sa de identificare aeriană în cursul weekendului, provocând îngrijorări la Washington.

China crede că guvernul ales democratic al Taiwanului se pregătește pentru o declarație formală de independență deși președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat în mod repetat că țara sa este deja una independentă denumită Republica Chineză, numele său oficial.

Wo Ojan, purtătorul de cuvânt al ministerului apărării chinez a declarat că Taiwan este o parte inseparabilă a Chinei când a fost întrebat de mișcările de forțe aeriene în cadrul unui briefing lunar cu presa.

„Activitățile militare întreprinse de Armata Populară Chineză în strâmtoarea Taiwan sunt acțiuni necesare pentru a remedia situația de securitate actuală din strâmtoarea Taiwan și pentru a apăra suveranitatea și securitatea națională”, a declarat acesta.

„Ele sunt un răspuns solemn la ingerințele străine și provocările forțelor 'independente taiwaneze'”, a adăugat Wu.

Incursiunile forțelor aeriene chineze au coincis cu intrarea unui grup american de portavioane în Marea Chinei de Sud pentru a promova „libertatea mărilor”.

Wu a mai afirmat că „o mână” de persoane din Taiwan doresc independența insulei.

„Avertizăm acele elemente ale 'independenței Taiwanului': cei care se joacă cu focul se vor arde iar 'independența Taiwanului' înseamnă Război”.

Citește și: