China a avertizat vineri Lituania că va lua "toate măsurile necesare" pentru a-și proteja suveranitatea națională, după ce Lituania a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto, transmite Reuters.

Stema si steagul LituanieiFoto: Freepik

"Lituania este singura vinovată, va trebui să plătească pentru ceea ce a făcut", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unei conferințe de presă.

Statele Unite au venit rapid în sprijinul Lituaniei.

SUA resping încercările "altor țări" de a interveni în relația Lituaniei cu Taiwanul, a declarat vineri subsecretarul de stat american Uzra Zeya, într-o conferință de presă la Vilnius.

"Respingem încercările altor țări de a interveni în decizia suverană a Lituaniei de a aprofunda cooperarea cu Taiwanul", a declarat Zeya după o întâlnire cu ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

"Ne reafirmăm sprijinul pentru apreciatul nostru partener și aliat din NATO și UE", a mai spus Zeya.

Mai mult, Lituania va semna săptămâna viitoare un acord de credit de export în valoare de 600 de milioane de dolari cu Banca de Export-Import a SUA, a declarat ministrul Economiei, Ausrine Armonaite, pentru Reuters.

China a cerut în august ca statul baltic să își retragă trimisul de la Beijing și a declarat că îl va rechema pe ambasadorul Chinei la Vilnius, după ce Taiwanul a anunțat că biroul său se va numi Biroul de reprezentare a Taiwanului în Lituania.

Alte birouri ale Taiwanului din Europa și Statele Unite folosesc numele capitalei Taipei, evitând o referire la insula în sine, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis în luna august și au convenit asupra unei "acțiuni bilaterale coordonate" pentru a ajuta țara să reziste presiunilor din partea Chinei.