Președintele Xi Jinping le-a cerut soldaților chinezi să își „concentreze mintea și energia în pregătirea pentru război” în timpul vizitei la o bază militară din provincia Guandgdong din sudul Chinei, potrivit agenției Xinhua citată de CNN.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Xi le-a spus soldaților să „păstreze o stare de alertă ridicată” și le-a cerut să fie „complet loiali, complet puri și complet de încredere” în timpul unei inspecții a Armata Republicii Populare Chineze.

Principalul scop al vizitei lui Xi în Guangdong a fost ținerea unui discurs miercuri pentru a comemora aniversarea a 40 de ani de la înființarea Zonei Economice Speciale din Shenzhen (ZESS), creată în 1980 pentru a atrage capital străin.

ZESS a jucat un rol crucial în transformarea Chinei în a doua cea mai mare putere economică a lumii.

Dar vizita militară vine și pe fondul tensiunilor tot mai mari între China și Statele Unite, neînțelegerile recente privind pandemia de COVID-19 și Taiwanul creând o prăpastie adâncă între Beijing și Washington.

Casa Albă a anunțat luni Congresul american că urmează să vândă trei sisteme de arme avansate Taiwanului, lucru denunțat de către Beijing care a cerut „anularea imediată a oricăror vânzări de arme către Taiwan” și tăierea legăturilor militare dintre această țară și Washington.

Deși Taiwanul nu a fost niciodată sub controlul Partidului Comunist Chinez, Beijingul insistă că acesta face parte din teritoriul său iar Xi a dat de înțeles că Armata Populară Chineză ar putea invada insula, în pofida apropierii relațiilor dintre Washington și Taipei în timpul administrației Trump.

Secretarul american pentru sănătate Alex Azar a efectuat o vizită oficială în Taiwan în luna august pentru a purta discuții despre pandemia de COVID-19, acesta fiind cel mai înalt oficial american care a vizitat insula în ultimele decenii.

Drept răspuns, Beijingul a efectuat exerciții militare în preajma insulei și aproape 40 de avioane de luptă chineze au traversat linia mediană care separă China continentală și Taiwanul.

Citește și: