China a cerut marți Lituaniei să-și retragă ambasadorul de la Beijing și a spus că își va rechema și ea ambasadorul de la Vilnius din cauză că statul baltic a permis Taiwanului să-și deschidă o ambasadă de facto în Lituania, transmite Reuters.

Ministerul chinez de externeFoto: Stephen Shaver / UPI / Profimedia Images

Beijingul susține că democraticul Taiwan este cea mai sensibilă problemă teritorială a sa și se înfurie de orice decizie care sugerează că insula este o țară separată de China.

Taiwan a anunțat noua reprezentanță diplomatică luna trecută, spunând că se va numi Biroul Reprezentativ Taiwanez din Lituania, fiind pentru prima oară când numele insulei va fi folosit de unul dintre birourile sale din Europa, în condițiile în care în mod normal se folosea denumirea ”Taipei”.

China, care deja denunțase decizia, acum a mers cu un pas mai departe și ia măsuri concrete pentru a-și exprima iritarea.

”Îndemnăm partea lituaniană să rectifice imediat decizia eronată pe care a luat-o, să ia măsuri concrete pentru repararea daunelor și să nu meargă mai departe pe calea greșită”, a transmis ministerul chinez de externe.

Lituania a anunțat, anterior în cursul acestui an, că intenționează să-și deschidă propria reprezentanță în Taiwan și a donat acestei insule 20.000 de vaccinuri contra Covid-19.