Forțele de securitate poloneze au pus marți tunurile de apă pe migranții care aruncau în ele cu pietre la granița cu Belarus, unde mii de persoane s-au adunat și fac încercări haotice de a ajunge în Uniunea Europeană, arată imagini video difuzate marți de autorități, potrivit Reuters.

Violente la granita Polonia - BelarusFoto: Captura YouTube

Criza a determinat UE să pregătească noi sancțiuni împotriva Belarusului, pe care îl acuză că încearcă să destabilizeze blocul comunitar trimițând ilegal migranți peste graniță.

Imaginile difuzate de un purtător de cuvânt al guvernului polonez și de Ministerul Apărării au arătat o nouă escaladare a crizei la frontieră, unde migranții s-au adunat în număr tot mai mare pe partea belarusă în ultima săptămână.

"Atenție, atenție, dacă nu respectați ordinele, se va folosi forța împotriva voastră", spunea un mesaj prin difuzoare adresat migranților care aruncau obiecte, potrivit imaginilor care au fost difuzate de postul public de televiziune TVP.

De asemenea, în imaginile difuzate de guvernul polonez, migranții au fost arătați aruncând cu sticle și bușteni în gardul de frontieră și în soldații polonezi și folosind bastoane pentru a încerca să rupă gardul de frontieră.

Ministerul de Interne a transmis că un polițist a fost grav rănit de un obiect aruncat peste graniță și se află la spital cu o posibilă fractură craniană.

UE susține că Belarus încurajează migranții să treacă granița pentru a se răzbuna pe sancțiunile aplicate anterior pentru reprimarea protestelor de anul trecut împotriva realegerii contestate a președintelui Alexander Lukașenko.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a replicat că acuzațiile privind alimentarea crizei de la frontieră sunt "absurde".

Ministerul polonez al Apărării a declarat într-un mesaj pe Twitter că autoritățile belaruse au dat migranților grenade cu efect acustic pentru a le arunca asupra soldaților polonezi și a polițiștilor de frontieră.

Forțele poloneze de la granița cu Belarus - 20.000 de soldați și polițiști

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că guvernul discută dacă să lanseze consultări oficiale cu aliații din NATO cu privire la criză.

"Ne pregătim pentru un rezultat pesimist - că acest conflict s-ar putea prelungi luni de zile", a declarat purtătorul de cuvânt Piotr Muller într-o conferință de presă.

Potrivit autorităților poloneze, peste 20.000 de membri ai serviciilor de securitate poloneze din cadrul poliției, poliției de frontieră și armatei consolidează granița unde migranții s-au adunat în apropierea unui punct de trecere din orașul polonez Kuznica.

Aproximativ 4.000 de migranți se află în apropierea graniței și mulți dintre ei spun că autoritățile belaruse nu le permit să se întoarcă la Minsk.

Anterior, marți, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a spus că nu se așteaptă la un conflict armat acum.

"Avem un război hibrid, dar un război real, cu arme, nu se află la orizontul nostru. Ne confruntăm cu un inamic imprevizibil", a declarat Kaczynski la radioul public polonez.

Luna viitoare Polonia va începe să construiască un zid de 180 de kilometri la granița cu Belarus, termenul de finalizare fiind prima jumătate a anului viitor.

Referințe: